Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Henning Hanssen til OL i skeleton

Norges ukjente OL-håp: - En stor overraskelse å bli tatt ut

Alexander Henning Hanssen (30) er halvt norsk og halvt kanadisk. I OL skal han representere Norge i skeleton.

OL-HÅP I SKELETON: Alexander Henning Hanssen representerer Norge i skeleton OL i Pyeongchang. Foto: Privat
OL-HÅP I SKELETON: Alexander Henning Hanssen representerer Norge i skeleton OL i Pyeongchang. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble siste innstilling sendt, og den norske OL-troppen er komplett. Mens store navn som Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen ikke klarte å kvalifisere seg, er blant annet Marit Bjørgen klar for å vise seg fram.

En annen som skal til OL for å vise seg fram, er Alexander Henning Hanssen (30). Han er Norges eneste OL-uttatte utøver i skeleton.

Hanssen er halvt kanadisk og bor og trener i nettopp Canada, men er akkurat nå i Norge på «precamp» før OL. Han forteller at han faktisk ble overrasket da han ble OL-uttatt.

- Det var en stor overraskelse for meg. Jeg har hatt en tung sesong. Jeg har måttet lære mye, og har kjørt konkurranser med nye baner. Og det kan være vanskelig. Det har gått litt opp og ned, sier Hanssen til Dagbladet.

I EM før jul ble han nummer 16. I OL er målet topp ti.

Halvt kanadisk

Hanssen er altså født i Stavanger, og har kanadisk mor. Mens hun bor der, bor resten av familien i Norge.

Han fikk først øynene opp for skeleton etter at han flyttet til Canada for å studere som 19-åring. Da prøvde han seg først i bob, før det var skeleton som fengslet mest.

- Jeg drev med friidrett da jeg var ung. Jeg hadde lyst til å fortsette med idrett. Moren min så en annonse i avisa der jeg kunne prøve meg på bob. Jeg kom raskt med på laget, og var rask og sterk, men ikke tung nok. Jeg hadde en bedre vekt for skeleton, forklarer Hanssen.

Nå driver han med idretten på heltid.

Slik ble det Norge

Mens moren hjalp ham å komme i gang med idretten, er det faren som er nøkkelen for å komme til OL - også med tanke på økonomisk hjelp. Men faren var også en støtte for 30-åringen da det buttet mot.

- Jeg slet med en skade i hofta, så jeg vurderte å slutte, faktisk. Men faren min ble alvorlig syk, og trengte en bypassoperasjon på hjertet. Da diskuterte vi hva vi skulle gjøre. Han er så glad i idrett, og ville at jeg skulle fortsette om jeg kunne, sier Hanssen.

Slik ble det også til at han valgte å konkurrere for Norge.

- Han sa at han skulle hjelpe meg videre, men om jeg skulle fortsette, måtte det være med norsk flagg på ryggen. Han ble operert i april 2015, jeg i juni. Etter det satset jeg for fullt. Pappa har blitt en del av laget. Han betyr mye for meg, sier Hanssen.

- Men det var jo ikke noe problem. Jeg er glad i Norge, og føler en stor stolthet med flagget på brystet.

Spent

Hanssen trener altså med et litt større miljø i Canada, og kjenner utøvere fra både USA, Canada, New Zealand og Australia. Noen av de møter han i Pyeongchang.

- Jeg har faktisk ganske bra med trening i Pyeongchang, da vi var der i tre uker i fjor. Det er en stor fordel.

- Har du satt deg noe resultatmål for OL i Pyeongchang?

- Jeg har vist at jeg klarer å holde et høyt nivå på trening på ulike baner. Målet vi har satt er å bli topp ti. Starten blir viktig for meg. Kjøringen har kommet seg veldig i år, og jeg er avslappet på streken.

- Er du nervøs?

- Jeg blir ikke så veldig nervøs, men jeg blir veldig spent. Men å bli det er vel heller ikke akkurat det beste. Men jeg har hatt åtte konkurranser i verdenscupen i år, så jeg tror det skal gå bra. Det mentale er noe jeg har trent mye på i år, sier Hanssen.

Nå håper han at det norske folk benker seg foran TV-en og får med seg skeleton under OL.

- Det finnes en veldig god bane på Lillehammer, og det gir stor mulighet for å få til et bra miljø. Vi trenger mer interesse i både bob og skeleton og aking. Da kan vi bli en nasjon som har mange gode utøvere. Vi trenger bare mer interesse og penger, sier 30-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!