OL-håpet Håvard Lorentzen sprenger fysiske rekorder

Norges nye OL-gullhåp forbløffer på fysiske tester. Får Ådne Søndrål til å måpe

Selv ikke de beste proffsyklistene er i nærheten av Håvard Holmefjord Lorentzens testresultater når det gjelder eksplosiv beinstyrke. Det er likevel et annet område som forbildet og OL-mesteren Ådne Søndrål mener er aller råest.

GULLHÅP: De siste årene er det på snøen Norge har vunnet OL-gull. Nå er imidlertid også Håvard Lorentzen en het gullkandidat på skøyteisen i Pyeonchang og håper å blåse nytt liv i norsk skøytesport. Interessen ligger der latent. Bergenserne er klare for å få den fram igjen. Foto: AP Photo/Peter Dejong
GULLHÅP: De siste årene er det på snøen Norge har vunnet OL-gull. Nå er imidlertid også Håvard Lorentzen en het gullkandidat på skøyteisen i Pyeonchang og håper å blåse nytt liv i norsk skøytesport. Interessen ligger der latent. Bergenserne er klare for å få den fram igjen. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter en kometkarriere som junior og to gull i junior-VM i 2012, ble Håvard Holmefjord Lorentzen satt kraftig tilbake etter en stygg skade i 2015 da han skar opp hele leggen.

- Jeg falt og skøyta skar den andre leggen rett av. Det var ekstremt vondt og jeg mistet hele sesongen på grunn av det, sier skøyteesset til Dagbladet.

I fjor var 25-åringen fra Fana i Bergen endelig tilbake der han vil være og viste sprintegenskaper som er helt unike i norsk skøytehistorie. Det er langdistanseløperne og til dels mellomdistanseløperne Norge har vært mest kjent for, men nå er vi i ferd med å få fram en sprintener på verdensbasis.

Den forrige var Ådne Søndrål, som er én av tre som har vunnet verdenscupløp både på 500, 1000 og favorittdistansen 1500 meter. Fore fire år siden ga han arvtakeren en klar beskjed:

- Jeg så Håvard under NM i Gol for tre-fire år siden. Da sa jeg til ham at han kommer til å vinne store løp. Det er gøy å se at det stemte. Nå er han en av gullkandidatene i OL, sier Søndrål til Dagbladet.

- Uendelig riktig

Han er mektig imponert over Håvard Lorentzen og trekker paralleller til tidligere verdensener og nåværende norsk landslagstrener Jeremy Wotherspoon.

IMPONERT: Ådne Søndrål synes det er en nytelse å se hvordan Håvard Holmefjord Lorentzen går på skøyter. Lorentzen har Søndrål som sitt forbilde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IMPONERT: Ådne Søndrål synes det er en nytelse å se hvordan Håvard Holmefjord Lorentzen går på skøyter. Lorentzen har Søndrål som sitt forbilde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Posisjonen og vinklene til Håvard er så uendelig riktige. Det er en ekstrem fordel at han har det så naturlig i seg. I skøytesportens historie er Jeremy Wotherspoon den som har hatt best teknikk. Han hadde en utrolig følelse på det som skøyteløper. Håvard er i samme kategori og kommer bare til å fortsette framgangen, spår Søndrål.

- Med den teknikken han har, er det bare å dytte på nok med krefter, så vil det gå ekstremt fort. Håvard har ekstremt god utgangsposisjon med hoftene under seg. Det er veldig stabilt også. De posisjonene må på plass. Noen øver hele livet uten å få det til. Håvard har det naturlig, mener den olympiske mesteren fra 1500-meteren i Nagano i 1998.

Skøytelegenden håper Lorentzen, som denne helga skal utfordre verdenseliten på hjemmebane i Stavanger, kan blåse nytt liv i norsk skøytesport etter noen magrere år.

- Det er gøy at Norge får fram en så god sprinter; det er bra for det yngre publikummet. I vår tradisjon har langdistanser vært det store. Japan, USA og Canada har dominert mer på kortere distanser. I Norge og Nederland er vi mest opptatt av å få fram allrounderer. Det handler mer om kultur enn gener, tror jeg, sier Søndrål til Dagbladet.

- Jeg er en gullkandidat

Håvard Holmefjord Lorentzen, som er storebroren til tidligere Brann-spiss Håkon Lorentzen (20), beskrives som et helt unikt idrettstalent. Forrige vinter slo han til med en eventyrlig sølvmedalje i sprint-VM. Bare nederlenderen Kai Verbij var bedre over de fire sprintkonkurransene og satte like godt verdensrekord i sprint firkamp på den raske isen i Calgary.

