LYNRASK: Kristine Stavås Skistad (19) er hurtigtoget som norsk kvinnelangrenn har savnet. Foto: Bildbyrån
LYNRASK: Kristine Stavås Skistad (19) er hurtigtoget som norsk kvinnelangrenn har savnet. Foto: BildbyrånVis mer

Stortalentet Kristine Stavås Skistad

Norges raskeste skiløper? Stavås Skistad trener som Northug og minner om Stina Nilsson

Til Dagbladet forteller stjerneskuddet Kristine Stavås Skistad (19) om en tung fjorårssesong. Nå har langrennssportens nye fartsdronning tatt grep og er klar for å ta verdenscupen med storm.

Kristine Stavås Skistads navn er så skapt for ski, stav og langrenn at hun allerede er i ferd med å bli en ny norsk langrennsprofil.

Der svenske Frida Karlsson (19) har blitt sammenliknet med Therese Johaug, mens Helene Marie Fossesholm (17) har blitt kalt både «den nye Johaug» og «den nye Bjørgen», er høyreiste Skistad Stavås en helt annen type.

Konnerud-jenta minner mer om Stina Nilsson, olympisk mester fra Pyeongchang, eller tidligere sprintener Petra Majdic, med tre mesterskapsmedaljer i sprint. Alle disse tre rager mange centimeter over konkurrentene og har hatt eller er i besittelse av fartsressurser i en egen klasse i det lette terrenget og på oppløpet.

Sånn sett har Norge fått en herlig kontrast i Stavås Skistad til et norsk landslag med stort sett jenter med enorm motbakkekapasitet.

- Vi har vel stort sett bare oppoverfolk i norsk kvinnelangrenn. Jeg er vel mer lik Stina Nilsson. Men jeg vil ikke bli kalt sprinter. Jeg håper å hevde meg også i distanselangrenn, men det tar lenger tid å ta det siste steget der enn i sprint på seniornivå, sier Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.

- Hva gjør at du er såpass annerledes som langrennsløper enn de som er på elitelandslaget nå?

ENORME FARTSRESSURSER: Stortalentet Kristine Stavås Skistad viste i sprinten på Beitostølen at hun allerede denne sesongen er klar for å spise kirsebær med de store. Lørdag ble hun bare slått av ener Maiken Caspersen Falla. Lotta Udnes Weng ble nr. 3. Foto: Bildbyrån
ENORME FARTSRESSURSER: Stortalentet Kristine Stavås Skistad viste i sprinten på Beitostølen at hun allerede denne sesongen er klar for å spise kirsebær med de store. Lørdag ble hun bare slått av ener Maiken Caspersen Falla. Lotta Udnes Weng ble nr. 3. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det har litt med gener og hvordan jeg er født. Jeg er heller ikke en typisk langrennsløper. Jeg har drevet med mye annet. Jeg er ikke typen som elsker det som er veldig seigt. Jeg er vant til å spurte på fotball- og håndballbanen, forteller hun.

Gikk på smell

Men aller best er hun i langrenn. 1999-modellen vant sølv på sprinten i junior-VM i februar og slo til med prologseier i sesongåpningen på Beitostølen forrige helg, etterfulgt av 2. plass i sprintfinalen, bare slått av regjerende sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla.

Til Dagbladet forteller hun nå at sprintsølvet hun vant i forrige sesongs junior-VM bak ett år eldre Moa Lundgren og foran stjerneskuddet Frida Karlsson, kom i en sesong hun ikke følte seg bra. Hun gikk på en smell.

- Totalbelastningen ble veldig stor på grunn av NTG, juniorlandslag og skole samtidig. Det var også for mye reising som gjorde at det ble for mye, forteller Stavås Skistad til Dagbladet.

SMELL: Kristine Stavås Skistad forteller at fjorårssesongen var svært tung og at kroppen ikke fungerte. Foto: Bildbyrån
SMELL: Kristine Stavås Skistad forteller at fjorårssesongen var svært tung og at kroppen ikke fungerte. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Hvordan merket du smellen?

