REKORD: Sondre Guttormsen (19) leverte på topp da det gjeldt som mest og slo norgesrekorden i stavsprang i EM-finalen i Berlin. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REKORD: Sondre Guttormsen (19) leverte på topp da det gjeldt som mest og slo norgesrekorden i stavsprang i EM-finalen i Berlin. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Sondre Guttormsen slo 22 år gammel norsk rekord

Norges nye stavstjerne forklarer dramaet som skapte full forvirring: - Jeg var veldig sint

Sveriges 18 år gamle vidunderbarn Armand Duplantis sammenlignes med Jakob Ingebrigtsen (17) etter EM-gullet i stavsprang, mens norske Sondre Guttormsen (19) havnet i litt av et drama da han banket norgesrekorden i EM-finalen.

BERLIN (Dagbladet): Det ble en høydramatisk EM-finale i stavsprang på Olympiastadion i Berlin fredag kveld.

Framfor alt vant 18 år gamle Armand Duplantis EM-gullet for Sverige med prestasjoner og hopp som skapte sjokkbølger blant verdenseliten i stavsprang.

Med vinnersvevet på 6.05 banket Duplantis den svenske rekorden med vanvittige 12 centimeter, satte ny U20-verdensrekord og sprengte grenser ingen hadde sett for seg.

- Dere forstår ikke hvor stor sensasjonen er. Duplantis går så høyt over 6.05 at han har 6.20 inne, utbrøt den svenske høydehopplegenden Kajsa Bergqvist på direkten.

Sammenliknes med Jakob Ingebrigtsen

Sverige fikk dermed en perfekt avslutning på mesterskapet – og et øyeblikk i nærheten av eventyret som 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen skapte for Norge med EM-gullene fredag og lørdag.

SVENSK GULL: Armand Duplantis (18) imponerte alle i EM-finalen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
SVENSK GULL: Armand Duplantis (18) imponerte alle i EM-finalen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Duplantis er noe for seg selv. Det viser at hvis man begynner når man er liten og hopper nok fra ung alder, er alt mulig. Han har nok hoppet like mye som mange av de eldre utøverne her, selv om han bare er 18 år, sier det norske stavtalentet Sondre Guttormsen til Dagbladet.

Parallellen til historien om Jakob Ingebrigtsen og hans vei til toppen, er åpenbar.

- Er Duplantis stavsportens svar på Jakob Ingebrigtsen?

- Ja, absolutt. Jeg vet ikke hvem av dem som har prestert best av dem, men 6.05 er blant de beste resultatene i verden. Han er nok nærmere verdenstoppen enn Jakob i sin idrett. Duplantis har ekstremt mye inne.

Også med norske øyner var stavfinalen høydramatisk. 19 år gamle Sondre Guttormsen imponerte stort i sin finaledebut i EM i kveld og forbedret sin personlige rekord fra 5.61 til 5.65 i første omgang.

Norsk drama

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Dernest ble lista hevet til 5.75. Da startet kaoset.

Guttormsen traff perfekt med satsen og svevet og jublet ekstatisk for å ha slått den 22 år gamle norske rekorden.

19-åringens jubelscener var elleville og idrett på sitt beste.

Så kom den uventede vendingen.

Dommeren viste det røde flagget. Rekordhoppet var ikke godkjent.

Ble sint

Da ble det norske stavtalentet rasende og suste bort til dommerne.

- Først trodde jeg at jeg klarte det. Så sa treneren at det var noe og at jeg måtte bort til dommerne. De sa jeg var borti med hånda og at jeg prøvde å legge lista aktivt på plass. Men det gjorde jeg ikke. Så sa treneren at jeg måtte forberede meg på et nytt hopp om det var riv. Heldigvis fikk jeg beskjed om at hoppet likevel var gyldig, forteller Guttormsen til Dagbladet.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg var først veldig glad, så veldig frustrert. Jeg var absolutt veldig sint. Men det er ikke så mye man kan gjøre med dommerens avgjørelser. Det er viktig å ha rett fokus. Heldigvis kom kontrabeskjeden, sier 19-åringen.

Forklaringen på hvorfor dommerne ville underkjenne rekordhoppet, var at Guttormsen angivelig brukte hånda for å holde lista oppe.

Det benektet Guttormsen, som gjorde dommeren oppmerksom på at han ikke hadde gjort noe galt.

De jobber imot oss

Etter flere minutter i uvisshet fikk 19-åringen til slutt beskjeden om at rekordhoppet ble godkjent. Guttormsen kunne slippe jubelen løs.

- Hvor lenge måtte du vente?

- Det var fire stykker som hoppet før jeg fikk en endelig avgjørelse. Jeg visste ikke når jeg skulle hoppe, forteller Guttormsen, som til slutt endte på en råsterk 6. plass, til Dagbladet.

- De lager stadig nye regler i friidrett. Før tok folk aktivt på lista for å legge den på plass og ble veldig gode på det. Så ble det ulovlig og piggene kortere. De jobber imot oss.

Drømmen

Likevel kunne den norske 19-åringen juble for ny norsk rekord i EM-finalen på Olympiastadion i Berlin.

- Det kjentes veldig godt å sette denne rekorden i EM-finale. Jeg hadde ikke forventet det her i mitt første EM. Min drøm er å hoppe seks meter selv. Det er drømmegrensa. La oss si at det kanskje kan være mulig i OL i 2024, sier Guttormsen.

- Nå skal jeg flytte den norgesrekorden for hvert år som går, varsler 19-åringen overfor Dagbladet.