Norges nye stjerne: - Helt eksepsjonell

Oscar Bobb (19) har levert en glimrende sesong for Manchester City, nå kan han være nestemann i køen for å få en plass i A-stallen til «the treble»-vinnerne.

OSCAR BOBB: Det norske talentet kan bli det neste store for Manchester City. Video: NFF, Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

U21-laget til Norge var ett fattig mål fra å ta seg videre fra gruppe D i EM, men selv med seier over i Italia i siste kamp var mesterskapseventyret over.

Et navn som likevel sitter igjen hos mange er Oscar Bobb (19). Allerede fra den første gruppespillskampen mot Sveits gjorde Bobb seg bemerket med kvikke bein og ekstrem ballkontroll.

I et forsmedelig 2-1-tap var Bobb en norsk sensasjon.

Men ungguttens prestasjoner for Manchester Citys reservelag har nok gått under radaren for de aller fleste her hjemme.

Bobb signerte med Premier League-klubben tilbake i 2019. Samme sesong ble han kåret til klubbens beste unge talent i sin årgang av den britiske avisa The Guardian.

Årets spiller to år på rad

19-åringen står med imponerende 26 målpoeng for U21-laget denne sesongen, hvor åtte av dem var nettkjenninger og hele 18 målgivende.

En som har latt seg imponere av Oslogutten er journalist i Manchester Evening News, Joe Bray. Manchester City-skribenten har fulgt Bobb tett de siste åra og er imponert over det han har vist.

- Han har spilt veldig bra og prestert på et stabilt bra nivå over tid. Han har blitt kåret til årets spiller på U21-laget de siste to sesongene. Trenerne utfordret han til å ta mer ansvar og til å ta det neste steget denne sesongen. Noe han helt tydelig har gjort, både med å bli årets spiller, men også som en sterk bidragsyter da de vant Premier League for U21-lag.

Ifølge Manchester Evening News planlegger City å sende Cole Palmer på lån kommende sesong, noe som frigjør en permanent plass i A-stallen. Den plassen skal Oscar Bobb være favoritt til å overta. Dersom ikke det skjer, peker Bray på et utlån som en ideell løsning for nordmannen.

- Jeg tror ikke det er fordelaktig for han å spille U21-fotball neste sesong. Jeg vil tro han spiller førstelagsfotball neste år, enten det er i City eller på utlån. Dersom han klarer å imponere Guardiola på pre-season touren kan det være muligheter for ham, sier City-skribenten.

VRIR & VENDER: Det tekniske vidunderet trives på små flater. Her mot PSG i UEFA Youth League. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images
VRIR & VENDER: Det tekniske vidunderet trives på små flater. Her mot PSG i UEFA Youth League. Foto: Andrew Yates / Sportimage via PA Images Vis mer

- Eksepsjonelt

Håkon Grøttland, som er seksjonsleder for spiller og trenerutvikling i NFF, har fulgt Bobb siden før City-tida og ble allerede den gang begeistret for det unggutten viste.

- Fantastiske ferdigheter, et godt finterepertoar, god en-mot-en offensivt, kjapp ballbehandling, det var en x-faktor der som var helt spesiell. Selv om han var halvparten av størrelsen til de andre, så kunne man se at her er det noe helt eksepsjonelt, så han her måtte vi bare følge tett, sier Grøttland.

Videre røper han hva som står i NFFs første vurderinger av den gang 14 år gamle Bobb.

- Første NFF-vurdering: Liten, men meget teknisk spiller, kjapp i ballbehandlingen.

- NFFs neste vurdering gjort av Geir Frigård: Fantastiske ferdigheter en-mot-en offensivt, gode finter, fine tyngdeoverføringer.

IMPONERT: Håkon Grøttland. Foto: Thomas Brekke Sæteren
IMPONERT: Håkon Grøttland. Foto: Thomas Brekke Sæteren Vis mer

Maktesløs

En som har fått kjenne på det høye nivået til Oscar Bobb er navnebror Oscar Lunde (22), som i ungdomsårene fikk bryne seg på stortalentet.

- Jeg husker fra tidlig alder at han hadde nærteknikken til en 14–15 åring allerede da han var 8–9 år. Jeg så måten han beveget seg på i Sveits-kampen i EM, og det var helt likt som da han var yngre. Han gjør det samme der som han gjorde mot oss.

Lunde spilte høyreback i Skeid og har vært i en rekke en-mot-en dueller med landslagsspilleren som på den tida spilte venstrekant for Lyn. Han forteller at det alltid ble tatt ekstra hensyn i møte med Bobb.

- Vi forsøkte å gjøre sånn at han aldri fikk ballen, hvis det skjedde visste vi at han utrettet noe med en gang. Vi kunne ha ballen i store deler av kampen, men det hjalp lite når han kunne skape noe på ti sekunder. Vi følte oss maktesløse, avslutter Lunde.

IMPONERT: En ung Oscar Lunde (nr. 2 oppe fra venste) og resten av Skeid-laget har mange ganger måtte slite med de imponerende ferdighetene til Oscar Bobb.
IMPONERT: En ung Oscar Lunde (nr. 2 oppe fra venste) og resten av Skeid-laget har mange ganger måtte slite med de imponerende ferdighetene til Oscar Bobb. Vis mer

Bobb har enda til gode å gjøre sin debut for førstelaget til City, men satt i 2022 på benken i en FA-cup kamp mot Swindon. Han var også med på fjorårets sesongoppkjøringstour.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer