Norges nye NFL-stjerne har tatt lagkameratene med storm

- En utrolig morsom fyr.

POPULÆR: Håvard Rugland har vekket stor interesse for fans og media før debuten i natt. Her får John Hagerman autografen. Foto: Paul Sancya / AP / NTB Scanpix
POPULÆR: Håvard Rugland har vekket stor interesse for fans og media før debuten i natt. Her får John Hagerman autografen. Foto: Paul Sancya / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Natt til lørdag er Håvard Rugland (28) endelig klar for å spille sin første kamp for NFL-klubben Detroit Lions.

I fjor la 28-åringen ut en video der han viste fram ferdighetene sine med en amerikansk fotball. Videoen ble en internett-sensasjon, og Rugland ble invitert på prøvespill hos både New York Jets og Cleveland Browns.

Til slutt skrev han kontrakt med Detroit Lions, og før sesongen kjemper han med veteranen David Akers (38) om å bli lagets førstevalg som kicker.

Det er spilleren som scorer field goals, ekstra poeng etter touchdown, og tar avspark.

- Må tåle mye press Akers er ingen hvem som helst. Han har vært på NFLs all star-lag seks ganger, men har vært skadet i store deler av oppkjøringen.

Det gir Rugland bedre sjanser til å kapre plassen, men veien ut er også kort dersom han ikke imponerer i treningskampene. I NFL har klubbene nemlig mulighet til å kvitte seg med overflødige spillere som ikke har de nødvendige garantiene i kontraktene sine.

Dermed er det knyttet stor spenning til Rugland før treningskampen mot New York Jets hjemme i Detroit natt til lørdag norsk tid.

- Utfra hva jeg har sett, kommer han til å gjøre det bra. Mitt blodtrykk kommer til å være høyere enn hans, men det er hva som gjør en kicker god. De må tåle mye press, sier Detroits trener Jim Schwartz ifølge klubbens eget nettsted.

Rugland har blant annet imponert ved å klare en field goal fra 58 yards på trening, men må regne med helt andre forhold i en kampsituasjon. Da er trykket fra titusenvis av tilskuere enormt, og han må samtidig håndtere at 11 motspillere skal prøve å blokkere sparket hans.

- Lærte engelsk av rap-gruppe Rugland selv må til stadighet klype seg i armen for å skjønne hva som skjer.

- Når jeg tenker på fjoråret, ler jeg bare. Jeg trodde ikke dette kom til å skje. Jeg hadde veldig lyst til å prøve å sparke ballen foran noen som kan sporten, men jeg trodde ikke det kom til å skje på grunn av den videoen, sier nordmannen.

28-åringen har også vekket stor interesse hos amerikanske medier, og både Sports Illustrated og GQ har intervjuet ham.

Avisa USA Today fant også ut noen interessante fakta om Rugland fra hans nye lagkamerater.

- Den første dagen slappet vi av i boblebadet, og jeg bemerket hvor god engelsken hans var. Jeg spurte hvor han lærte det, og han sa det stort sett var fra filmer og Wu-Tang Clan (amerikansk rap-gruppe, red. anm.). Det er helt utrolig, sier den offensive linjespilleren Rob Sims ifølge avisa.

- Jeg har ikke hørt ham rappe ennå, men han kommer inn og sier ting som «Hey, what's up, homeys». Jeg elsker sånt, fortsetter Sims.

Også Nate Burleson, som er receiver, har lært å kjenne Rugland.

IMPONERT: Nate Burleson sier han aldri har sett noe liknende, og har blant annet prøvd å få Rugland til å bruke klesmerket hans. Foto: Al Messerschmidt / AFP / NTB Scanpix
IMPONERT: Nate Burleson sier han aldri har sett noe liknende, og har blant annet prøvd å få Rugland til å bruke klesmerket hans. Foto: Al Messerschmidt / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Han er veldig inspirert av amerikansk pop-kultur. Han er en utrolig morsom fyr, sier han.

- Aldri sett noe liknende Detroits Lions egen nettside skriver at populariteten til Rugland er helt uvanlig siden han aldri har spilt amerikansk fotball i sitt liv. Treneren gjør sitt for å dempe forventningene.

- Det er NFL. Mange er interesserte, og han er bare en av 90 spillere folk er interesserte i, sier Schwartz.

Det er ikke Burleson helt enig i.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Han er et fenomen akkurat nå. Jeg prøver å få ham til å bruke Lion Blood (Burlesons eget klesmerke, red. anm.), for jeg må få dekning internasjonalt. Det er vilt, en fantastisk historie, sier han.

LITEN ERFARING: Håvard Rugland har aldri spilt amerikansk fotball før. Foto: Leon Halip / AFP / NTB Scanpix
LITEN ERFARING: Håvard Rugland har aldri spilt amerikansk fotball før. Foto: Leon Halip / AFP / NTB Scanpix Vis mer