FORBLØFFER: Havard Holmefjord Lorentzen har en enestående anaerob kapasitet og imponerer stort på fysiske tester. Foto: NTB Scanpix
FORBLØFFER: Havard Holmefjord Lorentzen har en enestående anaerob kapasitet og imponerer stort på fysiske tester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

OL-isen i Pyeongchang er også rask, på nivået rett under Salt Lake City og Calgary. Der seiler nå Håvard Lorentzen opp som en ny norsk gullkandidat. Det beviste han i verdenscupåpningen i helga da han tok sin første verdenscupseier på 500 meter og fulgte opp med 3. plass på 1000 meter, i tillegg til 2. plass på lagsprinten.

Vi må tilbake til Ådne Søndrål og 90-tallet for å finne forrige nordmann som sto øverst på pallen på en 500 meter.

- Ja, jeg er en gullkandidat i OL. Målet er å ta medalje i Pyeonchang og sette fyr på norsk skøyteinteresse. Jeg har hevet normalnivået mitt nå og følte meg ikke i noe superform da jeg vant i helga, så jeg håper jeg har enda mer å gå på, sier Lorentzen til Dagbladet.

Forbløffer med fysiske tester

25-åringen har en enestående fysisk kapasitet og har sprengt flere rekorder på Toppidrettssenteret. Spesielt beinpress-testene er enestående når det gjelder Lorentzens anaerobe kapasitet og evne til å håndtere hard belastning over tid.

- Håvard har noen tester som er grufullt bra når det gjelder kraftutvikling. Der Hege er enorm på spenst, har Håvard tester i beinpress som er abnorme. Ingen har tidligere vært i nærheten av det på Toppidrettssenteret, sier Halvor Lauvstad, generalsekretær i Skøyteforbundet, til Dagbladet.

Han henviser videre til Gøran Paulsen ved Olympiatoppen. Paulsen har doktorgrad i idrettsfysiologi og er fagansvarlig for kraft/styrke hvor Lorentzen utmerker seg.

I beinpress-maskinen, som er lufttrykk-basert og gir rom for raske bevegelser, skaper Lorentzen en watt på 2500, som er en god del høyere enn alle de øvrige skøytegutta. Det er spesielt bra om man ser på watt per kilo.

Knuser proffsyklistene

HØYT NIVÅ: Bare alpinisten Aleksander Aamot Kilde matcher Håvard Holmefjord Lorentzens beinpress-tester. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
HØYT NIVÅ: Bare alpinisten Aleksander Aamot Kilde matcher Håvard Holmefjord Lorentzens beinpress-tester. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Lorentzen skaper ekstremt mye kraft og fart med mye motstand. Edvald Boasson Hagen og de beste syklistene er ikke i nærheten. Bare alpinisten Aleksander Aamodt Kilde, som slår Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal, er bedre.

- Edvald og syklistene er langt unna på disse testene. Det er som dag og natt. I en tretti sekunders sykkelspurt er ikke de beste landeveissyklistene i nærheten av Håvard. Selv de beste spurtene er først og fremst utholdenhetsutøvere. Vi må til de beste banesyklistene for å se liknende verdier, sier Paulsen til Dagbladet.

Lorentzen er ikke like spenstig, blant annet blir han slått av suverene Hege Bøkko, men er meget god i sykkelspurter på 30 sekunder hvor det handler om anaerob kapasitet og høy innsats over tid.

- Håvard er ekstremt god på å genere mye watt over lang tid, å holde ut på høy intensitet over tid, altså akkurat det han trenger å være god på i sine øvelser. Når Håvard får litt motstand, som i svinger hvor trykket øker voldsomt, er han best. Han er eksepsjonell på den biten, sier Paulsen.

Det synes Lorentzen selv er hyggelig å høre.

- Jeg er best til å skape kraft i tung motstand, men jeg har ikke fått de monsterlårene som Ådne Søndrål og Eskil Ervik var kjent for helt ennå. Jeg må nok spise litt mer først, sier 25-åringen til Dagbladet og ler.

Ser opp til Søndrål og Wotherspoon

Ifølge Gøran Paulsen løftet Søndrål godt over 200 kilo i knebøy. Ingen av dagens skøyteløpere er i nærheten av det, uten at det trenger å være avgjørende for styrkeforholdet på isen.

Lorentzen - nå ikledd de blå og nyskapende norske draktene - forteller at nettopp Søndrål har vært et forbilde for ham.

TIDENES BESTE: Jeremy Wotherspoon var verdens beste skøytesprinter i en årrekke. Nå skal han hjelpe Håvard Lorentzen til å bli det samme. Foto: AP Photo/Koji Sasahara
TIDENES BESTE: Jeremy Wotherspoon var verdens beste skøytesprinter i en årrekke. Nå skal han hjelpe Håvard Lorentzen til å bli det samme. Foto: AP Photo/Koji Sasahara Vis mer

- Ådne Søndrål var mitt største norske forbilde, selv om han ikke var noen typisk sprinter. Jeremy Wotherspoon var det største spesifikke sprintforbildet, forteller bergenseren.

- Nå er han min trener. Det er kult. Han har opplevd alt man kan oppleve på skøytebanen og vet veldig mye, sier Lorentzen.

Søndrål mener Norge er svært heldige som har Wotherspoon som trener.

- Jeremy er en fantastisk trener. Det er litt som om Usain Bolt hadde vært trener for det norske friidrettslandslaget. Jeg tror ikke Norge skjønner helt hvor stort det er, sier Søndrål til Dagbladet.

Han var i likhet med Lorentzen rå på fysiske tester og på et helt eget nivå når det gjelder knebøy, hvor Søndrål tok fabelaktige 250 kilo med sine monsterlår.

- Det var en annen tid hvor det å være sterk var ekstremt viktig. Jeg hadde ikke den samme utgangsposisjon som Håvard har. Teknisk er han bedre enn meg, mener 46-åringen.

Blir Bergen en skøytegigant?

Lauvstad hyller det norske sprintesset og OL-gullhåpet.

- Håvard leverte vanvittig bra som junior, men ble satt tilbake av en stygg skade, før han hadde en suveren sesong i fjor. Håvard er en komplett atlet som kunne ha hevdet seg i mange ulike idretter. Han har ekstrem fysikk og en enorm fysisk kapasitet.

Også Sverre Lunde Pedersen tok steget opp på pallen individuelt forrige helg, mens Sindre Henriksen var på det norske laget som tok 2. plass på lagtempoen. Dermed markerte tre gutter fra Fana IL seg i verdenstoppen i skøyter i helga.

- Hvordan er det mulig at regnfulle Bergen preger verdenseliten i skøyter i så stor grad?

- Vi har alltid hatt et veldig godt miljø, selv om vi har trent ute i snø, regn og dritt. Det er bare utendørsarenaer i Bergen, men det snakkes om at vi kan få den neste nasjonalarenaen her, sier Håvard Lorentzen til Dagbladet.

- Det kunne vel ha skapt et helt annet engasjement rundt skøyteløp i Norge?

- Ja, det hadde vært vanvittig kult. Rekrutteringen i Slåtthaug og Fana er veldig bra, men det er ikke alltid like trivelig å trene i regn, så et tak ville ha hjulpet.

Sette fyr på norsk skøytesport

Ådne Søndrål nyter den kollektive norske framgangen, med Håvard Lorentzen og Sverer Lunde Pedersen i spissen som de to største medaljehåpene i OL.

- Det er fantastisk gøy. Det har vært et løft for veldig mange, spesielt for Håvard. Nå har vi en som kan vinne gull i et OL hvor skøyter er den største attraksjonen. Sør-Korea er mer opptatt av is enn snø, så det blir fantastisk gøy, sier Søndrål til Dagbladet.

- For fire år siden trodde jeg Håvard skulle bli best på 1500 meter. Det er sjeldent i historien at noen kan vinne både 500, 1000 og 1500 meter. Bare tre i historien har klart det før, sier Søndrål, som er en av disse tre.

Kanskje kan Lorentzen bli den neste. Søndrål håper 25-åringen kan bidra til å skyte liv i norsk skøytesport igjen.

- Det er tøff konkurranse i norsk vintersport. Vi har enere overalt. Får vi det i skøytesporten, ligger nok interessen der latent. Det er gøy at det er et helt lag som gjør det bra. For å rekruttere ny interesse er det viktig hvis vi har en som kjemper om gull. Det vil definitivt skape interesse. Har vi folk som vinner og noen profiler, bygger det interesse, mener den norske skøytelegenden.

- Håvard virker som en fornuftig og sympatisk kar, som har vært litt uheldig med skader. Det er vel fortjent at han nå får ut mer og mer av sitt potensial, sier Søndrål.

  • Denne helga konkurrerer verdenseliten i skøyter på norsk is i Stavanger. Verdenscuphelga i Stavanger starter fredag med 500 og 1000 meter på programmet for begge kjønn. Lørdag er det både 500 og 1500 meter, mens 5/10 000 meter og lagsprint venter for skøyteeliten søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer