SKAL RO FOR LIVET: Smilet til Birgit Skarstein er like naturlig som sola som skinte på henne etter en treningsøkt på Bogstadvannet onsdag formiddag. Men virkeligheten kan bli mer dramatisk i november. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL RO FOR LIVET: Smilet til Birgit Skarstein er like naturlig som sola som skinte på henne etter en treningsøkt på Bogstadvannet onsdag formiddag. Men virkeligheten kan bli mer dramatisk i november. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norges ro-yndling kan tvinges til å legge opp

- OL kan bli min siste sjanse.

BOGSTADVANNET (Dagbladet): Om tre uker ror Birgit Skarstein (27) for livet for mer enn bare gullet i Paralympiske Leker i Rio. Hun ror for resten av karrieren.

Det kan faktisk være avgjørende om hun tvinges til å legge opp eller ikke.

- Ja, det er riktig. I februar skal det internasjonale roforbundet avgjøre om min klasse skal omgjøres fra singel til dobbeltsculler. Skjer det kan jeg bli tvunget til å legge opp. Det er ingen enkel sak å finne en norsk makker som er så topptrent som dette krever, forteller den norske ro-yndlingen.

Skarstein, som ble et kjent ansikt etter at hun deltok i NRK-realityen «Ingen grenser» i 2012, sier til Dagbladet:

- OL kan bli min siste sjanse.

Distansen er 2000 meter i Rio. Enkelte krefter i FISA har sådd tvil rundt om det er forsvarlig for kvinner i singelsculler som bare benytter armer og skuldre. Om øvelsen er for tøff.

- Må overbevise

Birgit Skarstein mener definitivt at øvelsen har livets rett.

- Vi må overbevise i Rio, slik at de som skal avgjøre dette ser at det absolutt er forsvarlig.

Hun forklarer:

- Det er få klasser i roingen. Nå er det slik at blinde ror dobbeltsculler. Det kan være at roforbundet ønsker å bytte disipliner mellom oss som bare ror med overkroppen og klassen for blinde.

Skarstein mener heller at båtene i hennes klasse bør justeres. De veier nemlig ti kilo mer enn tilsvarende singelsculler for funksjonsfriske.

Unødvendig tung

Argumentet er å få båten mer stabil på vannet og for å unngå velt. Dette mener hun er unødvendig.

- Båtene har flottører. Det er tilstrekkelig for stabiliteten. Jeg ror 2000 meter på rundt 10,59. Det er faktisk ikke så mye saktere enn for de funksjonsfriske, sier hun.

Ti kilo mindre å ro med ville senket tidene hennes.

Hun er ferdig med den første økten på Bogstadvannet. Den siste fasen av treningen er i gang før hun ror sitt første heat 9. september i Rio. To dager seinere går finalen.

Verås Larsen

Nå er det hurtigheten som skal inn i kroppen etter mye mengdetrening i Portugal, Italia og sist i Frankrike.

- Alt virker veldig bra, forteller Erik Verås Larsen til Dagbladet. Den meritterte padleren med to OL-gull og fem verdensmestertitler deltar i treningsopplegget på Bogstadvannet.

Han sier:

- Raskere

ROR RASKERE: Birgit Skarstein viser toppform på Bogstadvannet onsdag. Den tidligere storpadleren Erik Verås Larsen mener hun kommer til å ro raskere enn noengang i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROR RASKERE: Birgit Skarstein viser toppform på Bogstadvannet onsdag. Den tidligere storpadleren Erik Verås Larsen mener hun kommer til å ro raskere enn noengang i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg føler meg ganske sikker på at hun kommer til å ro raskere enn noengang i Rio.

Skarsteins personlige trener Gallet Bastien samstemmer.

- Hun kan vinne gull i Rio. Birgit er en av tre-fire kandidater.

Han forteller at forberedelsene har vært optimale.

- Birgit må heller roes ned enn det motsatte. Hun er så ambisiøs, forteller treneren.

