<strong>MÅ VENTE:</strong> 17 år gamle Helene Marie Fossesholm ble nummer fem på 10 km klassisk under sesongåpningen på Beitostølen, og har siden utklasset alle norske juniorer på distanse. Likevel er hun heldigvis ikke aktuell til Seefeld-VM. Norsk skisport holder igjen talentene for å hjelpe dem til å få lange karrierer. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ VENTE: 17 år gamle Helene Marie Fossesholm ble nummer fem på 10 km klassisk under sesongåpningen på Beitostølen, og har siden utklasset alle norske juniorer på distanse. Likevel er hun heldigvis ikke aktuell til Seefeld-VM. Norsk skisport holder igjen talentene for å hjelpe dem til å få lange karrierer. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Svak rekruttering kvinnelangrenn Norge

Norges største skitalent er bare 17 år. La henne slippe «den svenske Johaug» i VM!

Norsk kvinnelangrenn sliter med etterveksten, men vi må klare å unngå snarveiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENS Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug dominerer internasjonal kvinnelangrenn på alt unntatt sprinten, blinker varsellampene for svak rekruttering bak skijentene. Sist helg ble de nestbeste norske utklasset i Skandinavisk Cup av svenskenes nye superstjerne Frida Karlsson, i to renn der Norge bare hadde et par, tre jenter blant de 15 beste.

Disse resultatene kunne ha passert i skyggen av den norske framgangen i Tour de Ski der også de yngste på laget som tvillingsøstrene Lotta -og Tiril Weng viste fin utvikling, men den negative tendensen er for klar til det:

  • Etter mange år med sammenhengende norsk suksess, kommer et skifte der svenskene og russerne fort overtar.

Det betyr at Skiforbundet nå kommer til å evaluere treningsopplegget til de eldste juniorene. Det er neppe noen annen grunn enn selve kvaliteten på treningen til at norske jentene henger etter, mens de jevnaldrende guttene går fortere enn noen gang.

Men forøvrig får dette skiftet i internasjonalt kvinnelangrenn bare komme uten at det norske skimiljøet tar snarveier ved kynisk å dytte fram de aller yngste talentene.

NORSK langrenn har tradisjon for å holde igjen de unge løperne. Det er en fornuftig tenkning vi slett ikke er alene om. Før sesongen diskuterte landslagsledelsen denne utfordringen med den svenske skisjefen Rikard Grip. Han tenker likt..

Akkurat det koster svenskene mer enn oss. Der det norske kvinnelaget selv uten vår nye sensasjonelt gode 17-åring kommer til å gjøre det sterkt også i Seefeld-VM, hadde det vært mer fristende for svenskene å toppe sin egen imponerende brede suksess med å satse ungt.

Det skjer ikke. Som i Norge settes VM-grensen midt i juniorklassen. Det betyr at Frida Karlsson (født 1999) kommer til Seefeld sammen med vår egen Kristine Stavås Skistad (født 1999), mens den norske landslagsledelsen holder to år yngre Helene Marie Fossesholm hjemme uansett hvor fort hun eventuelt måtte gå i ukene framover i junior-VM eller senior-NM.

Mens Helene Marie for første gang i vinter får sjekket nivået sitt i forhold til Frida Karlsson uten noe voldsomt forventningstrykk på 5 km fri i et verdensmesterskapet for juniorer i Lahti om to uker, slipper hun heldigvis å bli målt mot svensken og de andre mer eller mindre voksne løperne når det virkelig gjelder i Seefeld-VM i februar.

BAKGRUNNEN for denne forsiktige matchingen er ganske enkel. Det er et mål for norsk toppidrett å hjelpe fram lange karrierer. Historisk sett lønner dette seg både for utøvere og landslag. Da blir skiledernes oppgave å tenke langsiktig i forhold til hvert eneste uttak.

Slike gode prinsipper skal også forvaltes med fornuft i de enkelte tilfellene. Petter Northug som juniorløper burde ha blitt tatt ut til OL i 2006, selv om selve vrakingen av 20-åringen ironisk nok kanskje ga ham både en bedre og lengre karriere. To år yngre Therese Johaug hadde heller ikke vondt av å få gå VM i 2007 selv om det ble mye oppstyr rundt bronsemedaljen på 3-mila der.

Og for å minne om dagens unge superstjerne, så debuterte ikke Johannes Høsflot Klæbo i verdenscupen før han var 19 år. Samme alder når først Fossesholm om to sesonger.

kan det godt være at den svært fornuftige Helene Marie Fossesholm med fine støttespillere rundt seg, uten vansker hadde taklet å bli belønnet med en VM-tur i februar. Rent sosialt er det mest sannsynlig, og hun går tross alt fortere på ski enn noen jevnaldrende norsk tenåringsjente har gjort før henne.

Problemet er bare at selv hennes fantastiske resultater som 16 -og 17-åring ikke kommer med noen garanti om at dette virkelig er starten på enda et norsk skieventyr som fortellingene om Marit Bjørgen eller Therese Johaug. Kanskje blir hun bedre som syklist? Så god at hun til slutt heller velger å måle seg mot resultatene til den abdiserte terrengdronningen Gunn Rita Dahle Flesjå? For neste morsomme VM for Helene Marie etter møtet med Frida Karlsson i Lahti, blir junior-VM i terrengsykling i Canada til høsten.

De virkelige sportseventyrene skrives jo først når det å konkurrere i seniorklassen blir den faste scenen, og sportens aller beste likevel ikke helt vet hva de unge utfordrerne kommer med. Altså slik Frida Karlsson søndag distanserte alle med to minutter på 20 km i Skandinavisk Cup etter å ha slått både Ebba Andersson og Stina Nilsson på 10 km klassisk i sesongåpningen i Bruksvallarna for to måneder siden. Eller som ekstremt raske Kristine Stavås Skistad nesten spurtet ned Maiken Caspersen Falla i den norske sesongstarten, og fulgte opp med finale i verdenscupen på Lillehammer.

DA får det så være at den samme Skistad uka etter var sjanseløs mot to år yngre Fossesholm på distanse under VM-mønstringen for juniorer på Hovden. Etter at Skistad var litt foran på sprinten, ble avstanden mellom de to på 5 km på over minuttet i favør av 17-åringen.

Så utrolig fort går Helene Marie nå.

Men fortsatt skal det store nasjonale skipublikummet få lov til å vente. Rekken av fine norske skitalenter som forble akkurat det, viser at det er best slik.

Så kan både Helene Marie Fossesholm og vi glede oss til hun eventuelt viser det motsatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer