Norges sjeflege leder Qatar-gruppe

- Personlig har jeg liten tro på boikott, forklarer Roald Bahr til Dagbladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

QATAR-LEDER: Sjefslege ved Olympiatoppen Roald Bahr før avreise fra Gardermoen til OL i Beijing tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
QATAR-LEDER: Sjefslege ved Olympiatoppen Roald Bahr før avreise fra Gardermoen til OL i Beijing tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Lege Roald Bahr er ansatt i en 20 prosents stilling som leder for helseavdelingen til Olympiatoppen. Han er også leder for Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Ved siden av dette leder han også en forskningsgruppe idrettsklinikken Aspetar i Qatar. Til Dagbladet bekrefter Bahr at han leder en gruppe med fokus på forebygging av skader og sykdom blant idrettsutøvere.

- Tror på dialog

Landet som i skrivende stund arrangerer VM har fått massiv kritikk for å ha brutt menneskerettigheter for migrantarbeidere og skeive personer som bor i landet.

- Personlig har jeg liten tro på boikott; jeg tror på dialog. Det positive ved et arrangement som fotball-VM er at søkelyset på menneskerettigheter internasjonalt gir drahjelp til de mange progressive lederne som arbeider for et moderne Qatar, forklarer Bahr.

STOPPES: Et chilensk TV-team blir stoppet under direktesendingen i Qatar, men blir overrasket over grunnen. VIDEO: T13 Vis mer

I et innlegg på Fysioterapeuten.no stiller fysioterapeut Stig Sodeland spørsmål om det bør diskuteres en norsk boikott av Aspetar.

Norsk Fysioterapiforbund boikottet i 2021 Verdenskongressen i Dubai på bakgrunn av brudd på menneskerettigheter.

Kommunikasjonsleder i fysioterapiforbundet, Irene Mårdalen, skriver i en mail til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere denne saken.

- Ingen innvendinger

Olympiatoppen, hvor Bahr er ansatt som sjeflege, bekrefter til Dagbladet at de er klar over legens rolle på Qatar-klinikken.

- Bahr er en av verdens fremste idrettsmedisinere, og har ulike jobber og oppdrag i egenskap av sin kompetanse. At en av hans roller er å lede Aspetar Sports Injury and Illness Prevention Programme, vurderer Olympiatoppen som faglig relevant og uttrykk for at Bahr besitter en unik kompetanse innenfor idrettsmedisin, svarer toppidrettssjef Tore Øvrebø.

- Har Bahrs rolle vært diskutert?

- Olympiatoppen har ingen innvendinger til Bahrs roller, verken nasjonalt eller internasjonalt, svarer toppidrettssjefen.

HÅNES: Da Tyskland røk ut valgte et qatarsk TV-program å si farvel til dem på denne måten. Vis mer

- Bør benytte muligheten

Flere aktører i Norge har tatt til orde for boikott av VM i Qatar. Foreningen Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) er en av dem.

Leder for foreningen, Inge Alexander Gjestvang, vil ikke kategorisk si at dette er noe Olympiatoppen bør nekte Bahr, men mener det er viktig for alle som har et samarbeid med andre land og være klar over hvordan situasjonen er i landet.

- Qatar har store utfordringer med å forvalte menneskerettighetene. Man bør benytte muligheten til å påvirke i riktig retning selv om det er et rent profesjonelt samarbeid, mener Gjestvang.

Norsk supporterallianse som også har debattert for boikott av mesterskapet ønsker ikke svare i denne saken.

Amnesty Norge har ikke snakket for boikott, men jobbet for å vise fram kritikkverdige forhold i VM-landet. Deres generalsekretær John Peder Egenæs skriver i en melding til Dagbladet at de ikke har noen kommentar til saken.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer