Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges «x-faktor» knuste konkurrentene

Norges herrelag sleit med å holde unna Finland og Russland på lagstafetten i snøfylte Lahti. Så kom Johannes Høsflot Klæbo på banen.

JUBEL: Norges herrelag tok tilbake tronen fra Russland på langrennstafetten. Her smiler Sjur Røthe, Pal Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund Foto: Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS
JUBEL: Norges herrelag tok tilbake tronen fra Russland på langrennstafetten. Her smiler Sjur Røthe, Pal Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund Foto: Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS Vis mer

Lagstafett sto på programmet i verdenscupen i Lahti, Finland søndag. Først ut var kvinnene på 4 x 5 kilometer, der Johaug var overlegen på tredje etappe og kuttet spenningen som oppsto tidligere i løpet.

Neste ut var herrene på 4 x 7,5 kilometer, der Norge igjen var regnet som favoritter i sterk konkurranse med Russland, som har vunnet de to siste stafettene. Aleksandr Bolsjunov var ikke med.

Pål Golberg, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo var Norges utvalgte, og nordmennene fikk store utfordringer i det kalde snøværet i Lahti.

Ekstra bekymringsverdig var det da Sjur Røthe hadde gått tredjeetappen og fortsatt ikke klart å skaffe seg ei luke. Russerne, som stilte med to lag, var toneangivende i samtlige etapper, og satte opp tempoet i siste etappe.

Klæbo, som gikk ankeretappen, hadde dermed ei stor oppgave foran seg, men leverte med glans. En særdeles sterk prestasjon av trønderen som spurtslo alle på oppløpet.

- Det var nesten som trening, med et lavt tempo, men på slutten gikk vi fullt ut og jeg synes det var et veldig morsomt og interessant løp, sier en fornøyd Klæbo.

- Nå ser vi fram til Holmenkollen, sier Røthe.

Sveits tok andreplassen, tett etterfulgt av Russlands førstelag på tredjeplass.

Værproblemer

Golberg, som vant Ski Tour sammenlagt, har hatt en strålende sesong så langt, og var også Norges første mann ut i stafetten. Den første etappen startet litt roligere for seg, men russerne kjørte hardt, med to russere i tet etter halvveis gått løp. Golberg fulgte på sekundet bak.

- Han er i en kjempeposisjon, sier Yann Post.

Under herrenes stafettløp dalte snøen hyppig ned i Lahti - noe som skapte utfordringer for langrennsutøverne. Flere sleit med å skaffe seg ei større luke ned til motstanderne.

Golberg vekslet inn først med Hans Christer Holund og holdt dermed Norge helt i tet. Russerne fulgte like bak, nærmere bestemt 0.6 sekunder.

- Golberg er bunnsolid, sier Torgeir Bjørn.

NY UTFORDRING: En ny utfordring i sosiale medier tar av. Martin Ødegaard, Casper Ruud og Johannes Høsflot Klæbo er blant de som klarer den. Vis mer

Sprakk feltet

Også neste etappe bar preg av et saktere tempo. Flere ganger kommenterte NRKs langrennseksperter at dette så ut som en ordentlig «søndagstur». Sju menn lå i tetgruppa. Iivo Niskanen, Holund og Aleksej Tsjervotkin fra Russland byttet på å ligge aller fremst.

Inne i siste runde klarte Holund å sprekke opp feltet da han lå seg i tet. Endelig begynte stafetten å spisse seg til. Finland vekslet først, før Russlands første- og andrelag. Italia på fjerdeplass og Norge på femte.

- Det ble litt mer snø og litt mer samla enn jeg hadde forventa. Jeg tror Johannes er et sterkt kort, så vi kan ta dette, sier Golberg.

- Det er et vanskelig føre. Jeg tipper det vil gå hardt for seg i den siste runden, sier Holund.

X-faktor

Sjur Røthe hentet kjapt inn forspranget etter veksling, men sleit med å skaffe seg ei luke. Fortsatt lå sju stykker i gruppa i front, der russerne styrte tempoet.

- Dette er ingen enkel oppgave for Røthe og Klæbo, sier Bjørn.

Johannes Høsflot Klæbo gikk siste etappe. Røthe vekslet som nummer fire, og russerne gjorde det særdeles vanskelig for Klæbo å holde følge.

Likevel hadde Golberg rett. Klæbo er Norges «x-faktor» i dette stafettlaget, og desidert den beste sprinteren av alle. Da han hadde hentet inn forspranget, ble det vanskelig for konkurrentene å ta ham på oppløpet.

Dermed kunne Norge juble for to seirer på lagstafetten i verdenscupen søndag - til tross for vanskelige værforhold.

Hele Norges coronakart