Norges VM-håp vil ikke bli sammenlignet med Dale Oen

- Jeg er Solli, og det er jeg som svømmer fortest av gutta i Norge nå.

 TIL BARCELONA:  Lavrans Solli er Norges fremste herresvømmer. Men han vil ikke bli sammenlignet med Alexander Dale Oen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TIL BARCELONA: Lavrans Solli er Norges fremste herresvømmer. Men han vil ikke bli sammenlignet med Alexander Dale Oen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Lavrans Solli gjør i disse dager siste finish, både på formen og brunfargen, på landslagssamling i Kroatia.

Lørdag starter svømme-VM i Barcelona, hvor 21-åringen fra Bergens Svømme Club er Norges håp på herresiden - på 50 og 100 meter rygg.

At formen er der den skal være, ble klart for to uker siden, da han tok tre seire og Kongepokalen under NM i langbane i Kristiansand.

- Formen, slik som den var på NM, var veldig bra. Det var nesten overraskende hvor bra jeg svømte, sier Lavrans Solli.

Vurderte å legge opp Men det er faktisk under ett år siden han vurderte å legge svømmekarrieren på hylla. Lavrans Solli forteller at han kjempet hardt for å komme seg til OL i London, hvor han tok en 26.plass.

Omtrent samtidig som han tatoverte de berømte OL-ringene på kroppen, vurderte svømmeren om han allerede var mett.

- Jeg hadde nådd det store målet i livet - å komme til OL. Og jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre da, siden jeg ikke hadde tenkt noe videre enn OL. Så da måtte jeg tenke over hva jeg ville bruke livet på, og hva jeg ville satse på, sier svømmeren til Dagbladet.

Lavrans Solli omtaler seg selv som en enkel fyr, som liker å tenke på én ting av gangen.

Så da han hadde fått litt orden på tankene, ble det klart at han ville satse videre på svømming. Studier må ligge inntil videre.

- Det tok litt tid før jeg fant ut av det. Men nå føler jeg at jeg er på rett spor igjen. Jeg har en god følelse med meg selv, og vet at det er dette jeg vil, sier Solli.

- Ingen ny Dale Oen Til Barcelona reiser bergenssvømmeren sammen med Ingvild Snildal og Henriette Brekke som har greid A-kravet, og Susann Bjørnsen og Monica W. Johannessen, som har greid B-kravet og skal få erfaring fram mot OL i Rio i 2016.

21-åringen sier at han har mest trua på Snildal blant jentene. Selv drømmer han om en finale.

- Plasseringsmessig er det morsomt å se at det er muligheter for en semifinale, og kanskje en finale også. Men det er fort gjort - en 50-meter varer bare i 25 sekunder, så da skal alt stemme. Men topp-åtte i verden høres ikke så verst ut det, sier 21-åringen.

Lavrans Solli avviser at han kjenner noe press med tanke på å fylle tomrommet i norsk svømming etter Alexander Dale Oen. Han ønsker heller ikke å bli sammenlignet med den tidligere treningskameraten.

- Jeg er Solli, og det er jeg som svømmer fortest av gutta i Norge nå. Han var Dale Oen, og det kommer ikke til å bli noen ny Dale Oen. Folk er forskjellig, man kan ikke sammenligne alt, sier 21-åringen.

Alexander Dale Oen var et stort forbilde for veldig mange. Og det håper Lavrans Solli at han også kan være.

- Han var et forbilde for alle svømmere i Norge, og sto for mye bra innen idretten, og sto fram for norsk svømming på en fin måte. Jeg håper at jeg også står for mye riktig, og at andre gjerne vil se på meg for å lære, forteller VM-debutanten.

Kjæresten skal se på
Når han stuper ut i bassenget i Barcelona vil kjæresten Anja Johansen være tilstede på tribunen - jenta som først fikk mye ros for talen hun holdt til kjæresten Alexander Dale Oen i begravelsen, og deretter fikk kritikk for måten hun sørget over Norges største svømmestjerne på.

Anja Johansen fortalte i et større intervju med Dagbladet Magasinet at hun fikk angst for hva folk skulle mene da det i vår ble kjent at hun var blitt sammen med Dale Oens lagkamerat.

Lavrans Solli forteller at mens mange hadde meninger om hva kjæresten foretok seg, fikk han være mer i fred.

- Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger. Men jeg har også vært litt mindre kjent. Det er flere som har brydd seg om hva Anja gjør, enn hva jeg gjør.

21-åringen mener at han det at han liker å tenke på én ting av gangen har gjort at han har taklet situasjonen på en enklere måte.

- Det ble en naturlig overgang fra å være mye til stede, og være venner, til noe mer seriøst. Men Anja er en dame som tenker litt mer, jeg er som sagt litt mer enkel. Jeg tror hun tenkte mer på konsekvensene.

 50 METER:  Lavrans Solli håper å nå en finale på 50 meter rygg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
50 METER: Lavrans Solli håper å nå en finale på 50 meter rygg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer