FIKK TIPS: Tidligere generalsekretær i Norges Skiforbund, Kristin Felde, møtte dopingjeger Bengt Saltin til møte før Torino-OL i 2006. Dette bildet er fra 2004. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FIKK TIPS: Tidligere generalsekretær i Norges Skiforbund, Kristin Felde, møtte dopingjeger Bengt Saltin til møte før Torino-OL i 2006. Dette bildet er fra 2004. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Norges Skiforbund fulgte ikke opp tips fra dopingjeger

Etter dopingmøte før Torino-OL.

(Dagbladet): I SVT-dokumentaren til «Uppdrag Granskning» anklages blant annet norske utøvere for å ha høye blodverdier på 2000-tallet, og Bengt Saltin i det internasjonale skiforbundet (FIS) forteller at han konfronterte Norges Skiforbund med tallene på et møte før OL i Torino for åtte år siden.

Kristin Felde (48) var generalsekretær i Norges Skiforbund fra 2002 til 2009. Hun bekrefter overfor Dagbladet at hun var til stede på møtet som fant sted på Gardermoen i starten av 2005.

- Det var FIS ved Saltin som ba om møtet. I møtet mener jeg vi ble presentert for ei anonymisert liste over utøvere fra flere nasjoner, med oversikt over utvikling av blodverdier over tid. Vi ble orientert om at det også var en norsk utøver på denne lista, men ikke hvem, sier Felde til Dagbladet.

Ingen tiltak - Hva gjorde dere med denne informasjonen?

- Fra skiforbundet ble det ikke igangsatt ekstraordinære tiltak i etterkant av møtet. Vi fortsatte vårt antidopingarbeid i samarbeid med Antidoping Norge og gjorde det vi kunne for å bidra positivt til antidopingarbeidet til FIS og WADA, sier Felde.

- Hvorfor ble det ikke gjort noen tiltak?

- Vi drøfta selvsagt det vi hadde fått oss forelagt, og fortsatte med holdningsskapende og forebyggende antidopingarbeid i egen organisasjon og sammen med Antidoping Norge, sier Felde.

Hun legger til:

- Det er FIS og Wada som har ansvaret for gjennomføring av tester. Det ble også sagt av Saltin på møtet at de skulle følge opp aktuelle utøvere, sier Felde.

Kontaktet Norge Bengt Saltin jobbet i en lengre periode som medisinsk sjef i FIS og er en sentral person i den svenske dokumentaren som ble vist på SVT onsdag kveld. Der blir det påstått at Anders Aukland hadde høye blodverdier.

- Før OL i Torino tok jeg kontakt med lagledelsen til landene som hadde løpere under mistanke. Det var for å påvirke kulturen og få tatt løperne, sier Saltin.

Han forteller at det var mistanker mot norsk langrenn.

PROFESSOR: Bengt Saltin, tidligere formann i FIS medisinske komite, viser fram det han kaller unormale blodverdier i Uppdrag Granskning.  Foto: Morten Holm / SCANPIX.
PROFESSOR: Bengt Saltin, tidligere formann i FIS medisinske komite, viser fram det han kaller unormale blodverdier i Uppdrag Granskning. Foto: Morten Holm / SCANPIX. Vis mer

- Det var mistanker mot Norge. Men vi gikk ikke ut med navn. Vi så på grovere tilfeller av blodmanipulasjon, sier Saltin.

- Hva sa Norge (lagledelsen)? spør SVT-reporteren.

- De var ikke glade for at de hadde en mistenkt på lista, sier Saltin.

To med høye verdier Felde bekrefter at rundt sju personer fra Norges Skiforbund var til stede på møtet.

- I samme periode, uten at jeg husker eksakt når, ble det gjennomført en prosess for å få dokumentert at to utøvere hadde naturlig høye blodverdier. Disse fikk som resultat av prosessen dokumentert permanente høye blodverdier, og fikk et slags sertifikat på dette, sier Felde. 
 
Den tidligere langrennstoppen, mener det er Saltin som hadde det overordnede ansvaret for å ta de som eventuelt jukser.

- Slik vi så det, så var det FIS og Bengt Saltin som hadde ansvar for, og som kunne iverksette eventuell målrettet testing retta mot utøverne på lista, som FIS mente det var behov for å følge tettere. Slik vi har forstått det, ble også dette gjort, sier Felde.
 
- I min tid som generalsekretær i Norges Skiforbund var det aldri saker der Antidoping Norge eller Wada, som er kontrollmyndigheter, avdekket blodverdier som førte til at det ble igangsatt dopingsaker, sier Felde til Dagbladet.

Ifølge den tidligere langrennstoppen var følgende personer på møtet i 2005: Landslagslegene Hans Petter Stokke og Knut Gabrielsen, sportssjef Bjørnar Haakensmoen, trenerene Svein Tore Samdal, Krister Sørgård og Ulf Morten Aune.