<b>OVERRASKET FAVORITTENE:</b>  Adam Szalai sjokkerte Østerrike etter en snau time. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB Scanpix
<b>OVERRASKET FAVORITTENE:</b>  Adam Szalai sjokkerte Østerrike etter en snau time. Foto: REUTERS/Michael Dalder/NTB ScanpixVis mer

Norges overmenn med EM-sjokk etter dramatiske minutter

Ungarn slo overraskende Østerrike.

Østerrike - Ungarn 0-2 (0-0)

(Dagbladet): Ungarn slo som kjent ut Norge etter sammenlagtseieren over to kamper i playoff til EM. På motsatt banehalvdel ventet i kveld et Østerrike som har imponert mange på veien til Frankrike.

Mannskapet til Marcel Koller vant ni av ti kamper (en uavgjort) i kvalifiseringen, og det er mange som holder de rødhvite for å være en outsider i mesterskapet.

Da bør iallfall et lag som Ungarn slås.

Den første omgangen var ikke noen god reklame for mesterskapet, hvor Ungarn ikke ga Østerrike mye rom offensivt. Men i andre omgang eksploderte det med både scoring og rødt kort i løpet av noen små minutter.

Og kampens to scoringer gikk til Ungarn, som med seieren i kveld står for EMs største overraskelse foreløpig.

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. En tøff kamp hvor vi slet med å komme inn i det, men deretter overgikk alle hverandre og vant, sa Ungarn-trener Bernd Storck ifølge NTB.

Stolpetreff

Premier League-fans fikk et gjensyn med seriemester Christian Fuchs og Stoke-spiller Marko Arnautovic i Bordeaux, men det store trekkplasteret til Østerrike er Bayern München-spiller David Alaba.

Og det tok ikke mer enn snaut 30 sekunder før han presenterte seg.

Fra sin defensive midtbaneposisjon tok han turen opp høyt i banen hvor han banket til fra distanse. Ballen sneik seg forbi Ungarn-keeper Gabor Kiraly, som med en lettelse kunne konstatere at kula smalt i stolpen bak ham.

Alaba fikk også Østerrikes andre sjanse etter snaut ti minutter. Arnautovic slo en enkel pasning til 23-åringen som sendte ballen rett på Kiraly.

Bortsett fra de to nevnte sjansene var Ungarn fullt på høyde med Østerrike i første omgangen. De hvitkledde framstod godt organiserte bakover samtidig som de spilte seg til noen små sjanser den første halvtimen. Det var langskudd som ble stikkordet for Østerrike.

DAGBLADETS DOM:

Adam Szalai: Likte seg ikke da han måtte ut på løpeturer, men kriget hele tiden på topp for Ungarn. Scoret det viktige førstemålet og sørget samtidig for EMs største sjokk.

Gabor Kiraly: Joggebuksemannen tok det som traff Ungarn-målet, samtidig som han ble den første 40-åringen til å spille i et EM-sluttspill. Imponerende.

Aleksander Dragovic: Gjør vondt til verre for Østerrike med rødt kort like etter scoringen til Ungarn. Østerrike ville utliknet om han ikke taklet i forkant av det annullerte målet.

Etter 35 minutter testet Zlatko Junuzovit keeper Kiraly med et skudd fra distanse, men igjen fikk mannen iført sine karakteristiske joggebukser ryddet unna med en god redning. Kiraly ble forøvrig den eldste spilleren som noensinne har spilt i et EM, med sine 40 år.

Begge lag produserte en sjanse hver like før hvilen, men verken Martin Harnik eller Ungarn-stjerna Balazs Dzudzsak maktet å treffe mellom stengene.

Dramatisk

Like etter hvilen fortsatte spillerne å teste skuddfoten, men denne gangen var det Ungarn og Dzsudzsak som fyrte av - et skudd som Almer måtte ut i full strekk for å stoppe.

Og det var Ungarn som tok ledelsen i Bordeaux. Krigeren på topp, Adam Szalai, lot seg ikke be to ganger da han ble spilt gjennom. Han tok med seg ballen på en touch, før han nærmest liggende sendte ballen forbi Almer. Det skal være hans første mål på klubb eller landslag siden desember 2014. Sjokket var dermed et faktum.

&lt;b&gt;0-1:&lt;/b&gt; Adam Szalai &nbsp;sender ballen i mål. BBC melder at det var Ungarns første EM-mål på 16 068 dager. Foto: BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
<b>0-1:</b> Adam Szalai  sender ballen i mål. BBC melder at det var Ungarns første EM-mål på 16 068 dager. Foto: BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Og kampen som lenge var søvndyssende ble plutselig fullstendig kaos.

Østerrike trodde de utliknet noen minutter etter scoringen, men i stedet skulle det gå fra vondt til verre. Aleksander Dragovic hadde gult kort fra før da han kom for seint inn i en duell som sørget for det annullerte målet - og ble dermed utvist.

Favorittene klarte aldri å reise seg med én mann mindre. I stedet fikk Ungarn noen brukbare muligheter til å øke ledelsen, og den siste ble tatt vare på.

Innbytter Zoltan Stieber hadde nesten en hel banehalvdel å løpe på da Ungarn kontret. Alene med keeper Almer lobbet han ballen elegant over sisteskansen, og ga dermed Ungarn en pangstart på EM - som få hadde sett for seg.

- De hadde ikke så mange sjanser. Vi var det beste laget, men de var iskalde og tok vare på sjansene sine. De fikk ledermålet, og da vi fikk en spiller utvist ble det tungt for oss, sier Østerrikes Alaba ifølge NTB.

Gruppas øvrige lag er Portugal og Island som spiller i kveld (21.00).