Norges skiskyttere viste superform i en av tidenes viktigste sesonger

Vant mixed stafett i Östersund suverent.

IMPONERTE: Tarjei Bø viste ekstremt gode takter da Norge knuste alle i Östersund.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
IMPONERTE: Tarjei Bø viste ekstremt gode takter da Norge knuste alle i Östersund. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø leverte en strålende mixed stafett i Östersund og vant suverent, hele 33,6 sekunder foran Tyskland og over minuttet foran Tsjekkia.

Rennet symboliserer starten på en sesong som bygger seg opp mot det store klimakset under VM i Holmenkollen i mars. De svarene skiskytterlandslaget fikk i dag, kunne knapt vært bedre.

Skytingen var rask og god, og ikke minst farten i sporet var meget oppløftende. Fremfor alt imponerte Tarjei Bø enromt på sisteetappe.

27-åringen har hatt en strålende sesongoppkjøring og sier til Dagbladet at han ikke har følt seg så bra på mange år.

- Det har kanskje vært den beste sesongoppkjøringen noensinne. Det er kanskje bare oppkjøringen i 2010 som har vært på samme nivå. Alt har gått som det skal fra første stavtak i mai. Det har gått på skinner, forteller storebror Bø til Dagbladet.

Han er klar på at det er veldig godt å innlede sesongen med en så god følelse.

God start Fanny Horn Birkeland innledet stafetten for Norge og åpnet med ett ekstraskudd på første skyting. Også på stående ble det én bom for Norges startkvinne.

Birkeland gikk imidlertid svært godt i sporet og avanserte mange plasser på sisterunden. Til veksling var Norge nr. 2, kun tre sekunder bak Frankrike. Dermed fikk Tiril Eckhoff et meget godt utgangspunkt for sin etappe.

Eckhoff gikk raskt i svaret, men bommet to ganger både på liggende og stående. Ekstraskuddene gikk imidlertid raskt unna.

Eckhoff viste styrke Enda raskere gikk det i sporet. 25-åringen viste knallsterk langrennsform da hun tok igjen den tsjekkiske stjerna Gabriela Soukalova og rykket ifra en av verdens aller beste skiskyttere.

- Det var greit. Jeg følte meg bedre i dag, sa Eckhoff beskjedent til NRK.

Soukalova hentet seg inn igjen inn mot veksling, slik at forhåndsfavorittene Norge og Tsjekkia vekslet likt før herrenes første etappe i mixed stafetten. Tyskland fulgte på 3. plass 20 sekunder bak, mens Ukraina på 4. plass var nesten minuttet bak.

Thingnes Bø viste god langrennsform Johannes Thingnes Bø gikk svært mange gode 3. etapper for Norge i fjor og fortsatte i samme stil i Östersund. Stryningen gikk raskt i sporet og skjøt både raskt og feilfritt på liggende.

Derfor fikk han en luke til Michael Slesinger. Den luka var god å ha da lillebror Bø måtte bruke tre ekstraskudd på stående. Det samme måtte Tsjekkia, slik at Tyskland klatret opp på 2. plass.

Dermed var bordet dekket for storebror Tarjei Bø, som har vist storform i sesongoppkjøringen. Han ble jaktet av Tysklands beste herreskiskytter Simon Schempp, som startet 13 sekunder bak, mens Tsjekkia fulgte 26 sekunder bak.

Tarjei Bøs superetappe Bø startet knalltøft og økte forspranget til den sterke tyskeren. Den liggende skytingen til 27-åringen var helt perfekt. De fem blinkene gikk ned i et lynraskt tempo. Dermed økte Bø avstanden ytterligere til konkurrentene.

Stryningen leverte en aldeles strålende serie også på stående. Fem skudd rett ned i et forrykende tempo gir hint om at Tarjei Bø går mot en kanonsesong.

Dermed gikk han ut på sisterunden med over 40 sekunders forsprang og kunne fri til publikum på vei mot mål.