Tretthetsbrudd

I fjor rodde hun på seg tretthetsbrudd i to ribbein. Hun rodde inn til VM-bronse i Frankrike med store smerter. Det skal hun unngå i år.

- Jeg trener mer alternativt nå med innlagt pigging og noe mindre tunge økter i båten, forteller hun til Dagbladet.

Skarstein inngår i landslagsteamet sammen med blant andre de mannlige medaljevinnerne i OL.

Hun lærte i fjor at det ikke var så lurt å følge Olaf Tufte i treningen. Hun har roet seg mer ned.

Men nå føler hun seg ensom.

- Det er så uendelig bra å være en del av en gjeng med så fine mennesker. Og at det har gått så bra med roerne i OL er en stor inspirasjon. Det viser at vi har gjort mye riktig, sier hun.

Datt av stolen

Hun gliser:

- Da Are og Kristoffer rodde finalen, ble jeg så ivrig at jeg datt ned av stolen, ler hun trillende.

Are Kristoffersen og Kristoffer Brun tok bronsemedaljen i lettvekt dobbeltsculler. Kjetil Borch og Olaf Tufte tok bronsen i dobbeltsculler.

Stille

En enslig robåt ligger til brygga.

- Det ble ensomt og stille etter at de dro til OL, sier hun.

Men det er ikke lenge til neste økt. Farten på vannet skal økes. Og teknikken skal finslipes.

- Hvert åretak må settes riktig i Rio, sier hun.

TØYER UT: Birgit Skarstein bruker god tid på å tøye ut etter treningen. Sola skinner på henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØYER UT: Birgit Skarstein bruker god tid på å tøye ut etter treningen. Sola skinner på henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skarstein er ferdig med en grundig uttøyning etter økten på vannet. Hun sitter i rullestolen sin og smiler i sola på brygga.

- Sykt kule

- Jeg gleder meg til å være en del av den norske troppen. Og jeg ser fram til å møte konkurrentene mine. De er virkelig noen fine mennesker. Jeg skal ha med meg staver til dem. Det vil hjelpe dem til å bli enda bedre. De er ikke noe gode på staver i utlandet. De er bedre på sykler. Kanskje jeg kan skaffe meg en slik. De er sykt kule, ler hun.

Hun sier:

- Uansett skal vi vise at vi har muskler til å forsvare at vi er sterke nok overfor roforbundet. Foran OL i 1952 ble kvinner nektet å gå på ski. Det går da ganske bra nå.

Britisk favoritt

Trener Gallet Bastien mener at hun er en av tre, fire vinnerkandidater.Hun vil ikke strekke seg lenger enn at hun er en av seks kandidater.

I verdenscuppregattaen i Polen ble hun slått med et drøyt sekund av britiske Moran Samuel som også er favoritten i Rio.

Skarstein mener hun er sterkere nå.

- Så gjenstår det å se hvor mye mer fram de andre har gått, sier hun.

- Vil fortsette

Hun mener det er moro at det er så jevnt.

- Jeg kan vinne på en god dag. Men det kan fem andre også.

Hun mener det er en styrke for øvelsen hennes. At det vil hjelpe til at øvelsen vil bestå. Slik at hun kan fortsette karrieren.

Det kan få konsekvenser for henne allerede i VM i 2017.

Dagbladets har henvendt seg til styreleder for para-roing i FISA, Kimfai Ho for en kommentar. Henvendelsen var ikke besvart onsdag ettermiddag.

- Jeg har virkelig lyst til å holde på. Men det er ingen enkel sak å skaffe en topptrent makker. Men blir det en forandring og en makker dukker opp, får jeg vel ta en prat med Olaf (Tufte red.anm.). Han greide det jo.

Skarstein smiler bredt og rekker fram hånden til avskjed.

Et usedvanlig fast håndtrykk. Et grep som understreker muskler og selvtillit.