Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk advokat og Kasparov involvert i påstander om korrupsjon i sjakkens presidentvalg

- Det er en nøye organisert politisk drittpakke.

EN SÅKALT TYPE:  Sjakkpresident Kirsan Iljumzjinov på besøk hos Muammar Kadhafi. Før og etter har sjakkpresidenten skapt store overskrifter, blant annet med historien sin om romvesen-kidnapping. Nå er han klar til kamp for å beholde sjakktronen. Foto: SCANPIX/AFP / POOL / FIDE PRESS SERVICE
EN SÅKALT TYPE: Sjakkpresident Kirsan Iljumzjinov på besøk hos Muammar Kadhafi. Før og etter har sjakkpresidenten skapt store overskrifter, blant annet med historien sin om romvesen-kidnapping. Nå er han klar til kamp for å beholde sjakktronen. Foto: SCANPIX/AFP / POOL / FIDE PRESS SERVICE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge blusset opp til krig i sjakkmiljøet.

August 2014 skal en ny president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) velges, og det mangler ikke på dramatikk.

Bedre ble det ikke av at sjakklegende Garry Kasparov i fjor høst bestemte seg for å ta opp kampen med sittende president Kirsan Iljumzjinov.

Det var dømt til å bli en farse. Og det har det selvfølgelig blitt.

Byttet parti Vi skal prøve å hjelpe deg med å holde tunga rett i munnen her. Men det er ikke helt enkelt. (Og vi får ikke hjelp av navnene). På den ene siden har vi FIDE og sittende president Kirsan Iljumzjinov.  En omstridt president. Ryktene er mange om korrupsjon og et pilt råtten system.

Den 51-årige milliardæren var president i den lille russiske republikken Kalmykia fra 1993 til 2010, og det er derfra han har jobbet seg opp og fram innen sjakken.

Iljumzjinov har også tidligere hevdet at han ble hentet av romvesen i 1997.

Motstanderen er Garry Kasparov.

Han har fått med seg generalsekretær i FIDE, Ignatius Leong, på laget.  (Som nå jobber under Iljumzjinov)

Noe overraskende er det at en norsk advokat er blandet inn i dramaet som utspiller seg. Morten Sand er hyret inn som advokat for Kasparov-leieren, og må nå tåle et realt bakholdsangrep.

Hacket mail? 22. juli i år laget den norske advokaten et dokument som skulle forme avtalen mellom Kasparov og Leong.  Den ble sendt til de to involverte partene, og til advokaten selv.

Plutselig dukket dokumentet opp i en artikkel skrevet i New York Times, gjennom en anonym kilde i FIDE.

I New York Times hevder den anonyme kilden at avtalen nordmannen laget beviser at Kasparov er korrupt. Den anonyme kilden mener at dokumentet beviser at Leong er tilbudt 500 000 dollar for å støtte Kasparov under valgkampen.

Det får Sand til å reagere.

- Dette er en nøye organisert politisk drittpakke, sier Sand til Dagbladet.

Advokaten tror  noen i FIDE har fått tilgang mail sendt fra Sand til Mikhail Khodorkovsky (sjef for Kasparov-foundation) og Leong 22. juli 2013, for å så gi stoffet til New York Times.

 KLAR FOR KAMP:  Garry Kasparov er ikke redd for bråk rundt seg. Her fra en demonstrasjon i Russland i 2012. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLAR FOR KAMP: Garry Kasparov er ikke redd for bråk rundt seg. Her fra en demonstrasjon i Russland i 2012. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

-  22. juli sendte jeg en mail til de to, og en kopi til meg selv. Mailen til Leong var gjennom en Fide.com-konto. Den blir administrert av det tyrkiske sjakkforbundet, og de som styrer den har tilgang til alle mail. En kan spørre seg hvordan en av oss tre ville ha delt saken. Jeg sier ikke at FIDE har hacket kontoen de har tilgang til, jeg sier det er den eneste plausible forklaringen, sier Sand.

New York Times' journalist har reagert på punkt 3.1  i den første utgaven av avtalen. Sand på sin side, mener at det er en logisk forklaring.

- Avtalen var ikke helt på plass ennå, da den første mailen ble sendt. Den var bare ment for oss tre, og ikke ut til folket, forklarer han.

Presisert avtale Den norske advokaten forstår lite av saken i New York Times. For etter at det første dokumentet ble opprettet, så advokaten selv at en presisering ble laget i et ny avtale (punkt 3) i oktober, lenge før New York Times fikk kloa i det første dokumentet.

Morten Sand benektet påstandene om korrupsjon, og viser til det andre dokumentet. Der kommer det tydelig fram at pengene ikke skal gå i Leongs lomme, men til sjakkutvikling.

- Jeg har ingen som helst grunn til å tvile på ektheten. Jeg var der da den andre utgaven ble signert også, forklarer advokaten.

I går la både advokaten og Garry Kasparov ut hver sin pressemelding, for å forklare situasjonen.

Men det har FIDE selv. De nekter å tro på Kasparov. I går sendte de ut en pressemelding, hvor de oppfordrer generalsekretær Leong til å gå av.

- Du har ødelagt vårt rykte, avsluttes pressemeldingen, som er signert presidenten.

Det til tross for at Team Kasparov nå har kommet med alle detaljene i avtalen.

Det er en skitten kamp for makta, i en bransje som ikke har det beste ryktet.

I kveld taler Garry Kasparov på en pressekonferanse.

 NORSK ADVOKAT:  Morten Sand. Foto: Privat
NORSK ADVOKAT: Morten Sand. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart