SUPERSTART: Erik Valnes fikk en perfekt start på skisesongen med seier over flere av de sterkeste russiske løperne i Muonio i Finland. Foto: Bildbyrån
SUPERSTART: Erik Valnes fikk en perfekt start på skisesongen med seier over flere av de sterkeste russiske løperne i Muonio i Finland. Foto: BildbyrånVis mer

Erik Valnes vant sprinten i Muonio

Norsk 22-åring herjet med Bolsjunov:
Ville ikke prate etterpå

Erik Valnes (22) satte firedobbelt olympisk medaljevinner fra Pyeongchang, Aleksander Bolsjunov, på plass i sesongåpningen. Det likte ikke den russiske stjerna.

Erik Valnes er en del av den svært gylne 1996-generasjonen som er i ferd med å ta over internasjonal langrenn fullstendig, anført av Johannes Høsflot Klæbo, Aleksander Bolsjunov og Denis Spitsov som de mest profilerte løperne så langt fra dette kullet.

Bak disse kommer imidlertid stortalentene på rekke og rad. Erik Valnes er én av dem, i tillegg til blant andre Mattis Stenshagen og Jan Thomas Jenssen, samt en rekke russiske stortalenter. Ivan Kirrilov, Andrey Sobakarev og Ivan Yakimushkin kan bli de neste store fra verdens største nasjon.

I dag satte Erik Valnes fra Bardufoss selveste Bolsjunov på plass i den klassiske sprinten i Muonio. Den russiske stjerna vant prologen 0,86 sekunder foran Valnes, men i finalen klarte den norske unggutten å slå russeren som vant hele fire OL-medaljer i Pyeongchang.

U23-VERDENSMESTER: Erik Valnes vant gull i U23-VM i januar foran Jan Thomas Jenssen og Even Northug Foto: Bildbyrån
U23-VERDENSMESTER: Erik Valnes vant gull i U23-VM i januar foran Jan Thomas Jenssen og Even Northug Foto: Bildbyrån Vis mer

- Bolsjunov var sterk. Meget sterk. Men jeg klarte å snike meg foran på slutten. Det var kult å slå ham, sier Erik Valnes til Dagbladet.

- Hvordan reagerte han på å bli slått av deg i sesongdebuten?

- Bolsjunov var ikke spesielt fornøyd rett etter målgang, forteller det norske stortalentet.

- Ble han sint?

- Han var ikke så snakkesalig. Men han var godt humør igjen etter en liten halvtime, forteller Valnes til Dagbladet om russeren som for øvrig besitter svake engelskkunskaper.

- Hvis du kan slå Bolsjunov i klassisk, kan du vel slå alle?

Finish

Et innlegg delt av The Daily Skier (@daily_skier)

- Hehe, jo, det var en bra prestasjon i dag, men det er umulig å si hvilken dag Bolsjunov hadde, svarer 22-åringen fra Bardufoss.

De to var i en klasse for seg, og Valnes kapret seieren med en margin på 0,35 sekund. Det største tyske langrennshåpet Thomas Bing ble nummer tre, slått med over fem sekunder. Bing leverte mange gode resultater i forrige sesongs utgave av Tour de Ski.

Forrige sesongs U23-verdensmester i sprint vant sine heat også i kvartfinale og semifinale. Han var eneste norske semifinalist, mens det var hele åtte russere i semifinale. Blant dem som ble slått ut i semifinalen var Maxim Vylegzjanin og Aleksej Petukhov.

Andreplass for Svendsen

I kvinneklassen ble det norsk 2.-plass til Anna Svendsen. Hun vant prologen, men i finalen var tyske Sandra Ringwald først i mål. Det ble tysk også på 3.-plass ved Laura Gimmler.

Svendsen ble bare nummer fire i sitt semifinaleheat, men gikk videre på tid i tett konkurranse med Justyna Kowalczyk i det andre heatet.

Den finske åpningshelgen fortsetter med klassiske renn lørdag (10 km menn, 5 km kvinner) og avsluttes med skøyterenn søndag (15 km menn, 10 km kvinner).