Norges nye stjerne takker Petter Northug for egen karriere: - Ikke sikkert jeg hadde valgt ski hvis ikke for ham

Kristine Stavås Skistad er Norges store framtidshåp i sprint, men allerede i Seefeld kan hun slå til. Det takker hun den abdiserte skikongen Petter Northug for.

OFFENSIV: Kristine Stavås Skistad er ikke redd for å sette seg store mål og håper å slå til allerede i sprinten på VMs første dag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
OFFENSIV: Kristine Stavås Skistad er ikke redd for å sette seg store mål og håper å slå til allerede i sprinten på VMs første dag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SJUSJØEN (Dagbladet): Hun har gått ett verdenscuprenn i karrieren. Likevel er 20 år gamle Kristine Stavås Skistad en av de heteste navnene før VM åpner med sprint på torsdag.

Og skal man tro Skistad selv er ikke mangelen på erfaring mot verdens beste sprintere noe problem.

- Jeg føler jeg er veldig forberedt. Jeg føler at styrkene mine ikke er noe jeg trenger å øve på for å matche med de beste. Jeg må bare være veldig på den dagen og gjøre riktige valg, sier Skistad til Dagbladet.

Så stor er selvtilliten på egne ferdigheter at Skistad valgte å droppe verdenscup i Lahti. I stedet deltok hun i norgescup for junior i Nannestad samme helg. Skistad følte hun trengte en periode med mye trening etter junior-VM i Lahti for å være best mulig forberedt til VM.

Etter å ha sett prøve-VM i fjor er Skistad trygg på at løypa skal passe henne bra.

- Den bør passe meg veldig bra. Jeg må utnytte hurtigheten. Jeg håper jeg er i stand til å henge med på tempoet og være med på en spurt, det hadde vært veldig morsomt, sier Skistad.

Hemmelig mål

Siden begynnelsen av høsten har hun jobbet med en dobbel målsetting. Først skulle sprinten i junior-VM vinnes. Så hadde jenta som fylte 20 tidligere denne måneden større mål.

- Jeg har jo tenkt litt hemmelig på den her (VM-sprinten journ.anm.) veldig lenge. Siden høsten har jeg hatt det som mål, så det blir spennende. Jeg visste at junior-VM-gull var et mål jeg kanskje burde greie og da må man på en måte tenke litt større. Man kan ikke bare gå for det sikre, forklarer Skistad.

De siste åra har Skistad bodd på Lillehammer hvor hun har studert på NTG. Det har gjort at hun er blitt kjent med Udnes Weng-tvillingene som gikk samme skolegang noen år før. For Tiril, som selv var en av verdens beste juniorløpere, er meget imponert over hvor raskt Skistad har tatt nivået til sprinteliten allerede som junior.

- Det er helt rått. Det var ikke i mine tanker da jeg var junior. Da var det junior-VM og norgescup i Norge som var hovedmålene. Hun er jo helt rå, jeg synes det er skikkelig kult at hun har klart det, sier Udnes Weng.

Takker Northug

Etter sesongåpningen på Beitostølen hvor bare Maiken Caspersen Falla var foran henne over målstreken var det flere som fikk opp øynene for at VM-plass var mer enn bare et langsiktig mål for Konnerud-jenta.

Nå blir hun den første junioren som får gå VM siden både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug begge gjorde det med bravur i Sapporo i 2007. Det ble sprintgull til Jacobsen, mens Johaug tok bronse på 30 kilometer.

- Det er morsomt å se at man kan nå opp før senioralder. Jeg tror det er veldig mange som ser på det som inspirasjon. Det er mange som har hatt økter med meg og som ser at muligheten er der, sier Skistad.

Selv har Skistad sett opp til de store norske skinavnene som sine forbilder. Hun nevner også Marit Bjørgen, men det er en person som har betydd mer for at det ble skikarriere på Skistad.

- Ja, man ser alltid opp til de som gjør det bra. For meg har det særlig vært Petter Northug, forteller Skistad.

- Han har inspirert meg veldig mye og det er ikke sikkert jeg hadde valgt ski hvis ikke han hadde vært der. Det er trist at han har gitt seg, men jeg er veldig glad for at vi fortsatt får sett litt til ham i VM og at han skal være med litt.

- Så han skal ha litt takken for at du er med i VM?

- Du kan si det sånn, sier Skistad og ler.

- De får frykte meg

Foreløpig er ikke Skistad like rappkjefta som idolet fra Mosvika, men hun innrømmer at det var særlig godt å slå det svenske supertalentet Frida Karlsson på sprinten i Lahti.

I VM er det de svenske kvinnene som på papiret har det sterkeste laget. Stina Nilsson, Maja Dahlqvist og Jonna Sundling har dominert fristilssprintene denne vinteren. Det er usikkert om Nilsson blir klar etter strekken hun pådro seg i Otepää forrige måned. Skistad håper den svenske stjernen er med for fullt og kommer med en advarsel til svenskene.

- Vi håper hun er med. Det er mye morsommere å slå henne. Jeg tror ikke jeg skal frykte noen. Da skal heller de få frykte meg, sier den selvsikre 20-åringen.

- Kristine synes jeg har selvtillit av stål. Hun er en rå type som bare bryr seg om konkurranser og har fullt fokus på det. Hun er et forbilde sånn sett, sier Tiril Udnes Weng.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer