Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges nye stjerne forbauset over seg selv: - Jeg hadde ikke odds engang

- Hvis noen hadde sagt dette før sesongen, hadde jeg spurt om vedkommende var gal, forteller Aleksander den store.

BEST I VERDEN: 
Aleksander Aamodt Kilde og sveitsiske Lara Gut kunne nyte hver sin krystallkule sammen som beviset på at de har vært verdens beste super-G-kjørere i herre- og kvinneklassen.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Aleksander Aamodt Kilde og sveitsiske Lara Gut kunne nyte hver sin krystallkule sammen som beviset på at de har vært verdens beste super-G-kjørere i herre- og kvinneklassen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er like gøy hver gang en ny norsk stjerne presenterer seg. Noen ganger har man ventet i mange år på at vedkommende skal få ut sitt fulle potensial. Noen ganger skjer det langt tidligere enn mange tror.

Da er det ekstra gøy. 2015/16-sesongen har vært en ekstraordinær alpinsesong for Norge. Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har dundret på i kjent stil, mens supertalentet Henrik Kristoffersen har tatt det siste stiget og blitt verdens beste slalåmkjører.

Men så var det læregutten Aleksander Aamodt Kilde, da. Før sesongen var han ranket som nr. 26 i verden i super-G. Målet denne sesongen var å stabilisere seg blant de beste.

I dag fullførte han drømmesesongen som absolutt ingen hadde sett for seg. I dag sikret Kilde seg krystallkula som impliserer at han har vært verdens beste super-G-kjører i inneværende sesong. I dag jublet han sammen med sveitsiske alpinstjerna Lara Guta. Duoen smilte fra øre til øre.

- Det er helt ufattelig. Dette hadde jeg aldri trodd. Dette hadde ingen trodd. Det var et enormt øyeblikk for meg og hyggelig å dele det med henne, sier Kilde til Dagbladet.

- Hvis noen hadde sagt til deg at du ville vinne denne krystallkula, hvordan hadde du reagert da?

- Da hadde jeg svart: «Er du gal?» Og så hadde jeg brutt ut i latter, sier Aamodt Kilde til Dagbladet og - passende nok - bryter ut i latter.

- Hvor høy tror du oddsen hadde vært?

- Det er ikke godt å si. Den hadde sikkert vært 100. Eller hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg ikke at jeg hadde hatt odds engang. Jeg var ikke en kandidat. Det var helt urealistisk.

Vil vinne sammenlagtkula Målet var å ta et nytt steg i sin unge alpinkarriere. 10. plassen i verdenscupåpningen var Kilde særdeles godt fornøyd. Det skulle imidlertid vise seg å bare bli en parentes i et eventyr av en sesong.

- Jeg startet sesongen med en 10. plass i Lake Louise. Da fikk jeg troa på at jeg kunne gjøre en bra sesong. Siden har det bare gått oppover. Det har vært et lite eventyr, og nå sitter jeg her med super-G-kula, forteller Kilde.

Det har gått bratt oppover for 23-åringen som kjører stadig raskere nedover. Men kan den vanvittige fremgangen bare fortsette og fortsette?

- Jeg håper det. Det er mye jeg kan bli bedre på. Jeg vant super-G-cupen, men jeg vil jo bli så god at jeg kan vinne sammenlagtkula. Målet er å bli best i verden. Når det er sagt, kan jeg ikke forvente det helt ennå. Jeg er fortsatt ung og trenger nok noen år på å klare det, sier 23-åringen.

Han er en del av verdens beste alpinlag, selv om det er et relativt lite landslag. Til tross for at tidenes norske jubelsesong straks er over, er Kilde og lagkompisene motiverte for å ta nye steg neste sesong.

- Vi kan ikke hvile på laurbærene. Vi må hele tiden strebe etter å bli enda bedre neste sesong. Vi har et ekstremt bra lag og driver hverandre fremover. Det er veldig kult, sier Kilde.

- Kjetil er en rå kompis I kommende sesonger kan det bli en hard norsk kamp i fartsdisiplinene mellom Kilde, Svindal og Jansrud.

SENSASJON: Aleksander Aamodt Kilde var ranket som nr. 26 i verden i super-G før sesongen. Nå er han best. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
SENSASJON: Aleksander Aamodt Kilde var ranket som nr. 26 i verden i super-G før sesongen. Nå er han best. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer

- Selv om vi er hverandres største konkurrenter, er vi også veldig gode venner. Vi unner hverandre suksess og gleder oss på lagkompisenes vegne. Selv om jeg slo Kjetil, har han gledet seg på mine vegne. Han er en rå kompi og en klassefyr. Det er sånn det må være. Vi er et lite team og må stå sammen, forteller Kilde.

- Vi jobber steinhardt og har god harmoni. Ja, jeg tror det er en viktig suksessfaktor. Vi hjelper hverandre fremover, og harmonien er god. Det må den være. Man må trives for å prestere maksimalt.

Det blir imidlertid ikke noen stor feiring i kveld.

- Det blir en rolig kveld, for jeg skal kjøre allerede på lørdag igjen. Men det blir nok litt mer feiring over helga. På mandag skal jeg på middag med noen kompiser blant annet.

Hyller Kildes bragd Det er ikke bare Kilde som er overrasket over egen suksess. Å vinne super-G-cupen som 23-åringen, er en helt unik prestasjon.

- Dette var det ingen som hadde trodd at Aleksander skulle klare allerede i år. Husk at han er bare 23 år. De fleste som hevder seg i verdenstoppen er langt mer rutinerte. Det er enorm prestasjon, sier trener Lars Mæland til Dagbladet.

- Det er utrolig gøy at Aleksander går helt til topps. Jansrud har hatt litt stang ut, mens Svindal er skadet. Da er det ekstra gledelig at Aleksander får så full klaff. Han er heldig som har vært på samme lag som dem og lært mye av dem. De driver hverandre fremover.

Kilde er den sjette nordmannen som sikrer seg super-G-trofeet: Kjetil André Aamodt (1993), Jan Einar Thorsen (1994), Atle Skårdal (1996), Svindal (2006, 2009, 2012, 2013 og 2014) og Jansrud (2015) har klart det før ham.

Tre av disse må kjempe mot hverandre i kommende sesong.

- De tre kan dominere i mange år fremover. De kommer til å dominere. De gjør det jo for så vidt allerede, sier Mæland og ler.

- Kan Kilde overgå Svindal, Jansrud, Aamodt og Kjus?

- Det er for tidlig å si. Dette er en marginalsport. Plutselig blir man satt ut av en skade en hel sesong. Der er ikke gitt at man klarer å komme tilbake like sterkt som Aksel og Kjetil har klart. Men Aleksander har et voldsomt potensial.

LAGÅND: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde gleder seg på vegne av hverandre, selv om de er hverandres største konkurrenter. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
LAGÅND: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde gleder seg på vegne av hverandre, selv om de er hverandres største konkurrenter. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!