- Norges nye Shampo

Vålerenga-trener Petter Thoresen spår Mathis Olimb (17) en lysende framtid på hockeybanen, og tror han kan bli en ny Espen «Shampo» Knutsen.

Ungutten fra Mortensrud i Oslo er det nye stjerneskuddet i Vålerenga. I morgendagens seriepremiére spiller han i rekke med Patric Englund (33) og Vegar Barlie (31).

- Mathis er veldig treningsivrig, og vil alltid bli bedre. Han har vinnervilje, og potensial til å bli Norges nye «Shampo». I eliteserien kan han bli en sensasjon. Har han litt flaks på veien, blir han en stjernespiller, sier Petter Thoresen om Mathis Olimb.

Espen «Shampo» Knutsen (31) er hockeymillionær i den amerikanske NHL-klubben Colombus Blue Jackets. Også han startet hockeykarrieren i Vålerenga.

20 timer i uka

Fra august til sesongslutt er de sammen et tjuetalls timer i uka. Først på Wang Toppidrett, hvor Petter Thoresen er ansatt som hockeylærer og Mathis Olimb er én av 24 elever på hockeylinja. Deretter i Vålerenga Hockey.

- Halve året ser jeg Mathis mer enn jeg ser kona mi, Heidi. Styrken hans på isen er kvikkheten, vendingene og den fine balansen. Så kjapp er han i bevegelsene, at motstanderne ofte må ty til ufine midler for å stoppe ham. Mathis er allerede en topp forward i Vålerenga, og kommer til å snurre fælt med motstanderne på gode dager. Han er et talent helt på høyde med «Shampo» da han var tenåring, og kan nå så langt han vil, sier Petter Thoresen.

Mål å bli draftet

Selv drømmer det nye stjerneskuddet fra Mortensrud om én gang å spille i verdens beste hockeyliga, NHL.

- I vinter er målet mitt å spille meg til en fast plass på A-laget, gi laget flest mulig poeng, rykke opp med U20-landslaget i B-VM i Briancon i Frankrike, gjøre det bra i A-VM for U18-landslaget i Minsk i Hviterussland og bli draftet, sier Mathis Olimb.

Ingen rovdrift

Forrige sesong spilte han et 70-talls kamper. I 2003/2004-sesongen blir det minst like mange.

- Vi må være våkne for at han ikke blir matchet i hjel. Selv om han er juniorspiller, er det ikke dermed sagt at han spiller alle juniorkampene, sier Petter Thoresen.

Med seks timer hockey i uka på Wang, sju og en halv time A-lagstrening i Vålerenga pluss kamper på juniorlag, landslag og A-lag kan det fort bli for mye.

Har mot

Morgentreninga på Jordal Amfi med skolen starter klokka åtte.

- Selv om han er trøtt når han kommer, sprudler Mathis så fort han får på seg hockeyuststyret. Han trener mye teknikk, og tør å bruke ferdighetene. At han tar av litt på driblingene, får være. Det viktigste er at han har mot til å prøve, sier Petter Thoresen.

Tekniske detaljer

Med sine 17 år, er Mathis Olimb yngstemann i den 25 mann sterke Vålerenga-stallen. Han var tre år første gang han prøvde seg med puck og kølle på Østensjøvannet, og føler seg priviligert som får kombinere skolegang og hockey.

- Jeg er glad for å ha Petter både som lærer og trener. Han har lært meg mange detaljer som ingen legger merke til. Flere av fintene jeg har øvd inn, er det han som har kommet med i skoletida. På A-lagstreningene blir det ikke så mye tid til denslags trening, sier Mathis Olimb.

Problemfritt

At han bare veier 70 kg, ser verken læremesteren eller elev som noe problem.

- Fortsatt har han mye å gå på, både når det gjelder den taktiske delen og styrken. Men så lenge han vender bort folk som veier 95 kg og får dem til å se ut som de veier 195, skal han få lov til å veie 70 kg, sier Petter Thoresen.

<!--BTEK0--> ELEVEN OG LÆREMESTEREN: - Han kan bli en sensasjon i eliteserien, sier Vålerenga-trener Petter Thoresen om løperen Mathis Olimb (17). <!--FOTO-->