RASENDE FÜHRER: Hitler befant seg på tribunen og opplevde den første fotballkampen i sitt liv, da tyskerne skulle ordne opp med nordmennene under sommer-OL i Berlin. Det ble i stedet Norge som etter 1936-lekene kunne vende hjem med medaljer i bagasjen. Foto: Fra boka "Bronselaget"
RASENDE FÜHRER: Hitler befant seg på tribunen og opplevde den første fotballkampen i sitt liv, da tyskerne skulle ordne opp med nordmennene under sommer-OL i Berlin. Det ble i stedet Norge som etter 1936-lekene kunne vende hjem med medaljer i bagasjen. Foto: Fra boka "Bronselaget"Vis mer

Norges uovertrufne bronsegutter - som fornærmet Hitler

Landslaget som i 1936 lagde plukkfisk av tyskerne har gått inn i historien som tidenes aller beste, mener journalisten Øyvind Steen Jensen i ny bok.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Poststadion i Berlin var fylt til siste plass med stort sett bare tyske tilskuere, da det norske landslaget den 7.august 1936 skulle møte storfavoritt og vertsskapsland Tyskland.  Arrangørene ble grepet av lettere panikk, da Adolf Hitler uanmeldt dukket opp sammen med hele nazieliten. Plutselig satt han på tribunen sammen med den norske ambassadør Arne Scheel, omgitt av Josef Goebbels, Hermann Göring, Rudolf Hess og Martin Bormann.

«En tysk seier er ikke bare et mål. Det er et krav. Alt annet er en gedigen fiasko - noe helt utenkelig», skriver Øyvind Steen Jensen i boka «Bronselaget. Historien om Norges største fotballhelter».

««Dette var uten tvil tidenes beste landslag og prestasjonen i Berlin hang skyhøyt»»

Forventningene på tysk side var altså tårnhøye og det ble tydelig hvor sultne de var, da spillerne fra første øyeblikk gikk rett i strupen på sine norske motstandere. Men den åpenlyse taktikken, som gikk ut på å score hurtig og sikre et forsprang, virket ikke. Nordmennene lot seg slett ikke imponere over verken verdensberømte kontrahenter, brølende tilskuermasser eller en diktator som sto og tronet over det hele. Og etter bare syv minutter skjedde det første underet, da et par norske ringrever trengte gjennom muren og vippet ballen over til Magnar Isaksen fra Lyn som sto klar og ventet på å få den i mål. Stillheten på tribunene var plutselig til å ta og føle på. Men selv om det nå gikk om liv eller død for Hitlers stramme karer, greide ingen av lagene å sette inn flere treffere i løpet av første omgang.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn