Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sindre Bjørnestad Skar går for VM-gull

Norges «ukjente» gullhåp i Lahti lurte læreren for å dyrke langrenn:
- Jeg kan ta VM-gull i morgen

Den minst omtalte og kjente norske sprinteren i Lahti-VM, har vært Norges beste på denne distansen denne sesongen. Dette er Sindre Bjørnestad Skar (25).

GULLKANDIDAT: Sindre Bjørnestad Skar er en av de største gullkandidatene på sprinten i Lahti-VM. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKANDIDAT: Sindre Bjørnestad Skar er en av de største gullkandidatene på sprinten i Lahti-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Landslagsdebutant Sindre Bjørnestad Skar har vært en av verdens beste sprintere denne sesongen. Fram til Skar ble tatt ut på sprintlandslaget før denne sesongen, var det i Lahti han hadde gjort sine beste prestasjoner.

Nå er det nettopp i Lahti han skal forsøke å skaffe Norges første VM-gull i mesterskapet på torsdagens åpningsdistanse.

- Jeg gleder meg veldig til å debutere i VM. Jeg er god nok til å ta VM-gull allerede i morgen. Målet er å ta medalje, forteller Skar til Dagbladet.

Men hvem er så denne nye sprintkometen som kan ha gått sine siste stunder uten å bli gjenkjent på gata?

- Jeg vil beskrive meg som en rolig og avbalansert gutt, som ikke blir stressa. Jeg tar ting som det kommer. Jeg har beina godt plantet på jorda. Samtidig er jeg offensiv og setter meg mål som jeg selv tror på, men som andre synes er vel offensive. Jeg liker å jobbe mot noe som virker vanskelig, forteller langrennsesset.

- Hvem inspirerer deg?

- Mine forbilder i oppveksten var Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Tor Arne Hetland. Jeg har fulgt med og sett på alt som er siden jeg var åtte-ni år. Jeg er vel en såkalt langrennsnerd. Jeg klarte å «fake» meg til sykdomsdager for å være hjemme fra skolen for å se på ski. Det var vel under OL i Salt Lake City i 2002. Jeg elsker sport.

- Jeg var en juniorstjerne

Nå er det hans tur til å inspirere unge gutter. Skar har vært et stort langrennstalent i flere år. I 2011 tok han to gull i junior-VM i Otepää, deriblant på 10 kilometer fristil. Det er nemlig allrounder han er. I junior-VM i 2012 vant han fire medaljer. Bjørnestad Skar vil være mer enn en sprinter. Han vil bli komplett som skiløper.

SEIER: Sindre Bjørnestad Skar vant sin første verdenscupseier i Toblach. Foto: NTB Scanpix
SEIER: Sindre Bjørnestad Skar vant sin første verdenscupseier i Toblach. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var det mange vil kalle en juniorstjerne. Jeg vant det jeg kunne fram til jeg ble senior. Sånn sett var det flere som hadde trodd at jeg ville ta steget opp i seniortoppen enda før, forteller han.

På NM-tremila slo han til og med sterke allroundere som Finn-Hågen Krogh og Emil Iversen.

- Drømmen er å kjempe om den gule trøya i verdenscupen en dag. Jeg vil være en allrounder og viste på NM-tremila at jeg nærmer meg. Innen to år håper jeg å være en medaljekandiat også på distanserenn. I OL neste år konsentrerer jeg meg om sprintene. Jeg er i dag en fire-fem plasser bedre i skøyting enn i klassisk.

Petter Northugs kritikk

I vår ble han tatt ut på det norske sprintlandslaget på bekostning av Pål Golberg og Tomas Northug. Det fikk Petter Northug til å reagere.

- Det er løpere som får en ny sjanse på landslaget uten at det har gått framover i to år. Selv om landslagsledelsen sier at de skal kutte ned på antall løpere, har de tatt med løpere som egentlig ikke burde ha vært der, som de på forhånd egentlig vet ikke er gode nok, sa Northug til Adresseavisen.

I et intervju med Dagbladet responderte da Skar slik:

- Kanskje Petter sikter til meg? Det kan godt hende. Martin Løwstrøm Nyenget og jeg er jo de to ferskeste på landslaget, mens de andre har jo veldig mange topplasseringer å vise til, svarte Bjørnestad Skar.

Han forklarte at han kom inn på laget for å komplementere lagets ferdigheter med mer hurtige fibre i fristilssprinter. Der ble de norske sprintgutta satt kraftig på plass av italienske Pellegrino og det hurtige franske laget i fjor.

- Foran OL i Sotsji prioriterte vi mer utholdenhet. Det samme gjaldt foran VM i Falun, fordi disse sprintløypene var veldig tøffe. Denne sesongen var det mange korte og hurtige skøytesprinter som fordret andre egenskaper. Det er det også i VM, noe som passer meg godt, forklarte han.

ØYEBLIKKET: Her vinner Sindre Bjørnestad Skar sprinten i Toblach og sikrer VM-billetten til Lahti. Foto: NTB Scanpix
ØYEBLIKKET: Her vinner Sindre Bjørnestad Skar sprinten i Toblach og sikrer VM-billetten til Lahti. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Både Ola Vigen og Eirik har sagt at de gjerne vil ha noen på landslaget som kan pushe dem på dette området. Det her jeg kan bidra, samtidig som de kan pushe meg i klassisk. Når det er sagt, er jeg først og fremst uttatt fordi resultatene mine er god nok, presiserte Bjørnestad Skar.

- Det viser at uttaket ikke var feil

Nesten et år seinere viser fasiten at 25-åringen definitivt fortjente landslagsplassen. I Toblach tok han sin første verdenscupseier. Også i fristilssprintene i Davos og Falun var han på pallen. I Lahti er han en glohet medaljekandidat.

- Det viser at uttaket ikke var helt feil, i hvert fall. Jeg føler det har vært en naturlig framgang for min del. Jeg har blitt ett år eldre og har fått trent godt. Resultatene er et hakk bedre enn forrige sesong, forteller han.

- Hvordan forklarer du stegene du har tatt siden forrige sesong?

- I fjor hadde jeg mye stang ut med sykdom. I år har jeg gått i medvind. Det har gått som jeg drømte om. Målet før sesongen var å ta min første verdenscupseier og komme til VM. Det har jeg klart.

Skar mener sprintløypa i Lahti passer ham godt.

- Det er mye fart og tekniske utfordringer, hvor man må være flink til å bruke terrenget. Hvis det hadde vært tre minutter rett fram, hadde Ustjugov vunnet uansett. Det er det heldigvis ikke. Det er svinger og krevende tekniske partier som passer meg bra, mener han.

De største gullfavorittene

- Hvem blir dine sterkeste utfordrere på sprinten i Lahti?

- Pellegrino, Ustjugov, Emil og Finn-Hågen er de fire største favorittene. Så kommer jeg rett bak de gutta. Petter Northug er en løs kanon og en outsider. Jeg blir ikke overrasket om han slår til. Løypa er bra for dem som er litt tyngre, men jeg kommer ofte godt ut av utforkjøringer. Jeg er god til å lese situasjoner og komme meg i god posisjon.

- Hvem er den aller raskeste av dere i en spurt?

- Emil er den raskeste av oss på et oppløp med høy fart. Jeg bør være før ham inn på oppløpet for å slå ham i Lahti.

Drømmescenarioet

Der Skar har kommet inn med stor suksess på sprintlandslaget, har resten av sprintgutta skuffet, bortsett fra Finn-Hågen Krogh.

Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Sondre Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget må alle se VM-sprinten hjemme fra sofaen etter skuffende prestasjoner.

- Hvorfor har det blitt sånn?

- Det så veldig bra ut i høst, men det har vært mye sykdom, skader og tilfeldigheter, forklarer Skar.

- Hvem tar medaljene på VM-sprinten?

- Oi, drømmescenarioet er vel at jeg vinner foran Finn-Hågen Krogh og Emil Iversen, sier Bjørnestad Skar.

Fasiten får vi snart. VM-sprinten går av stabelen torsdag 23. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media