Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges toppscorer blir pappa i hektisk periode

- Det blir kaos.

FLERE GRUNNER TIL Å SMILE: Kristian Bjørnsen herjer under EM i Polen. I juni skal han også bli far. Foto: Scanpix
FLERE GRUNNER TIL Å SMILE: Kristian Bjørnsen herjer under EM i Polen. I juni skal han også bli far. Foto: Scanpix Vis mer

KRAKOW (Dagbladet): 27 år gammel omtales Kristian Bjørnsen som en av verdens beste spillere. Fra sin kantposisjon på det norske landslaget har Stavanger-karen vært nådeløs med samtlige motstandere så langt i det pågående europamesterskapet i Polen. Det har bidratt til at Norge på sensasjonelt vis spiller om en semifinaleplass mot Frankrike i kveld.

Med 29 mål på fem kamper har Bjørnsen bare tre mann foran seg på EMs toppscorerliste. Likevel ser han ikke på seg selv som en verdensklassespiller, selv om ekspertene og lagkameratene gjør det.

- Jeg føler ikke at jeg er det, men det er veldig kjekt å høre. Det er bare ekstremt kult å få være med på dette her. Jeg hadde ikke trodd det for fem-seks år siden, forteller Bjørnsen til Dagbladet et drøyt døgn før skjebnemøtet med franskmennene.

- Ikke så mye triks I massive Tauron Arena i kveld mønstrer Frankrike superstjerner som Nikola Karabatic (31), Daniel Narcisse (36) og Thierry Omeyer (39). Det er spillere Bjørnsen har sett på tv nærmest fra da han var en liten gutt som hang seg på sin eldre bror da de dro for å kaste ball i Stavanger Idrettshall.

Nå er den ferske Bundesliga-proffen selv i det samme sjiktet. Stjernesjiktet. Det er ikke lagkamerat Christian O'Sullivan (24) i tvil om.

- Han er det. Han viser det jo kamp etter kamp. Det er ikke så mye triks og sånne ting med Kristian, men han setter ballen i mål. Hadde han vært mer spektakulær, tror jeg ingen hadde lurt på om han er en av verdens beste. Det som er litt med han, er at han ikke gjør så mye ut av seg. Når du tror han har scoret tre mål i en kamp, står han med 10, forteller O'Sullivan til Dagbladet.

Lang vei mot toppen Den siste halvannen sesongen har de to spilt sammen i IFK Kristianstad. Etter at Bjørnsen herjet for det svenske laget i Champions League, kom interessen fra Wetzlar. Den tyske storklubben betaler godt for å få Bjørnsen over til sommeren, noe som innebærer at han endelig får spille i verdens beste liga.

Det er en drøm han har hatt lenge, men veien dit har vært lang for den lærerutdannede 27-åringen.

Bjørnsen har alltid vært et balltalent med et tilhørende klokt hode på skuldrene, men det tok tid før fysikken ble en fordel og ikke en ulempe på idrettsbanen. Situasjonen som 16-åring, hvor han var liten av vekst og uten muskelkraften til mange av sine jevnaldrende, er beskrivende.

På fotballaget i Viking var han omskolert fra defensiv midtbanespiller til venstre back. Parallelt satt han på benken på håndballbanen da Stavanger IF startet sine kamper.

Var tålmodig Men i løpet av årene på videregående skjedde det noe. Det skjedde noe som gjorde at Bjørnsen kunne få fullt utløp for sine tekniske og taktiske ferdigheter på håndballbanen.

- Jeg gikk fra å være den laveste i klassen da jeg begynte på skolen til å bli den høyeste da jeg sluttet. Jeg vokste rundt 25 centimeter på to-tre år, forteller han.

Derfor mener Bjørnsen nøkkelen til suksessen han nå opplever er tålmodighet, noe han takker foreldrene sine for.

- I ungdommen satt jeg jo på benken, det er også litt tilfeldigheter inne i bildet, men jeg har vært tålmodig. Foreldrene mine sa alltid at jeg måtte være tålmodig. Det hjalp. Litt etter litt fikk jeg mer spilletid og mer selvtillit som gjorde at jeg utviklet meg.

- Føler du at unge talenter av og til slutter for tidlig med idrett?

- Ja, jeg syns ofte det. Det er ikke så lett å se om man blir den beste i håndball, fotball eller hvilken idrett det gjelder når du er 13-14 år. Det er mange ting som spiller inn, så man må være tålmodig og ha tro på seg selv, råder han.

- En du kan stole på Selv om Bjørnsen nå har et kjent navn og ansikt hos de mange hundre tusen tv-seerne hjemme i Norge, er ikke det noe han lar seg påvirke av.

Han ser ikke noen grunn til hvorfor han skulle gjøre det.

- Det er et tegn på at du har gjort noe bra når du er på landslaget, men jeg går ikke rundt og tenker at jeg er blant de store gutta nå. Det er ingen grunn til å bli høy på seg selv av den grunn, sier Bjørnsen beskjedent.

Samtidig står Harald Reinkind (23) og O'Sullivan ikke langt unna på hotellet i Krakow. De to lagkompisene skryter begge av Bjørnsen.

- Det er en god gutt som du kan stole på, sier Reinkind.

- En ulv i fåreklær Raskt avslører likevel O'Sullivan at det finnes en annen side av Bjørnsen enn den majoriteten av det norske håndballpublikummet kjenner til.

- Han er en liten ulv i fåreklær. Han er svigermors drøm til kameraene, men så er han en liten jævel ellers, sier O'Sullivan og ler.

- Han er med på å starte mye jævelskap, men til slutt er det ikke han som sitter igjen som den store stygge ulven, skyter Reinkind inn.

- Ja, han er alltid bakmannen. Han starter ting, så er det en annen som ender opp med å få kjeft. Men han er en veldig fin fyr, da. Det er gøy å spille med ham, legger O'Sullivan til, mens Bjørnsen hevder å ikke kjenne seg igjen i karakteristikkene.

- Jeg har hørt det før, men jeg forstår fremdeles ikke hva de mener. Jeg er kanskje litt smartere enn andre. He-he. Neida. Jeg vet ikke. Det får de stå for, sier han og ler.

Blir pappa I kveld er det imidlertid alvor igjen. Ett poeng mot Frankrike vil bety at Norge er kvalifisert for en semifinale i EM for første gang i norsk herrehåndballs historie.

Det ønsker Bjørnsen å bidra til. Han har truffet eksepsjonelt bra så langt i mesterskapet, etter nylig å ha fått fulltreff også på hjemmebane.

For til sommeren blir han pappa for første gang, noe han ser frem til. Samtidig innser Bjørnsen at det er en stor utfordring som venter. Samboer Guro Thorsen Loftesnes har nemlig termin i slutten av juni og bare noen dager seinere, 1. juli, starter kontrakten hans med tyske Wetzlar.

- Det blir kaos, men jeg gleder meg veldig. Det blir en sommer jeg aldri kommer til å glemme. Jeg får flytte i forveien til Tyskland, men det blir så seint som mulig. Med termin i slutten av juni, blir det tett på. Det blir hektisk, sier Bjørnsen og smiler.

PS: Norge - Frankrike begynner klokken 18.15 og vises på TV 3.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media