Norges nye trener har to jobber

Skal også trene tysk lag.

Norges nye landslagstrener i håndball, Robert Hedin (42), er under kontrakt med den tyske bundesligaklubben Melsungen ut 2009/10-sesongen.

Det strider med Norges Håndballforbunds (NHF) forutsetninger da det ble kjent at Gunnar Pettersen måtte erstattes. NHF var klare på at den nye landslagstreneren skulle konsentrere seg fullt og helt om Norge.

- Det blir mye jobb med å samle informasjon, men det kan jeg gjøre like bra her. Jeg har også bra oversikt over de spillerne som iallfall er her i Tyskland. Jeg tror ikke det skal bli noe stort problem, sier Hedin til NTB.

Hedin har skrevet under en kontrakt med Norge som strekker seg til september 2012, altså etter OL i London. Han skal etter planen fortsette i begge jobber til neste sommer og så vurdere situasjonen sammen med klubben.

- Det spørs på hva som skjer. Det er ikke så lett for klubben heller, og vi må vente og se om de skal lete etter en ny trener eller hvordan det skal være. I begynnelsen blir det en dobbeltrolle, sier svensken.

NHF-styremedlem Espen Karlsen sier han ikke har full oversikt over hvordan Hedins avtale med Melsungen er, til tross for at svensken nå er Norges nye landslagstrener.

- Jeg har ikke detaljene, men vet at han har forpliktelser med Melsungen fram til sommeren, sier Karlsen til NTB.

- Men dere vil forsøke å endre på dette?

TO JOBBER: Norges nye herrelandslagstrener i håndball, Robert Hedin, har også kontrakt med den tyske bundesligaklubben Melsungen. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
TO JOBBER: Norges nye herrelandslagstrener i håndball, Robert Hedin, har også kontrakt med den tyske bundesligaklubben Melsungen. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX Vis mer

- Ja, det kan du si.

Hedin vil ikke si noe om det kan være aktuelt å kjøpe ham fri fra kontrakten med Melsungen.- Det blir bare spekulasjoner, og det blir det vanskelig å svare på nå.

Annetvalg

NHF jobbet steinhardt for at Zvonimir «Noka» Serdarusic skulle ta over Norge, men endte til slutt på Hedin. NTB vet at NHF endte opp med en reserveløsning da Hedin signerte.

- Det er det du som sier. Vi innstilte på både Noka og Robert, og prøvde å komme i mål med Noka. Vi var enig om de store tingene, men så dukket det opp noen familierelaterte utfordringer, bekrefter Karlsen.

Hedin synes det ikke er noe problem at han ikke var førstevalg.

- Det er ingen skam å være annetvalg etter Noka, sier han.

Det har lenge vært klart at Gunnar Pettersen ikke ville fortsette i stillingen når kontrakten hans skulle gå ut i høst. NHF vil ikke være med på at de har vært trege på avtrekkeren.

Norges nye trener har to jobber

- Nei, det synes jeg ikke. Men jeg har respekt for dem som mener vi burde ha begynt å jobbe med dette etter EM. Hadde vi gjort det, hadde ikke et navn som Noka dukket opp heller. Det er en del tilfeldigheter rundt dette. Men et samlet forbundsstyre vurderte saken slik at vi skulle vente til etter OL-kvalifiseringskampene.- Vi har sveipet det europeiske trenermarkedet. Prosessen gikk som den skulle. Vi hadde full oversikt, mener Karlsen.

Fornøyde

Hedin har spilt 196 landskamper for Sverige og har flere medaljer i internasjonale mesterskap, blant annet EM-gull i 1994 og to OL-sølv. I tillegg har han trent lag i Sveits og Tyskland.

- Til tross for sin unge alder har han mer enn ti års internasjonal trenererfaring. Men det mest spennende er at han vært spiller for tidenes kanskje beste landslag (Sverige), sier Karlsen.

Hedins første oppgave for Norge blir EM-kvalifiseringskampen mot Estland 29. oktober.

(NTB)