Norges største fotballstjerne?

I en alder av 21 år. Under ett år etter at han reiste til Spania - mindre enn åtte måneder etter at han scoret sitt første mål for Valencia.Dagbladets fotballkommentator mener John Carew framstår som den største norska fotballstjerna gjennom tidene. Hva mener du?

JOHN CAREW var for fersk og umoden og for svak sportslig til å reise fra Rosenborg. Du husker det sikkert: Alle som advarte gutten mot det store, fæle utlandet. I kveld framstår John som Norges største fotballstjerne gjennom alle tider - uten konkurranse. Du kommer ikke lenger enn til spissplassen på en finalist i Champions League.

NATURLIGVIS KOM DE sterkeste advarslene fra Rosenborg-miljøet. Det er ingen grunn til å latterliggjøre de holdningene i dag. For visst var det grunn til bekymring.

Men i tillegg til å demonstrere personlige egenskaper i form av sosial og sportslig tilpasningsevne, har Carew hatt den nødvendige flaksen. Og aller viktigst: en trener - Héctor Czper - som har gitt ham mer tillit enn han kunne drømme om.

CAREWS SUKSESS står i sterk kontrast til mange andre Rosenborg-spilleres opplevelser utenlands. Overgangen hans var verken sportslig, moralsk eller politisk korrekt blant de tyngste meningsbærerne i Rosenborg-mjøet. Men likevel er den den desidert mest vellykkede.

I motsetning til påfallende mange andre som har fullført Rosenborg-skolen, og etter hvert fått klubbens aksept for å tjene litt mer penger på tampen av karrieren:

Bjørn Otto Bragstad, Sigurd Rushfeldt, Harald Brattbakk, Ståle Stensaas, Kåre Ingebrigtsen - for å nevne noen. Felles for samtlige: sportslige fiaskoer alle andre steder enn i Rosenborg.

DET FORTELLER mye om Rosenborgs unike evne til å få fram det beste i folk. Go'fot-teorien om du vil. Det forteller også noe om at man kan bli for inngrodd i det trygge og sosiale Rosenborg-miljøet. Men mest av alt forteller det noe om at man mislykkes når fokus flyttes fra å prestere og utvikle seg til å tjene penger.

CAREW HADDE SIKRET alderdommen økonomisk både for seg selv og store deler av slekta før han hadde sparket til en ball for Valencia. Han trenger ikke tenke på pengene, bare sin egen utvikling. Og det bør være krevende nok, slik John har framstått i Valencia-drakta: ikke spesielt god, men ofte viktig.

HÉCTOR CÚPERS HOLDNING til en spiss som knapt scorer mål, er ganske unik i dette sjiktet av europeisk fotball. I de fleste andre toppklubber ville Carew fått en annen behandling. Og da kunne fort veien til frustrasjonen og hjemlengselen blitt like kort som skeptikerne her hjemme spådde.

Men som vi alle vet, Czper har sett andre kvaliteter ved Carew. Derfor framstår også nordmannen som en annerledes spiss i sammenhenger som i kveld: Som sterk og rask - og som en slags plog for mer lettbeinte og tekniske lagkamerater.

Og som tidenes største norske fotballstjerne. Ikke nødvendigvis den beste, men den største. Men han kan aldri ta fra Ole Gunnar Solskjær statusen som den mest berømte.

NORGES STØRSTE? John Carew.<br> Foto: SCANPIX/REUTERS <br><br> <!--#if expr="$QUERY_STRING = 990611074" --> <!--#include virtual="/ssi/vote/990611074/result.html" --> <!--#else --> <!--#include virtual="/ssi/vote/990611074/vote.html" --> <!--#endif --> <br>
MED TRENEREN: John Carew og Valencia-treneren under gårsdagens treningsøkt i Milano.