Norges smarteste

Det var en gang langrennskongene ikke gikk for å høre til Norges smarteste, men noe kvikkere enn Thomas Alsgaard må du lete godt etter i løypa for tida.

I formiddag avgjorde han VM-stafetten på taktikk underveis.

Først ved å kalkulere stakkars Jørgen Brinks sammenbrudd gjennom ni kilometer på kroppens yttergrense; så med en kjapp omstilling til spurt mot den nye tyske vidunderløperen Axel Teichmann.

Sånt går det greit an å gå igjennom i tankene før start eller foran TVen. Underveis med pulsen dundrende mellom 160 og 180 og melkesyren plaskende i hoftehøyde, er det verre for de fleste.

Unntatt Thomas.

Gjennomtenkt

Han er i ferd med å bli en av Norges beste idrettsutøvere gjennom alle tider. Selvsagt fordi han går bedre på ski enn de fleste, men også fordi han har landets beste idrettshode. Statistikken forteller hvordan Thomas Alsgaard planmesig har utviklet formen år etter år:

** I åtte internasjonale mesterskap på rad har han vunnet gull.

La gå at triumfene blir oppnådd i en idrett med begrenset internasjonal deltakelse, men samtidig er langrenn en sport der detaljer rundt ski og smøringsvalg gjør resultatene uforutsigbare.

I tillegg er sisteetappen på stafett yndlingsøvelsen. Få langrennsøvelser krever flere bevisste valg enn den.

For eliten

Det med de dumme langrennskongene er selvsagt noe tull. Ryktet reflekterte bare de kulturelle forskjellene for hundre år siden da toppidretten utfordret eliten i de store byene.

Men dumheten holdt seg lenge:

** Selv i etterkrigstida var langrennskonger noen som visstnok kom rett ut av skauen.

Nå kommer de fleste fra skigymnas. Skillet mellom by og land er blitt kulturelt visket ut; eller kanskje rettere sagt:

** Det arbeidskrevende og fysisk utviklende landbruksarbeidet er borte.

De beste treningsmulighetene er i byene og de flittigste skiløperne er statistisk sett de som er best utdannet og tjener mest. Langrennssporten er definitivt overtatt av Norges elite.

Større enn Dæhlie

På topp der er Thomas Alsgaard.

Nå er han i ferd med å passere Bjørn Dæhlie. Foreløpig ikke i antall medaljer, men definitivt i opplevelser. Ankermenn på skistafetter blir husket lengst.

Dessuten tar han også vare på seg selv. Mens de siste skikongene Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie er blitt rike på ullsokker og eiendom, har Alsgaard plassert sine sponsor- og premiepenger i reisebransjen.

Alt passer forøvrig bra med nordmenns målestokk for smarthet: Dette er tida for de kjappe valg.

Noen valg blir uansett stående lenger:

** VM-stafetten i Val di Fiemme 2 003 blir en klassiker.