Norges "Tiger Woods"

- Henrik Bjørnstads prestasjon er mye større enn det nordmenn flest tror. At en 22-åring er i toppen i en så stor turnering som European Open, er helt utrolig. De som har gjort noe slikt før ham, er klassespillere som Tiger Woods og Sergio Garcia, sier golfkometens australske trener, Jim McGowan.

I sofakroken hjemme i Drøbak sitter trener Jim McGowan klistret til tv-skjermen. Stoltheten stiger for hvert slag som holder kometen Henrik Bjørnstad i toppen i European Open i Dublin - en av de største turneringene på herrenes europatour. I sofaen sitter også golfbror Marius Bjørnstad (25) og storkoser seg over lillebrors suksess.

- Jeg er veldig stolt. Dette er utrolig morsomt. Jeg tror Henrik takler dette bedre enn oss, sier den smånervøse treneren.

- Det er uvant å se ham på tv sammen med Montgomery, Clarke og de store gutta. Men det er der han hører hjemme, konstaterer bror Marius.

Etter gårsdagens 18 hull har Henrik Bjørnstad styrket sine sjanser til å gå helt til topps og hente førstepremien på pene 4,5 millioner kroner. Svenske Mikael Lundins ledelse skrumpet inn fra tre til ett slag i løpet av turneringens tredje runde. Foran dagens finalerunde deler Bjørnstad andreplassen med svenske Jarmo Sandelin med totalt 11 slag under par.

British Open neste?

Marius Bjørnstad fikk telefon fra broren da runden var ferdigspilt i går.

- Henrik sa han var fornøyd med hvordan tingene fungerer. Nå tror jeg han står løpet ut. Han er veldig sterk psykisk, sier storebror, som selv er nær ved å holde landslagsklasse på golfbanen. Han beskriver Henrik som en snill, ydmyk og rolig type.

- Og som golfspiller er han hele tida i stand til å overraske med ekstreme slag som ingen andre er i nærheten av, skryter han.

Både treneren og broren tror Henrik vil være strålende fornøyd dersom han ender på topp ti i Dublin. I går gikk Henrik to slag under par. I dag vil trolig en par-runde være nok til å bli blant de ti beste. Og da er deltakelse i verdens største golfturnering, British Open, et sjumilssteg nærmere.

- Dersom han skulle vinne European Open, vil han allerede være klar for British Open og får møte de aller største, sier Marius Bjørnstad.

Kjendis i utlandet

Jim McGowen mener Henriks innsats i Dublin vil gi ham fotfeste i europatoppen. Målet om å bli ranket blant de 100 beste i Europa blir en smal sak. I dag er han ranket som 116.

- Hvis han holder seg i toppen også i dag, tror jeg dette blir hans endelige gjennombrudd internasjonalt. Henrik kunne faktisk ha vært der han er nå allerede for et par år siden, men han slet litt med grepet. Dette har vi fått rettet på. Nå har han et perfekt grep og slår mye rettere. Henrik har ingen svake punkter i spillet sitt, sier Jim McGowan, som ikke er overrasket over eleven sin.

- Slik jeg ser det, er det ingen grenser for hvor god han kan bli, sier treneren som mener Henrik Bjørnstad er i ferd med å skape seg et internasjonalt navn.

- Henrik begynner å bli kjendis utenfor Norge. De som har kunnskap om golf, vet mye mer om ham enn nordmenn flest. Turneringen han spiller nå, sendes direkte på tv i land som England, Skottland og Irland. Han har blitt intervjuet på Sky Sport flere ganger, sier den stolte trener.

Vil på USA-touren

Mamma Bente Bjørnstad er på ferie på Hardangervidda, men ble holdt løpende oppdatert på hvordan Henrik presterte i går av eldstesønnen Marius.

- Jeg unner ham denne framgangen av hele mitt hjerte. Henrik vil helt til topps, og jeg håper at han etter hvert når målet om å være med blant de beste på USA-touren , sier mamma Bente.