Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges seks medaljehåp

ANTERSELVA (Dagbladet): Her sitter landslagstrener Audun Svartdal med bind for øynene - omkranset av verdens beste skiskyttere. Og han trenger ikke ta av bindet for å plukke ut OL-laget. For nå er det nesten ett fett hvem han velger. 22 dager før OL er skiskytterne Norges sikreste medaljekort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den OL-idretten hvor marginene er aller minst, har Norge plutselig et kobbel løpere som kan ta olympisk gull.

For seks år siden misset Gisle Fenne den første blinken i Albertville med litt under en millimeter. Og da var det ingen hjelp i at han traff på de 19 neste, og ville tatt gull med fullt hus:

Norsk skiskyting var nede for olympisk telling hva medaljer angikk.

Nå klarer de knapt å telle potensielle medaljevinnere.

I går kom enda et nytt navn inn i diskusjonen:

NTH-studenten Halvard Hanevold (28).

Skjøt i tåka

En bom på første stående fikk ingen betydning med det veldisponerte langrennet Hanevold gikk i Anterselva. Han slo tyske Ricco Gross med 21 sekunder, etter å ha utklasset ham med 15 sekunder på den siste 2,5 kilometers sløyfa.

Det ga ham seier på en dag da Frode Andresen bokstavelig talt skjøt i tåka, og da Ole Einar Bjørndalen ble nummer ti med et bra langrenn etter tre bom på skytingen.

Men bak dem er det flere opplagte OL-navn:

  • Stafettspesialisten Egil Gjelland.
  • Stabile Dag Bjørndalen.
  • Og en Sylfest Glimsdal som også har vunnet verdenscup denne sesongen.

Trener Audun Svartdals vanskeligste jobb er å plukke fire av de seks til OL-konkurransene.

Hardt arbeid

Han er tilbake som skiskyttertrener etter noen års opphold. Da han forsvant ut i 1993 kom unge Hanevold akkurat inn i landslagsbildet.

- De gamle gutta lo litt av den grundigheten og det enorme arbeidet Halvard la ned da han kom inn, men han brydde seg ikke noe om det. Han har alltid gjort det han er trygg på, sier Svartdal.

Og nettopp Hanevold er en av eksponentene for det som ligger bak skiskytternes ekstreme forbedring.

Stikkordene er systematikk, strikte treningsrutiner, og enorme treningsmengder.

En tilfeldig valgt resultatliste forteller om uttellingen.

Enorm styrke

Strengt tatt er Ole Einar Bjørndalen den beste av dem. Men i vinter har både Glimsdal, Andresen og nå Hanevold vunnet individuelt i verdenscupen. I tillegg har det norske laget to stafettseirer.

- Det er klart det er en enorm styrke for laget at vi har så mange som kan vinne. Hele denne sesongen har vi hatt seks løpere som har kapasitet til å ta skrittet opp på seierspallen.

- Jeg føler vi har så god kontroll akkurat nå at vi skal holde oss på topp fram til OL i Nagano, sier Svartdal.

Nye sjanser

Laget får nye sjanser i sprinten i morgen og på søndagens stafett.

Også Hanevold har en sprintinnsats å revansjere, ettersom han bare var 35. mann med feilfri skyting i Ruhpolding for en uke siden.

- Det rimet absolutt ikke med det jeg selv følte jeg var god for, sier han.

- Nå hadde jeg en god følelse under rennet, og trodde jeg gikk veldig bra i sporet helt til russeren Majgurov tok meg igjen med ett minutt like før den siste skytingen.

- Det fikk meg ned på jorda igjen, men egentlig var det veldig bra, for det gjorde at jeg samlet meg og skjøt så bra på siste stående.

SIKRE MEDALJEGUTTER: Fra venstre Dag Bjørndalen, Egil Gjelland, Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen, Sylfest Glimsdal og verdenscupvinner Halvard Hanevold som tar bind for øynene til trener Svartdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!