Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges sjanse til å slå Italia er fire prosent, men disse tre gir håp

Brutal hjemmestatistikk.

DISSE HAR KLART DET: Bare tre nasjoner har slått Italia på italiensk jord i kvaliksammenheng siden 1980: Peter Schmeichels Danmark, Davor Sukers Kroatia og Glenn Hyséns Sverige. Foto: EPA / AFP / NTB Scanpix, EPA / AFP/ NTB Scanpix og Anders Holmström / TT/ NTB Scanpix
DISSE HAR KLART DET: Bare tre nasjoner har slått Italia på italiensk jord i kvaliksammenheng siden 1980: Peter Schmeichels Danmark, Davor Sukers Kroatia og Glenn Hyséns Sverige. Foto: EPA / AFP / NTB Scanpix, EPA / AFP/ NTB Scanpix og Anders Holmström / TT/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmos Norge hadde få problemer med å slå svake Malta 2-0 på Ullevaal, men Kroatias 3-0-seier mot Bulgaria betyr at Norge etter all sannsynlighet må slå Italia i Roma for å gå direkte til EM.

Skal Norge klare seg uten seier i Italia må Kroatia dumme seg ut mot Malta, men det skjer ikke. Å bli beste treer kan Norge også glemme.

Høgmo var temmelig klar på hva som venter Norge på tirsdag da han møtte pressen søndag ettermiddag.

- Det er antakeligvis den vanskeligste bortekampen vi kan ha. Det må vi bare ta inn over oss først som sist, sa landslagssjefen.

Råsterk statistikk Og der har Høgmo helt rett. Italias hjemmestatistikk er nemlig brutalt god. Dagbladet har gått gjennom italienernes hjemmestatistikk i kvaliksammenheng helt tilbake til 1980.

Resultatet er alt annet enn pent med brunost-øyne: 61 seirer, 16 uavgjort og tre (3) tap.

Basert på de tallene er det 3,75 prosent sjanse for at Italia skal tape en kvalikkamp på eget gress.

Danmark vant sist Sånn sett er det ganske enkelt å si «arrivederci, Norvegia», men Italias tre tap kan i hvert fall gi litt optimisme. To av dem er nemlig kommet mot skandinavisk motstand:

• 8. september 1999 vant Danmark 3-2 i Napoli i EM-kvaliken etter å ha ligget under 2-0. Peter Schmeichel var selvsagt sisteskanse for danskene. Noe som må nevnes er at Italia i prinsippet var klare for EM før kampen. Det kan gi Norge håp.

• 15. oktober 1983 slo Sverige Italia hele 3-0 samme sted, også det i EM-kvaliken. Da spilte blant annet Glenn Hysén og Thomas Ravelli for de gulblå.

• 16. november 1994 slo Kroatia Italia i Palermo, nok en gang i EM-kvaliken, etter to nettkjenninger fra Davor Suker.

Merk at ingen av tapene er kommet i Roma, der tirsdagens kamp altså skal spilles.

- Mye rutine Mange mener dagens Italia-lag er det dårligste verden har sett på lenge. Per-Mathias Høgmo poengterer at italienerne alltid stiller med slagkraftige mannskap, noe også statistikken tilsier.

- Dagens Italia-lag er vanskelig å rangere, for de har hatt mange sterke lag opp gjennom tidene. Men de har en evne til å holde seg på et høyt internasjonalt nivå uansett spillere som bekler det laget. De har også veldig mye rutine. Ingen har slått Italia hjemme siden 90-tallet, det sier det meste, sier den norske landslagssjefen.

Flere av de norske spillerne sa etter Malta-kampen at de håper at allerede EM-klare Italia ikke har den tilstrekkelige motivasjonen til å gi hundre prosent.

Går for gruppeseier Da Italias landslagstrener Antonio Conte møtte pressen søndag ettermiddag sa han at laget hans på ingen måte vil ta lett på Norge selv om «Azzurri» allerede er klare for EM.

Lynraske Stephan El Shaarawy var på linje med sjefen.
 
- Folk forventer at vi presterer i kampen slik at vi ender på toppen av gruppa. Vi skal spille hjemme foran vår egne fans og håper at mange kommer og hjelper oss til en viktig seier, sa Monaco-spilleren.

• Italia-Norge spilles på tirsdag klokka 20.45 og sendes på TV Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!