Kristian Malt Arnstad

Norges «ukjente» diamant: - Helt unik

Kristian Malt Arnstad (18) anses som en av de mest lovende spillerne i talentfabrikken Anderlecht. Og mye av æren for den vanvittige utviklingen skal en Manchester City-legende ha.

DOMINANT: Kristian Malt Arnstad fikk sjansen fra start mot Young Boys i kvalifiseringen til Conference League. Foto: Shutterstock
DOMINANT: Kristian Malt Arnstad fikk sjansen fra start mot Young Boys i kvalifiseringen til Conference League. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den belgiske storklubben Anderlecht tok et stort steg mot spill i UEFA Conference League forrige uke, etter at sveitsiske Young Boys ble slått 1-0 på bortebane.

I sentrum for dette sto en norsk 18-åring. Kristian Malt Arnstad spilte hele kampen for det belgiske storlaget, og har høstet applaus fra fotballkjennere og supportere på sosiale medier.

Arnstad, som valgte å forlate norsk fotball før han spilte en eneste a-lagskamp i Eliteserien, er selv klar på at opplevelsen i Sveits fort er et av karrierens høydepunkt.

- Ikke et lett valg

- Det var dritkult, rett og slett, sier Arnstad til Dagbladet på telefon fra Belgia.

- Det er guttedrømmen som går i oppfyllelse. Slike kamper i Europa er det man alltid har ønsket å spille. Når man er liten, så tenker man på sånne oppgjør, under flomlysene mot store og gode klubber i Europa.

Mens flere unggutter i norsk fotball velger å gå stegene i egen klubb for så å debutere i Eliteserien, så valgte Arnstad tidlig å ta turen til belgisk fotball.

- Det var ikke et lett valg. Jeg flyttet hjemmefra, fra venner og familie og slikt. Men jeg hadde prøvespilt for flere klubber i Europa, og følte at det var litt annerledes kultur, og et miljø der man har vinnerskaller overalt, forklarer Arnstad.

- Er du omgitt i et slikt miljø, så tror jeg det er enklere å utvikle seg, og ta stegene. Samtidig hadde Anderlecht en plan for meg.

Blant de klubbene som siklet på 18-åringen, var Sporting Club i Portugal og selveste Manchester United.

- Det stemmer at Manchester United var interessert, men jeg valgte å takke nei. For meg så var Anderlecht det riktige svaret. De har et slagord som er «in youth we trust». Vi har sett spillere som Youri Tielemans og Romelu Lukaku gå gjennom akademiet, og så videre til større klubber, sier Arnstad.

- I tillegg hadde Vincent Kompany kommet inn som spillende trener, og jeg fikk signalene på at det var en fullstendig plan for meg her.

PLAN: Det var Anderlecht sin langsiktige plan som gjorde at Kristian Malt Arnstad takket nei til blant andre Manchester United. Foto: Shutterstock
PLAN: Det var Anderlecht sin langsiktige plan som gjorde at Kristian Malt Arnstad takket nei til blant andre Manchester United. Foto: Shutterstock Vis mer

En av de som har fulgt Arnstads karriere tettest er Øystein Garborg, tidligere assistenttrener a-lag, samt akademitrener i Stabæk. Han forteller at midtbanemannen er en av de fremste han har sett.

- Han er helt unik. Er det en spiller jeg visste ville takle å dra ut av Norge tidlig, så var det ham. Det er bevist at man kan gå hele veien gjennom Stabæk-systemet, men det finnes unntak for de som har den rette innstillingen, og der passer Kristian inn, sier Garborg til Dagbladet.

Akademitreneren forteller at selv om man var glade på Arnstads vegne da overgangen til Anderlecht var klar, så var det også misnøye i Stabæk.

- Man sov litt i timen der, og man burde nok vært mer i forkant. Selv om vi var glade for at han fikk overgangen, så var skuffelsen stor over at han dro også, sier Garborg, som tror Arnstads overgang fort har hatt påvirkning på Stabæk i etterkant.

HAR FULGT UTVIKLINGA: Øystein Garborg fulgte Kristian Arnstads første steg i Stabæk-systemet. Foto: Privat.
HAR FULGT UTVIKLINGA: Øystein Garborg fulgte Kristian Arnstads første steg i Stabæk-systemet. Foto: Privat. Vis mer

- Hans overgang var nok en utløsende faktor til at flere 15-åringer får proffkontrakt i Stabæk nå enn de gjorde før.

For Arnstad var muligheten til å lære av Vincent Kompany en utløsende faktor for at han valgte Anderlecht som sin destinasjon.

- Jeg var helt borte

I oktober 2020, en drøy måned etter 17-årsdagen, bestemte den tidligere Manchester City-kapteinen å starte med Arnstad i oppgjøret mot Club Brügge. Arnstad og Anderlecht ble rundspilt, og tapte 0-3.

- Han var ikke klar i det hele tatt. Det ble en altfor stor oppgave for ham, sier Guillaume Raedts, journalist i avisa Le Soir, til Dagbladet. Han følger både Anderlecht og Arnstad tett.

I tillegg til den vonde debuten, smalt det enda hardere på trening uka etter. Unggutten gikk opp i en duell med en medspiller, før det plutselig ble mørkt.

- Det kom en ball, og jeg skulle opp i en hodeduell. Istedenfor å treffe ballen, så nikket lagkameraten meg i tinningen og jeg besvimte på banen, forteller Arnstad.

NY LEDELSE: Også under trener Felice Mazzu er det tydelig at Arnstad får en viktig rolle. Foto: Shutterstock
NY LEDELSE: Også under trener Felice Mazzu er det tydelig at Arnstad får en viktig rolle. Foto: Shutterstock Vis mer

- Da jeg våkna spurte de «vet at du starta mot Club Brügge sist helg?», og det hadde jeg ingen aning om! Jeg husket ikke bursdagen min heller, jeg var helt borte. Det tok ei uke eller to før jeg husket kampen. Det var litt ekkelt, faktisk.

Men til tross for den vanskelige starten på a-laget, var det én i Anderlecht som hadde klokkertro på at det bodde noe helt spesielt i den norske unggutten.

- Det var Vincent Kompany som bestemte at det var rett tidspunkt, og det ledet til den kampen i Brügge. Da hadde han allerede trent med førstelaget, og spilt for U21-laget, forteller Raedts, om den da 16 år gamle Arnstad.

I lære hos Kompany

Selv forteller nordmannen hvor mye den nåværende Burnley-treneren har betydd for ham i Anderlecht-karrieren.

- Jeg har lært veldig mye av ham. Han sitter på veldig mye kunnskap, og kan det aller meste når det kommer til fotball. Det meste jeg har lært kommer fra ham, sier Arnstad.

- Er det én spesifikk ting du føler du har lært av Kompany?

- Det er vanskelig å bare si én ting, fordi det er så mye. Men det er også av folkene rundt ham, og hele klubben. Jeg er utrolig takknemlig for hva hele Anderlecht har hjulpet meg med.

Og halvannet år seinere var muligheten der for Arnstad igjen. På ny mot Club Brügge, og på ny valgte Kompany å starte med ham. Kampen endte 0-0, men Arnstad ble kåret til banens beste.

- Da vi møtte dem sist, så ble vi spist opp. Han (Arnstad, jour.anm) også. Men jeg sa den gang at han kommer til å få den største karrieren av alle spillerne ute på banen, og det står jeg ved, sa Kompany til Sporza etter kampen.

AUTORITET: Vincent Kompany har spilt en viktig rolle i karrieren til Kristian Arnstad. Foto: Shutterstock
AUTORITET: Vincent Kompany har spilt en viktig rolle i karrieren til Kristian Arnstad. Foto: Shutterstock Vis mer

- Det var en kjempeoverraskelse at han startet den kampen, men han var fantastisk. Han fikk stående applaus da han ble byttet ut. Han spilte som om han hadde 50 kamper for Anderlecht. Han var utrolig imponerende, forteller Raedts om reaksjonene i etterkant av kampen.

Selv forteller Arnstad at den kampen fort var et slags vendepunkt i hans Anderlecht-karriere.

- Det var nok supportere og folk som mente jeg ikke var klar. Så da jeg fikk sjansen i samme oppgjør året etter, så tenkte jeg «nå skal jeg faen meg vise at jeg er klar», humrer Arnstad.

- Det er alltid slik jeg har vært, jeg jobber for de målene jeg setter. Ingenting har kommet gratis, for å si det sånn.

Skuffelse og revansj

Arnstads vilje til å slå tilbake er noe som har vært eksisterende siden den spede begynnelse i Stabæk, forteller Garborg, og sender tankene tilbake til G16-cupfinalen i 2017.

- Han var 2003-modell, og var med 2001-kullet vårt. Den gangen måtte vi prioritere å ha flere forsvarsspillere på benken, og han forsvant ut av troppen vår til finalen. I tillegg hadde vi sju landslagsspillere på 2001-kullet, forteller Garborg.

14 ÅR: Anderlecht-proffen Kristian Malt Arnstad var god allerede fra ung alder. På denne videoen var Vis mer

- Da husker jeg han sa «jeg skal tilbake». Han sutra ikke, og klaget ikke. Han var bare innbitt på det å klare det.

Slik som etter skuffelsen mot Club Brügge, så tok det et år før han fikk sin revansj.

- Neste år var vi tilbake i finalen med 2002-årgangen, og da var han ubestridt på laget. Han var banens beste mot Rosenborg. Det sier sitt, forteller Garborg.

Selv forteller Arnstad at han det er slike situasjoner og tilbakeslag som motiverer ham.

- Jeg er alltid motivert, men motgang bidrar til å øke den motivasjonen. Når folk sier jeg ikke kan gjøre noe, så kjenner jeg at jeg har enda mer lyst til å motbevise det, sier Arnstad.

I løpet av sin forholdsvis korte karriere ser han ut til å ha motbevist de som tvilte på valget om å dra ut av Norge tidlig, og de som muligens tvilte på ham etter den vanskelige starten i Anderlecht.

U21-DEBUT: Som 18-åring fikk Arnstad (nummer 16) debuten på U21-landslaget sammen med profiler som Erik Botheim, Hugo Vetlesen og Jørgen Strand Larsen. Foto: Privat.
U21-DEBUT: Som 18-åring fikk Arnstad (nummer 16) debuten på U21-landslaget sammen med profiler som Erik Botheim, Hugo Vetlesen og Jørgen Strand Larsen. Foto: Privat. Vis mer

Tidligere trener Garborg er sikker på at hans tidligere elev kommer til å prege norsk fotball i åra som kommer:

- Sammenliknet med en del andre av spillerne som har gått gradene i Stabæk-systemet, som både er i Eliteserien og ute i Europa nå, så ligger han et godt stykke foran dem på en del parametere på samme alder, sier Garborg.

- Det er nok bare et tidsspørsmål før denne diamanten blir bedre kjent. Det tar ikke lang tid før han er i en bruttotropp på landslaget, og innen et år burde han nok være del av a-landslagstroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer