MÅLRUSH: Danmarks Ann Grete Nørgaard skyter på Katrine Lunde Haraldsen. Det skandinaviske oppgjøret i Beograd i går kveld inneholdt hele 68 scoringer, som gir et snitt på over en scoring i minuttet. Danskene har scoret desidert fleste kontringsmål i EM. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅLRUSH: Danmarks Ann Grete Nørgaard skyter på Katrine Lunde Haraldsen. Det skandinaviske oppgjøret i Beograd i går kveld inneholdt hele 68 scoringer, som gir et snitt på over en scoring i minuttet. Danskene har scoret desidert fleste kontringsmål i EM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norges viktigste våpen er blitt nøytralisert

- Vi har lært, sier danskene.

BEOGRAD (Dagbladet): Norge har vunnet en rekke mesterskapsgull på overlegen kontringsstyrke. Måten Norges kjappe kantspillere har rushet i angrep ved den minste antydning til norsk ballkontroll i forsvar viste seg i årevis å være umulig å stå i mot.

Det våpenet er borte. Eller i det minste sterkt redusert.

1,14 mål i minuttet I går viste danskene at de har kopiert — og videreutviklet — den dimensjonen i spillet. De danske håndboldpigerne satte fart på beina så fort anledningen bød seg, og lot knapt de norske jentene få trekke pusten.

68 scoringer på 60 minutter er ikke hverdags i internasjonale mesterskap.

Altså mer enn én scoring i minuttet. Gjennom en hel kamp.

Pytlick: - Helt vilt - Det var skikkelig hawaii-håndball utpå der, sier danskenes landslagssjef Jan Pytlick til Dagbladet etter danskenes tredje strake seier mot Norge.

- Vi har spilt slik hele turneringen, med full fart. Men 35 scoringer er helt vilt. Jeg håpet på rundt 29, sier han.

Pytlick legger ikke skjul på hvem som har vært læremesterne.

- Norge har vært våre forbilder på kontringer. Vi forsøker å komme opp på deres nivå, sier han.

Norge på 6. plass Statistikken viser at de ikke bare er kommet opp på Norges nivå. I dette mesterskapet har Danmark scoret desidert flest mål på kontringer.

Se bare på disse tallene:

Danmark: 34 kontringsmål.
Frankrike: 25.
Ungarn: 24
Montenegro: 21.
Russland: 21
Og helt nede på sjetteplass: Norge, med 19 kontringsmål.

Det er også verdt å merke seg at Spania, Romania og Serbia bare har scoret ett mål mindre enn Norge på kontringer — etter seks spilte EM-kamper.
Av de 12 nasjonene som gikk til mellomrunden er det bare Sverige (16), Tyskland (16), og Tsjekkia (12) som er akterutseilt på kontringsfasen.

- Glem seieren! Ettersom Serbia slo Frankrike i kampen før Norge-Danmark i går kveld, så var danskene ute av kampen om semifinale allerede før den skandinaviske duellen startet.

Jan Pytlick hentet derfor lite trøst i en seier mot Norge.

- Glem seieren!  Den betyr ingen ting. Det er bare tall, sier danskenes trener til Dagbladet.

- Verdens beste keeper - Når vi ikke kom til semifinalen, så vil vi gjerne spille om femteplassen, så seieren gir alltids litt selvtillit inn mot den kampen, men det er det eneste. Men aller mest er vi skuffet over ikke å nå en semifinale. Men vi kan takke oss selv. Hadde vi slått Serbia, så hadde vi vært der, sier han.

- Ville Danmark ha vunnet kampen også om Norge hadde trengt en seier for å gå til semifinale?

- Det vet jeg ikke. Katrine Lunde er verdens beste keeper, men hun startet ikke i mål. Det kunne utgjort en forskjell, sier Jan Pytlick til Dagbladet.

- HAR LÆRT AV NORGE: Danmarks landslagssjef Jan Pytlick sier at Norge har vært forbildet i den temporaske håndballen Danmark nå er den største eksponenten for. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- HAR LÆRT AV NORGE: Danmarks landslagssjef Jan Pytlick sier at Norge har vært forbildet i den temporaske håndballen Danmark nå er den største eksponenten for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer