<strong>NORGES YNGSTE OLYMPIER:</strong> Portrett av kulekjører Hedvig Wessel på det norske kulekjøringslandslaget.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORGES YNGSTE OLYMPIER: Portrett av kulekjører Hedvig Wessel på det norske kulekjøringslandslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Hedvig Wessel kulekjøring

Norges nye Kari Traa vil bli best i to idretter

Hedvig Wessel og resten av kulekjøringslandslaget sesongåpner i finske Ruka i helgen. Kari Traa introduserte Wessel til kulekjøring, men nå er det også en annen sport som har fanget Wessels hjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hedvig Wessel (22) er hjemme i Norge noen dager før turen går videre til verdenscupåpningen i Ruka. Hun stiller opp i et helsvart outfit med brune Timberland-boots og ringer i både ører og på fingrer.

Etter Sotsji-OL slo det norske kulekjøringslandslaget seg sammen med det som vanligvis er Norges erkerival i vinteridretten, nemlig svenskene.

- Syns ikke du det er litt rart, med tanke på at dere er konkurrenter?

- Ikke i det hele tatt. Jeg konkurrerer jo mot de norske også. Noen av svenskene er mine beste venner, og jeg ser på det som en kjempepositiv ting. Jeg er veldig glad for at vi gjorde det, sier Wessel til Dagbladet.

- Hvordan blir det med oppfølgingen da?

- Jeg får like bra oppfølging som alle de andre, hvis ikke enda bedre. Jeg er en person som spør, tar og får så mye hjelp som jeg ønsker. Noen venter på hjelp, jeg søker hjelp, sier Wessel. .

- Det var så rått

Hedvig Wessel er fra Vinderen i Oslo. Heming IL er moderklubben som introduserte Wessel til langrenn og alpint, før hun byttet til freestyle. Da hun var 11 startet hun med kulekjøring og ble en del av Kari Traas Skilag.

- Hvor mye har Kari Traa betydd for deg og valgene dine?

- Veldig mye. Hun var et forbilde. Eller, det er litt rart for jeg har aldri hatt noe stort forbilde. Jeg husker alle vennene mine hadde plakater på rommet av artister og alt mulig, men jeg har aldri vært skikkelig starstrucked av noen. Men Kari Traa, jeg husker jeg syns hun var så pen, kul, søt og hadde så mye energi. Da tenkte jeg at sånn som henne vil jeg bli, sier Wessel.

- Jeg har alltid digget å stå på ski, og da venninna mi byttet fra alpint til kulekjøring tok hun meg med på en camp. Etter det var jeg solgt. Det var så rått. Så fikk jeg jo ha Kari som trener og kunne reise rundt i Norge med 30-40 andre jenter. Det var noe helt annet enn alpint og langrenn, sier Wessel.

Kulekjøring er en lite utbredt sport i Norge. Bare for noen få år siden var det snakk om å legge ned landslaget på grunn av mangel på penger. Nå må utøverne spytte inn tusenvis av kroner hvert år.

- Vi betaler ganske mye selv. Det er rundt 100.000 i egenandel. Jeg har egne sponsorer, men gutta jobber jo. Vi gjør det fordi vi digger å stå på ski.

- For alpinister og langrennsløpere som tjener masse penger så er det jo en slags jobb. For oss er det bare fordi vi elsker å stå på ski. Den motivasjonen for å få penger finnes ikke, det er den motivasjonen og framgangen som gjør at vi fortsatt er med og syns det er så gøy, sier Wessel.

- Men hvis du kunne valgt på nytt, ville du fortsatt valgt kulekjøring?

- Absolutt. Jeg ville ikke valgt langrenn i hvert fall, sier Wessel.

Wessel kommer fra en aktiv familie. Broren er på padlelandslaget, og hver vinter dro familien til marka på ski.

- Jeg har hørt at pappaen din var ikke så fornøyd med valget av kulekjøring?

- Det var litt i starten da jeg var 11-12 år. Da syns han det var litt for lite trening i kulekjøring, for vi bare sto i heisen. Nå vet han hvor mye jeg legger ned og hvor mye jeg trener. Han støtter meg 100 prosent. Vi er veldig gode venner, og jeg bor faktisk fortsatt hjemme hos han, påpeker Wessel.

Verdenscupen og OL

Wessel og resten av landslaget startet sesongoppkjøringen med vannhopp i Park City i USA, der de jobbet med trampoline, vannhopp og skikjøring. Etter USA dro landslaget til Äre for vannhopp, før sesongens første snøsamling fant sted i sveitsiske Zermatt og østerrikske Kaprun.

Nå er landslaget på plass i Ruka hvor verdenscupåpningen finner sted, deretter går turen til Kina, før ei uke juleferie hjemme i Norge.

<strong>KULEKJØRING:</strong> Her konkurrerer Wessel i verdenscupen i Park City, Utah i 2014. FOTO: Rick Bowmer
KULEKJØRING: Her konkurrerer Wessel i verdenscupen i Park City, Utah i 2014. FOTO: Rick Bowmer Vis mer

- Hvordan ligger du an?

- Bra. Jeg føler at jeg har gjort det jeg kan hver dag. Hatt mye bra samlinger på ski og mye bra snøtrening. Nå gleder jeg meg til å komme i gang og møte de andre igjen, sa Wessel.

- Jeg har ikke satt meg noe spesielt mål til verdenscupåpningen, men jeg tenker jo at jeg skal gjøre mitt beste hele tiden og selvfølgelig er målet å komme på pallen.

Wessel er gjennomsyra toppidrettsutøver. Både det mentale og de fysiske prestasjonene er viktig.

- I hver konkurranse og hver trening tenker jeg sånn: «Hva er målsetting for dagen, hvordan ser bakken ut, hvordan skal jeg løse dette på best mulig måte og klarer jeg arbeidsoppgavene mine». Gjør jeg mitt beste der så er jeg alltid fornøyd, forklarer hun.

Wessel har ifølge henne selv kjørt verdenscup i seks år. Mange av stedene og konkurransene er de samme hvert år.

- Er det noen bakker du liker bedre enn andre?

- Ja, det er det jo, så absolutt. Som regel kan man si at fem av sju bakker er like hvert år, kanskje mer også, så jeg begynner jo å bli vant til bakkene og vet hvordan de er. Det som er forskjellig fra år til år er snøforholdene og at de bygger alltid litt annerledes, men helningen er lik og du vet hva du kommer til.

- Ruka er en av mine favorittbakker. Den er bratt, det liker jeg. Det er alltid noen som er litt kjipere, spesielt de som er litt flatere og har små kuler, det irriterer meg, sier Wessel.

Wessel var Norges yngste olympier i Sotsji- OL i 2014. Nå forbereder hun seg på sitt andre OL, og håper at flere følger på kulekjøring denne gangen.

- Jeg håper vi får mer tv-tid. Det virker jo som om folk synes det er gøy å se på. Det er jo en actionsport, 30 sekunder er ett run, istedenfor å se langrenn eller sykling i flere timer, ikke sant. Nå er vi også flere som kan ta medalje. Så, ja, mer tv-tid håper jeg på.

- Hva kan du ta med deg fra Sotsji-OL som vil gjøre deg bedre i OL nå?

- Når jeg skulle forberede meg til Sotsji så visste jeg ikke hva jeg skulle forberede meg på. Nå har jeg deltatt i OL før, så nå vet jeg mer hva som skjer og hvordan det er, og sånne småting som gjør at du føler deg litt tryggere og kan planlegge bedre, sier Wessel.

Frikjøring

Etter Sotsji-OL dukket det opp en ny sport som Wessel gleder seg mye til å drive med etter sesongavslutningen i kulekjøring.

- Det var min gamle kulekjøringstrener som introduserte meg til frikjøring. Han sa at dette måtte jeg bare prøve. Jeg ble med i Røldal Freeride Challenge, en høyt ranket konkurranse og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, fordi jeg digger det jo. Jeg gleder meg sjukt til å kjøre litt frikjøring etter sesongen.

- Det blir som et slags off season opplegg, noe jeg syns funker for motivasjon, skiglede og det å kunne være så lenge ute i naturen og stå på ski, forteller Wessel.

- Føler du at du hopper høyere og kjører raskere på grunn av frikjøringsinteressen?

- Nei, jeg vet ikke om det er der det kommer fra. Men som treneren min sier da, når jeg er litt redd på trening for å gjøre front flip i ny bakke eller hva det skulle være. Så sier han «Hedvig, du tar back flip ut av en klippe, det her klarer du». Han bruker det mot meg, og det funker.

- Jeg tror det gir meg trygghet at jeg har et større ben å stå på, at jeg utfordrer meg mer på ski og er en bedre skikjører overall. Jeg har god balanse på skiene og tør å komme ut av komfortsonen, for det er jo det jeg gjør på frikjøring, sier Wessel.

- Er dette noe du tenker å satse på etter hvert?

- Nei, det er vanskelig å si. Vi får se hva jeg tenker etter OL, det er jo helt klart noe jeg syns er kjempegøy. Samtidig vil jeg jo også bli verdens beste frikjører, jeg vil jo det, sier Wessel.

  • Verdenscupåpning i Ruka, Kuusamo lørdag kl.15.30

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer