Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteseriens toppscorer: Ohi Omoijuanfo

Norges spisskomet gravde seg ned. Forklarer tatoveringen og teksten som endret livet

Ingen er hetere enn Ohi Omoijuanfo (23) hittil i årets Eliteserie. En mental snuoperasjon har hjulpet Stabæks suverene toppscorer på rett vei.

MENTAL FORANDRING: Ohi Omoijuanfos negative tanker har ødelagt for ham tidligere i karrieren. Denne tatoveringen har hjulpet toppscoreren i riktig retning<span style="background-color: inherit;">. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet</span>
MENTAL FORANDRING: Ohi Omoijuanfos negative tanker har ødelagt for ham tidligere i karrieren. Denne tatoveringen har hjulpet toppscoreren i riktig retning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

NADDERUD (Dagbladet): «Ohi. Ohi. Ohi.»

Ropene er høye og tydelige, men også uvante. Norske barn har fått en ny helt. I full spurt løper de bort til Nadderudhallen og banker på vinduet hvor Ohikhuaeme Anthony Omoijuanfo, populært kalt «Ohi», spiser lunsj.

23-åringen fra Holmlia spiser rolig bit for bit. Men det er noe nytt over dette måltidet. I disse dager vil alle ha en bit av Eliteseriens suverene toppscorer - med seks mål på fire kamper for nedrykksdømte Stabæk.

Rampelyset har forflyttet seg fra Nicklas Bendtner til Ohi Omoijuanfo. Med tre ganger så mange scoringer som dansken, har den tidligere Jerv-spissen satt den forhenværende Arsenal-spissen i skyggen.

Forberedt på tøffe tider

Overfor Dagbladet forteller 23-åringen at han sliter med å forklare den sensasjonelle sesongstarten, men at han nyter det mens han kan. Han vet at det kan være midlertidig. Livet har ikke alltid vært like enkelt for Omoijuanfo.

- Reisen min fra gjennombruddet til i dag har vært opp og ned og veldig humpete. Det har vært tøffe tider og bedre tider. Nå er det helt klart bedre tider, men det vil komme dårligere tider også. Det vet jeg. Da må jeg være sterk, sier Stabæk-spissen til Dagbladet.

Han er jordnær og reflektert og tar på ingen måte av. Spekulasjonene om spill for det norske A-landslaget tar han med knusende ro. Ohi mener det er altfor tidlig å snakke om det. 23-åringen vet at han må prestere jevnt over tid.

TATOVERING: «Vær positiv» er budskapet som Ohi minner seg selv på daglig
.&nbsp;Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TATOVERING: «Vær positiv» er budskapet som Ohi minner seg selv på daglig . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det har ikke alltid vært like enkelt for spissen som ble tidenes yngste målscorer i Eliteserien - da han 16 år og 300 dager gammel scoret borte mot Strømsgodset i siste serierunde 2010.

Året etter var han på benken da Lillestrøm serieåpnet med et brak mot Ohis framtidige arbeidsgiver Stabæk. Datoen var 20. mars 2011. Stabæks stjernegalleri med Veigar Pall Gunnarsson, Pontus Farnerud, Mikkel Diskerud og Vegar Eggen Hedenstad ble fullstendig ydmyket.

Lillestrøm vant utrolig nok 7-0 på Telenor Arena i serieåpningen etter at Anthony Ujah, Nosa Igiebor og Björn Bergmann Sigurdarsson herjet på en måte norsk toppfotball knapt har sett maken til. På benken satt fire lovende talenter og ville bidra: Fredrik Gulbrandsen, Ruben Gabrielsen, Mathis Bolly og Ohi Omoijuanfo.

- Har hatt det tøft

Sistnevnte scoret i Eliteserie-debuten og fulgte opp med scoring også i sin andre kamp. Men lite visste Ohi om hva framtiden ville bringe da han satte inn 7-0-målet mot Stabæks profilerte mannskap på Telenor Arena.

Reisen etter dette har vært ekstremt ambivalent.

TOPPSCORER: Stabæk-spiller Ohi Omoijuanfo har scoret seks mål på de fire første seriekampene i 2017. Fordelt på kun to kamper. Her ser du alle målene hans så langt denne sesongen. Video: Fotball MediaVis mer Vis mer

- Jeg har hatt det tøft. Det har vært mye motgang, som setter sitt preg, men det har også gjort meg sterkere. Det kommer alltid både oppturer og nedturer. Det er noe man må takle her i livet, sier 23-åringen.

Nesten sju år etter at han slo igjennom og ble tidenes yngste målscorer i Eliteserien, har det endelig løsnet for Ohi. I fjor scoret han fire mål på 28 kamper. I år står han med seks mål på fire kamper.

- Jeg blir i mobbet for det innad i laget. De mobber meg for at jeg bare scoret fire i fjor og har allerede scoret mer i år. Det er litt rart, men jeg har kommet meg mer til rette nå, forklarer Ohi og smiler.

Mener han ble brukt feil i LSK

Han ville opprinnelig ikke spille for noen andre norske klubber enn Lillestrøm, før han etter mye motgang ble sendt vekk fra Åråsen.

- Jeg ble brukt i for mange posisjoner i Lillestrøm. Jeg ble aldri satt i en bestemt posisjon hvor jeg kunne bli veldig god. Jeg fikk aldri den tilliten jeg følte jeg fortjente av Magnus Haglund, forteller kraftspissen.

Nå får han det endelig. Nå smiler livet for kraftspissen.

- Hvordan har du klart å snu motgang til medgang?

GLOHET: Alle vil ha en bit av Stabæks Ohi Omoijuanfo etter to hat trick på fire kamper. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GLOHET: Alle vil ha en bit av Stabæks Ohi Omoijuanfo etter to hat trick på fire kamper. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg bruker mye tid på familien og prøver å tenke positivt. Jeg har faktisk det budskapet på armen også, forteller Ohi.

Tatoveringens budskap

Han drar fram håndleddet hvor han viser fram en tatovering med teksten «Tenk positivt».

- Hva betyr dette budskapet for deg?

- Det er noe jeg er veldig opptatt av og minner meg selv på. I tøffe perioder må man prøve å tenke positivt. Det er sjeldent bare negative ting i en kamp. Hvis det går dårlig, leter jeg etter det positive.

Ohi har hatt tatoveringen i 1,5 år. I denne perioden har håndleddets kontinuerlige påminnelse fått ham til å tenkte positivt. Det har gitt en svært imponerende utvikling - og har endret en karriere som så ut til å gå nedover da 23-åringen måtte forlate Lillestrøm og signere for Jerv i 1. divisjon.

- Det er viktig å ikke legge seg ned, men stå opp og være sterk. Jeg har hatt en tendens til å grave meg for mye ned og fokusere altfor mye på de negative tingene. Det kan være veldig tungt, forteller Ohi.

- Men nå har jeg endret tankegangen og fokusert mer på det jeg kan være fornøyd med. Tatoveringen er en påminnelse på at jeg kommer til å ha det tøft og at jeg da må tenke positivt. Det er veldig viktig for meg.

Ohi tenker likevel ikke så positivt at han mener at han bør bli tatt ut på det norske A-landslaget foreløpig.

- Jeg synes det er for tidlig. Jeg har ikke prestert over så lang tid nå. Hvis jeg skal menge med med og konkurrere med de store gutta, som King, Diomande og Søderlund, må jeg prestere over mye lengre tid.

Vendepunktet

Ni mål på 82 kamper for Lillestrøm - ofte på kanten - viste konturene av et spennende talent, men etter bare én scoring på 24 kamper i Ohis siste sesong på Åråsen valgte partene å skille lag.

Lille Jerv ble neste stoppested. Det var et klart steg ned for spissen som har vært en sentral brikke på de respektive aldersbestemte landslagene fra U16-nivå. Scoringstallene har imidlertid ikke vært gode nok for Ohi, som liker høye tall.

Han er selv 188 centimeter høy og har draktnummer 99. På Sørlandet fikk han endelig se høye scoringstall også. 15 mål ble det i 1. divisjon for Jerv, som imponerte stort og klarte nesten å rykke opp til Eliteserien.

Ohi og Dio

I dag er han toppscorer i Eliteserien og landslagsaktuell. Historien minner mye om måten Adama Diomande også måtte gå den tunge veien via Hødd i 1. divisjon, før han blomstret i Stabæk, tok steget opp på landslaget og senere til Premier League.

HERJET: Ohi Omoijuanfo forsetter å herje i Eliteserien. Mandag scoret han alle tre målene mot Sarpsborg. Video: Fotball Media Vis mer Vis mer

- Jeg kjenner Dio godt. Vi vokste opp sammen. Han har også gratulert meg med målene jeg har scoret. Vi har et godt forhold. Han er bestekompisen til storebroren min. Jeg er glad for suksessen hans. Det er inspirerende det han har fått til, forteller Holmlia-gutten.

- Tror du det er tilfeldig at dere har blomstret i nettopp Stabæk begge to?

- Nei, det er ikke tilfeldig. Stabæk er flinke med talenter. De er dyktige til å få sin kultur og sin spillestil inn i laget og få det beste ut av spillerne.

Hyller samholdet

Forrige sesong slet Ohi med å finne sin rolle i laget. Stabæk åpnet sesongen svakt, men har funnet sin identitet og utviklet seg gradvis fram mot årets sesong. Det samme har Eliteseriens toppscorer.

Han forklarerer framgangen slik:

- Jeg har jobbet hardt hver dag, spesielt med avslutninger, og blitt satt i gode posisjoner. Jeg drømmer alltid om at det skal gå bra, men det har gått enda bedre, forteller Ohi.

- Seks mål på fire kamper. Hvor skal dette ende?

- Jeg aner ikke hvordan det vil fortsette. Jeg må bare fortsette å kjempe hardt, så får vi se hvor det ender.

- Hva betyr Stabæk-familien for deg?

- Samholdet i laget er veldig bra. Vi hjelper hverandre, støtter hverandre og er glad i hverandre, sier Ohi Omoijuanfo.