Norges nye trussel: - Fy fader

Økt globalisering av håndballen kan skape trøbbel for Norge i framtida. Men landslaget ønsker utviklingen velkommen.

KAMPMODUS: Christian Berge og co. er blant håndballens stormakter. I framtida kan det bli trangere på toppen av håndballverden. Foto: NTB scanpix
KAMPMODUS: Christian Berge og co. er blant håndballens stormakter. I framtida kan det bli trangere på toppen av håndballverden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Portugal - Norge, kl. 20.30

TRONDHEIM (Dagbladet): Tirsdag spiller Norge gruppefinale mot Portugal. Begge lagene er videre til hovedrunden, men kveldens seiersherre tar med seg to poeng til Malmö. Der venter nye tøffe kamper, og et slikt forsprang kan bli avgjørende med tanke på semifinale.

Det er ikke lenge siden en slik bragd hadde vært utenkelig for portugiserne. Landet vest på Den iberiske halvøya er ingen håndballstormakt, men har hatt en fantastisk utvikling i nyere tid. Håndballinteressen er voksende og landet har allerede begynt å se resultater.

- Jeg tror det er et lag man kommer til å regne med i åra framover, sier Harald Reinkind.

Og det kan bli tøffere konkurranse om de øverste plassene i framtidige mesterskap, for Portugal er ikke alene om satsingen.

VIKTIG KAMP: Det er duket for en gruppefinale mellom Norge og Portugal, vinneren får med seg to svært viktige poeng til hovedrunden. Video: Rødt Kort. Bilde: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vanvittig sterke

Det er en bevisst strategi fra Det internasjonale håndballforbundet (IHF) om å få spredt sporten til alle verdens hjørner. Land fra Asia, Afrika og Sør-Amerika har tidligere vist at de har bra lag på gang, men gjennom historien har bare én VM-medalje gått til et lag utenfor Europa. I forrige verdensmesterskap var topp sju fra Europa.

Men flere nasjoner satser på håndballen, og Norges landslagstrener, Christian Berge, tror idretten kan bli mindre eurosentrisk i framtida. Han trekker fram neste års VM-vert, Egypt, som en potensiell trussel.

- Helt klart. Egypt ser vanvittig sterke ut med tanke på yngre generasjoner. Både 00- og 98-generasjonen har vært sterk, og har lagt en langsiktig plan for at det laget skal bli bra. Det kommer flere lag, så vi kan ikke stoppe og trene, sier han.

Landslagsspiller Christian O'Sullivan er enig. Han trekker blant annet fram Sør-Korea i Asia, Qatar, som tok VM-sølv i 2015, fra Midtøsten, Brasil fra Sør-Amerika og Egypt fra Afrika.

- Nå er det Egypt som kommer til å ha et utrolig godt lag på hjemmebane. Tunisia nådde vel semifinalen da de spilte på hjemmebane, så man begynner å få spredt håndballen, mener han.

USAs satsing

Et annet land som satser offensivt, er USA. Håndball er bare én av tre OL-øvelser stormakten aldri har tatt medalje i, og om åtte år er det amerikanerne og Los Angeles som skal arrangere verdens største idrettsarrangement.

For å nå toppen av håndballverden, har amerikanerne blant annet planer om å etablere en egen liga og å få håndballen inn i skolesystemet. Idretter som amerikansk fotball og basketball nyter godt av at barn og ungdom starter med sport på skolen, og nå håper håndballen å kunne dra nytte av det samme de neste åtte åra.

- Alt er mulig, sier USAs nåværende beste spiller, Gary «Hangtime» Hines, til Olympic Channel om satsingen og OL på hjemmebane.

Norges Harald Reinkind tror også USA kan lykkes.

- Hvis de jobber målrettet, har gode trenere og forutsetninger for å bli bedre, kan de absolutt det. Håndballkulturen i USA er kanskje ikke så stor, men det kan være et prosjekt de får til.

O'Sullivan tror få hadde takket nei til å spille i USA om idrettsnasjonen hadde klart å etablere en god liga. Han mener også det er mulig for amerikanerne å få et godt landslag.

- De har jo sinnssykt mange millioner å ta av. Det er mange av dem som spiller amerikansk fotball, basketball og ishockey som man tenker «Fy fader, for noen atleter» om. Det er ikke alle de man hadde hatt lyst til å treffe på håndballbanen. Hvis de klarer å få til en satsing i USA, hadde det vært utrolig kult på verdensbasis. Det er en verdensdel som henger litt etter håndballmessig, men vi ønsker å spre idretten vår mest mulig. Forhåpentligvis klarer de å stille et godt lag på beina i 2028, sier han.

- Håndballen trenger USA

Amerikanerne er som vanlig selvsikre, og mener at håndballen trenger USA for å vokse og sikre en levedyktig framtid. Landets håndballpresident, Barry Siff, mener de har alle forutsetninger for å bli god i håndball.

- Det er atletisk, fysisk, hurtig og med mange scoringer. Sporten er skapt for amerikansk suksess. Europa ser så viktig USA og Kina er for alle store sporter. For å være en av verdens største sporter, må USA og Kina være opptatt av den, sier han til Chicago Sun-Times.

Christian Berge hyller initiativet.

- Det er moro at de prøver i alle fall. Jeg liker bedre den tanken enn at du går ut og kjøper deg et lag. Håndball er det morsomste jeg vet om, og jo flere nasjoner som er med jo kulere er det, sier treneren fram og trekker fram Brasils suksess etter at de dro håndballen inn i skolesystemet.

Frykter for framtida

I desember sa Thorir Hergeirsson at håndballen kan være avhengig av store nasjoner som Kina og USA for å få være en OL-idrett i framtida. Christian Berge er enig i den bekymringen.

- Jeg håper virkelig at de store nasjonene kommer og blir med, sier trenerkollegaen.

Det samme sier O'Sullivan.

- For at produktet skal holde seg, er det viktig å få spredt det over hele verden og det finnes vel ikke noe større marked enn USA. Får man med folkerike land som Kina, USA og India, så får man et mye større nedslagsfelt, mener han.

Første utfordring som følge av håndballens spredning venter i kveld. Portugal - Norge starter kl. 20.30 og spilles i Trondheim Spektrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer