Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jonathan Quarcoo

Norges nye sprintstjerne: - Blir fryktelig kvalm

Han har trent mye med jevngamle Karsten Warholm. Nå vil Jonathan Quarcoo følge opp Warholms eventyr. Oppskriften er kvalmende hard.

LOVENDE: Jonathan Quarcoo er Norges store sprinthåp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LOVENDE: Jonathan Quarcoo er Norges store sprinthåp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): Karsten Warholm, født i 1996. Jonathan Quarcoo, født i 1996.

Duoen er to av de mange fremadstormende utøverne som danner konturene av en ny gullalder i norsk friidrett og som skal vise seg fram under Diamond League-stevnet Bislett Games torsdag.

Brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Amalie Iuel er andre navn som allerede har vist at de kan kjempe om medaljer og gull i friidretts-EM i Berlin i august.

I stav har vi sett en formidabel framgang for EM-klare Lene O. Retzius (22) og supertalentet Pål Haugen Lillefosse (16). Og slik kan vi fortsette og nevne talent etter talent i norsk friidret.

STORE DRØMMER: Jonathan Quarcoo vil skape idrettshistorie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STORE DRØMMER: Jonathan Quarcoo vil skape idrettshistorie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

De to hurtigste er Warholm og Quarcoo. Duoen har nylig vært på treningssamling sammen, hvor de forsøkte å gjøre hverandre gode.

- Det er moro å se at lagkompisene løfter seg. Det er inspirerende at det er så mange i denne gjengen som tar store steg samtidig, sier Quarcoo til Dagbladet.

- Karsten og jeg koste oss på treningsleir sammen, selv om vi trener ulikt og har ulike øvelser vi satser på. Men vi snakket dritt og inspirerte hverandre mellom slagene.

Vil skape idrettshistorie

Der Warholm, tidligere juniorverdensmester i mangekamp, har spesialisert seg på 400 meter hekk, men fremdeles er et enormt talent også i en rekke andre øvelser, er Quarcoo Norges nye toppsprinter.

22-åringen behersker både 100 og 200 meter strålende og ser også på 400 meter som en mulig øvelse han vil teste ut på sikt. På 400 meter er for øvrig Warholm allerede i europatoppen, selv uten hekker.

Quarcoo hadde enorm frengang forrige sesong og forbedret sin personlige rekord på 200 meter fra 20.94 til 20.39. På 100 meter gikk han fra 10.31 til 10.26.

- Hvor langt tror du at du kan nå?

- Denne sesongen håper jeg å ta et like stort sprang som i fjor. Det er målet. Jeg tror jeg kan bli veldig god. Det er derfor jeg legger så mye arbeid i dette, sier Quarcoo til Dagbladet.

- Er målet ditt å slå norgesrekordene til Jaysuma Saidy Ndure?

- Jeg vil slå Ndure, men jeg vil ikke stoppe der. Jeg vil løpe enda raskere, varsler han.

Det er spesielt på 200 meter at det norske sprintessets potensial er skyhøyt. Verdensrekorden til Usain Bolt på 19.19 er i en egen klasse, men spranget opp til et EM-gull er ikke nødvendigvis så langt for den norske 22-åringen.

Muligheter

Eksempelvis ble spanjolen Bruno Hortelano europamester på 200 meter med tiden 20.45 i EM i 2016, altså med en tid som er svakere enn nordmannens pers. Det samme gjelder vinnertiden til Churandy Martina i EM i 2012 (20.42).

- Vinnertiden i mesterskap er lavere nå enn tidligere. De løp raskere før. Bedre antidopingarbeid gir rom for at rene utøvere kan vinne, sier Quarcoo.

Sprintsesset vurderer også å satse på 400 meter, men har aldri testet ut distansen.

- Det er vanskelig å si hvor stort potensialet mitt er når jeg ikke har løpt denne distansen. Men når jeg løper såpass greit på den halve distansen, skal det være mulig å gjøre det bra også på 400 meter. Jeg har lyst til å teste det ut, varsler 22-åringen.

- Jeg fokuserer mye på hurtighetstrening nå, men det blir kanskje et annet fokus seinere i karrieren når jeg blir er.

Kvalmende økter

Hovedmålet denne sesongen er å nå finalen i friidretts-EM på 200 meter.

- Om jeg løper ned mot persen min, skal det holde til gode plasseringer. Jeg vil under 20-tallet på sikt, sier Quarcoo.

I så fall må treningsarbeidet gjøres riktig. En sentral del av treningen er brutale intervalløkter etter 9 x 150-meterformatet, med maksimal intensitet på hvert drag.

- Kan du beskrive hvordan disse øktene oppleves?

- Lillebroren min kaster opp på disse øktene. Jeg blir også fryktelig kvalm, og beina blir numne. Rumpa også. Jeg mister følelsen i beina, som fyller seg opp med laktat. De som løper lengre, får ikke like mye melkesyre og den samme følelsen som vi sprinterne får, forteller Quarco.

På disse intervalløktene har han vært oppe i skyhøye laktatmålinger på 18-19-tallet.

- Mye av treningen handler om å klare å løpe raskt med syre, forteller han.

Doperne

Quarcoo er glad for at det internasjonale friidrettsforbundet virkelig har tatt antidopingarbeidet på alvor den siste tiden.

Svært mange av dem som har vært blant verdens raskeste menn tidligere i historien, har blitt tatt i doping.

- De sakene er veldig kjedelige og noe man må jobbe for å unngå. Men jeg er positiv og merker at tidene har forandret seg. De nye tidene tyder på at det har blitt et renere felt, håper Quarcoo.

- Hva tenker du om at veldig mange av de beste på adelskalenderen har blitt dopingtatt, men med eneren Usain Bolt som et av unntakene?

- Jeg forstår godt spørsmålet, men han har aldri blitt tatt. Bolt har betydd veldig mye for friidretten. Vi får fokusere på det.

22-åringen blir selv dopingtestet mye og ofte.

- Det er bra, selv om det kan være stressende å bli vekket tidlig om morgenen før du skal ut i ilden. Men det er noe sporten tjener på lang sikt. Det må til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media