Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

MMA-fighter Jack Hermansson

Norges nye UFC-stjerne: - Jeg har aldri kjent en slik smerte før

Jack er den nye kongen av MMA.

KONGEN: JackHermansson er den nye kongen i MMA-Norge etter prestasjonen da han vant i Brasil med en alvorlig skade. Foto: Henning Lillegård
KONGEN: JackHermansson er den nye kongen i MMA-Norge etter prestasjonen da han vant i Brasil med en alvorlig skade. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Jack skrek av en intens smerte. Motstanderen forsøkte å finne ut av hvor han hadde vondt for å sørge for mer ødeleggelse. Men Jack overvant smerten - og vant.

Han tok kamp-Norge med storm i Rio natt til søndag. Etter at han vant den spektakulære MMA-kampen i toppligaen UFC mot den rutinerte brasilianske oksen Thales Leites har sosiale medier glødet av henvendelser fra alle mulige hold.

Jack hadde fått stjernestatus over natta.

- Jeg satt med tårer i øynene etter kampen. Jeg så hvordan han led, og hvordan han kjempet. Det er det råeste jeg har sett. Jeg mener prestasjonen er helt på høyde med hva Bjørn Dæhlie greide å hente ut mot slutten av femmila i Nagano OL for 20 år siden. Da han aldri ga opp å kjempe om tidelene, sier boksepromotor André Moen til Dagbladet på telefon fra Spania.

Han sender ut de to bokserne Bernard Torres og Katharina Thanderz i kamper 19. mai.

Den nye kongen

Jack Hermansson er blitt den nye kongen av kampsport-Norge.

- Ja, det har skjedd mye etter den kampen. Den hadde vel noe i seg som en mini-Rocky historie. At en som ligger så langt under og snur og vinner, sier Jack Hermansson.

Alt snudde i løpet av en kamp. Han hadde tapt den forrige kampen, også den i Brasil mot Thiago Santos. I en kamp Jack bebreidet seg selv for å ha tenkt for mye da kampen startet.

Jack er opptatt av hvilken betydning det mentale har i denne sporten. Etter at han ble knocket ut av Santos innledet han et samarbeid med krigsveteranen Tommy Fjeldheim som har spesialisert seg på blant annet dette området.

Da Jack lå nede i en såkalt triangle-choke, spesialvåpenet til Thales Leites, så det mørkt ut. Men Jack hadde aldri i tankene å gi opp.

- Det er slik jeg er. Å gi opp er aldri et tema før alt er umulig. Og arbeidet med Tommy har definitivt gitt effekt, sier Jack Hermansson.

Fornøyd krigsveteran

Tommy Fjeldheim var også svært fornøyd med det han så.

Han arbeider som operasjonell rådgiver og har støttet Jack med planlegging og optimalisering i mental trening.

- Det var en ny Jack fra start. Han var betingelsesløs og nådeløs i framferden. Jeg så det allerede før kampen, at han var helt mentalt til stede der han skulle være, forteller Tommy Fjeldheim til Dagbladet.

Han vil også gi ære til ringmannen Mohsen Bahari som fikk Jack inn på sporet igjen i smertehelvetet mellom andre og tredje runde av kampen.

- Se på meg! Nå skal du våkne. Det finnes ikke noe som heter smerte! Du har det som skal til. Nå skal du slå ham ut!, tordnet Mohsen Bahari til Jack som satt på krakken med en uutholdelig smerte i venstre side.

Jack reiste seg til den tredje runden og satset for fullt direkte med et flygende kne.

- Jeg traff mest med låret. Leites ble rystet. Så svingte kampen til jeg fikk et overtak i såkalt ground and pound og slo ham ut, forteller Jack Hermansson.

Han sier:

- Jeg har aldri kjent en slik smerte før. Jeg har brukket litt av hvert tidligere. Men det har aldri vært i nærheten av dette, forteller Jack.

Mest sannsynlig har minst ett ribbein løsnet helt fra brusken i brystpartiet.

Det skjedde allerede i den første runden. Da Jack forsøkte seg på et kast.

- Det sa klikk i kroppen og jeg skjønte med en gang at noe var veldig galt, forteller Jack.

Han forteller om store smerter, da Thales Leites la inn all sin vekt over ham, og ribbeina ble bøyd innover.

Hylles

Jermund Berg i Viasat er en av mange som hyller Jack Hermansson i dag.

- Det er selvfølgelig lett å la seg rive med i nuet. Men prestasjonen er blant de aller råeste jeg har sett av en norsk idrettsutøver. Spesielt når man tar alle forholdene i betraktning. MMA er blitt en idrett som tiltrekker seg noen av de råeste atletene. Han er i et land han allerede har tapt to ganger i. Han har brukket ribbein og har en legende sittende oppå seg mens publikum roper «du skal dø!». Så slår han tilbake på særdeles imponerende vis, kommenterer Berg det som flere mener er årets største idrettsprestasjon.

Hans treningskamerat Kenneth Bergh er ikke mindre imponert.

- Nå fikk Jack vist at det er ingen i verden som kan grave så dypt uten å gi seg. Det er bare noen få der ute som er i stand til noe tilsvarende. Men ingen er råere enn Jack. Jeg er så stolt over ham. Det var en sinnssyk prestasjon, sier Kenneth Bergh.

Jack har tatt av seg på overkroppen utenfor slottet og spenner muskler så godt det lar seg gjøre med den vonde skaden.

Han skar grimaser i buret natt til søndag.

- Det var ikke mye jokerfjes da, smiler han.

Da han kom hjem var kjæresten Nora fortsatt på jobb. Jack ville ikke at hun skulle komme hjem til rot med skittentøy.

Jack begynte å pakke ut.

- Det har aldri gått så seint, smiler Jack med sitt etter hvert ganske berømte jokerfjes.

JOKEREN: Jack Hermansson kalles The Joker på grunn av sitt karakteristiske smil. Foto: Henning Lillegård
JOKEREN: Jack Hermansson kalles The Joker på grunn av sitt karakteristiske smil. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Han har tilnavnet «The Joker» på grunn av sitt karakteristiske smil.

Nå venter en lengre rekonvalesens.

Jack tror han har pådratt seg en skade som vil ta opp mot tre måneder å bli kvitt. Det vil vise seg etter CT-undersøkelser kommende uke.

En såkalt costochondval separasjon. At brusk og ribbein har skilt lag.

Det venter møysommelig og forsiktig opptrening.

Men Jack ser framover.

- Jeg håper på at jeg rekker minst en kamp, kanskje to allerede i år, sier Jack og smiler igjen.

Flere og flere kommer til å bli kjent med Jack «The Joker» Hermansson, også langt utover kampsportmiljøet i Norge.

Han er i ferd med å bli en stjerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media