- Kroppen fungerte ikke. Den ville ikke gå fort på ski. Jeg ble seig i beina, forteller 19-åringen.

- Hvilke grep har du gjort i lys av dette før denne vinteren?

- Jeg har hvilt mye mer enn forrige sesong. Jeg tror jeg har gått ned i antall treningstimer. Jeg har også fokusert mer på staketrening, forteller hun.

- Nå har jeg ikke skole lenger. Da får jeg hvilt mellom slagene. Det er gunstig med tanke på totalbelastningen.

Trener mer som Northug

Stavås Skistad er ikke en type som Therese Johaug som bare skal banke på med ekstreme treningsmengder. I stedet tenker hun mer likt utøvere som Petter Northug, Finn Hågen Krogh og tidligere Thomas Alsgaard i hvordan hun vil trene og hva som responderer best på hennes mer eksplosive muskulatur.

ANNERLEDES: Kristine Skistad Stavås er en annen type skiløper enn de som preger det norske kvinnelandslaget i dag. Foto: Bildbyrån
ANNERLEDES: Kristine Skistad Stavås er en annen type skiløper enn de som preger det norske kvinnelandslaget i dag. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Jeg tror ikke jeg er en løper som vil gå bra om jeg trener mye mer. Jeg responderer bedre med færre timer og større andel hardøkter med høy kvalitet. Jeg responderer ikke bra på veldig lange rolige turer, sier stortalentet til Dagbladet.

- Du trener mer som Northug, Krogh og Alssgard?

- Ja, det vil jeg tro. Jeg tror ikke jeg trener så ulikt Northug og co. Jeg fokuserer på å ha veldig kvalitet på øktene, mer enn mye mengde.

Planen videre er å gå to renn på Gålå denne helga. Etter alle solemerker får hun verdenscupdebuten på sprinten som innleder minitouren på Lillehammer neste fredag.

- Men jeg har ikke fått det bekreftet. Det er vanskelig å tolke, men jeg tror jeg får sjansen der, sier hun.

Norges raskeste?

19-åringen er klar på at det vil ta lengre tid å ta steget i distanselangrenn. Stina Nilsson, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg er tre gode eksempler på det.

Jacobsen ble sprintverdensmester i Sapporo i 2007 som junior, men har etter hvert blitt langt bedre i distanselangrenn. Det samme gjelder Flugstad Østberg.

- Det er forskjell på sprint og distanse. Det tar lenger tid å nå nivået i lengre løp. Det er jeg forberedt på, sier Stavås Skistad.

- Tror du at du allerede nå kan hamle opp med Maiken Caspersen Falla på oppløpet og være Norges raskeste?

- Jeg håper jeg er den raskeste på et oppløp. Jeg håper å matche henne på et oppløp, sier 19-åringen offensivt.

Hun tror bakgrunn fra fotball og håndball er gunstig i så måte. På håndballbanen spilte hun back, mens midtbanen var hennes posisjon som fotballspiller.

- Det kan hende man får en rapphet av det. Jeg har trent mye hurtighet. Jeg har alltid vært rask, forteller hun.

Ny gullårgang?

Stavås Skistad gleder seg til framtidas dueller mot jevngamle Frida Karlsson, som har tatt Sverige med storm etter superløpet i Bruksvallarna.

- Det blir harde dueller. Jeg skal nok ta henne i sprint, men så blir det jevnere i distanse, spår det norske stjerneskuddet.

- Hva tenker du om at Sverige ikke lar Frida få gå i verdenscupen før junior-VM?

- Det er lurt. Det er en grunn til at jeg ikke skal gå i Kuusamo. Det er for å utvikle meg, ikke bare reise til verdenscupen ved første muligheter. Det er viktig å ha fokus på overskudd og utvikling, mener Stavås Skistad.

- I herreklassen er 1996-kullet en gullårgang. Er 1999-kullet det samme i kvinneklassen?

- Vi får håpe det, men jeg vet ikke. Det er et godt kull. Det er inspirerende å være så nærme de beste seniorene.