BOLTS ARVTAKER?: Noah Lyles. Foto: NSJsport / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
BOLTS ARVTAKER?: Noah Lyles. Foto: NSJsport / REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Noah Lyles

Norges raskeste om verdens nye sprintkomet: - En gærning

Jonathan Quarcoo lar seg også forbløffe av Noah Lyles.

BYRKJELO (Dagbladet): Etter at Usain Bolt la opp i fjor, har tronen som sprintkonge i internasjonal friidrett vært tom. I sommer har det derimot kommet opp én ung mann som forbløffer en hel friidrettsverden:

Noah Lyles.

21-åringen har vært verdens raskeste mann i 2018. Han har løpt 100 meter på 9,86 og 200 meter på 19,65.

Noah Lyles er kanskje et nytt navn for de fleste. Men Norges raskeste mann, Jonathan Quarcoo, med to NM-gull på Byrkjelo, har fulgt med på 21-åringens prestasjoner.

- Det er en gærning. Han løper grisefort, sier Quarcoo til Dagbladet.

NORGES RASKESTE MANN: Jonathan Quarcoo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORGES RASKESTE MANN: Jonathan Quarcoo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Motiverende og inspirerende

Til sammenlikning har den norske 22-åringen 10,26 og 20,39 som sine personlige rekorder på distansene.

- Det er mye man kan lære der. Det er motiverende og inspirerende å se på, sier Quarcoo.

Lyles kommer fra Florida i USA, og har allerede flere internasjonale resultater, blant annet to gull fra junior-VM. Og som Usain Bolt, liker han å showe under konkurranser. I tillegg rapper han, og har egen Youtube-kanal.

- Jeg vil endre sporten. I USA er ikke friidrett så stort med mindre det er OL - og det vil jeg forandre, har Lyles sagt i et intervju med The Guardian.

Det at han ofte nevnes i samme setning som Usain Bolt, gjør ham ingenting. Lyles skulle egentlig løpe mot Bolt under VM i London i fjor, men ble stoppet av en hamstringskade.

- Om jeg er lei meg for at jeg aldri fikk løpe mot ham? Ja. Kanskje jeg kunne ha utfordret ham på slutten av karrieren, men hvis vi snakker om da han var på topp … Jeg tror ingen kunne klart å utfordre ham da, unntatt Yohan Blake, sier Lyles.

Vil ta norgesrekordene

Uansett - med norske øyne har Jonathan Quarcoo i et par år vært Norges beste sprinter. I år gjentok han bedriften fra 2017 og vant NM-gull på både 100 og 200 meter.

- Det føles veldig bra, spesielt nå som norsk friidrett er på vei fram. Det er et sterkt nivå i mange øvelser, også sprint, så det er gøy å kunne lede an, sier Quarcoo til Dagbladet.

EM, derimot, ble skuffende for 22-åringen. Han havnet sist i semifinalen på 200 meter, og klarte heller ikke å ta seg til finalen på 100 meter.

- EM var det store målet, så det var litt skuffende. Men med tanke på framtida tror jeg det var bra at jeg fikk den erfaringen. Jeg er fornøyd med sånn det er gjort, og jeg har flere mesterskap foran meg, sier Quarcoo.

- Hvor lenge står Jaysuma Saidy Ndures norgesrekorder (9,99 på 100 meter og 19,89 på 200)?

- Helt til noen tar dem, flirer Quarcoo.

- Jeg får håpe det er meg. Det må vel skje om ikke så altfor mange år. Jeg må bare prøve, jeg kan ikke si noe annet.