LOVTE ANGREP OG INNFRIDDE: Sven Erik Bystrøm gikk hardt til på åpningsetappen i Tour des Fjords. Den sterke haugesunderen gav også en håndsrekning til sin faste treningspartner, Alexander Kristoff. (foto: procycling.no)
LOVTE ANGREP OG INNFRIDDE: Sven Erik Bystrøm gikk hardt til på åpningsetappen i Tour des Fjords. Den sterke haugesunderen gav også en håndsrekning til sin faste treningspartner, Alexander Kristoff. (foto: procycling.no)Vis mer

Norsk amatør var Kristoffs eneste «hjelper»

- Jeg unner Alex en seier, sier Sven Erik Bystrøm.

ULVIK (procycling.no): Han ventet helt til to kilometer fra toppen av siste stigning. Sven Erik Bystrøm og Øster Hus-Ridley hadde studert utforkjøringen som gikk ned til Ulvik grundig dagen før.  

Finalen av åpningsetappen til Tour des Fjords var fartsfylt, teknisk og tidivs farlig. Men den 22 år gamle haugesunderen hadde forhåndsannonsert et anfall og holdt sitt løfte med å angripe gjentatte ganger.  

En liten periode fikk han luke med Michael Valgren Andersen (Tinkoff-Saxo). Den unge danske var imidlertid lite til hjelp og duoen ble innhentet etter kort tid.  

Dermed samlet feltet seg med 14 kilometer til målstreken. Derfra og inn gjorde Bystrøm en god jobb med å holde feltet samlet, mens hans gode venn og treningspartner, Alexander Kristoff (Katjusja), satt trygt på hjul.  

I en kaotisk og uorganisert innspurt klarte likevel Jerome Baugnies (Wanty) å storme ifra innenfor siste 1.5 kilometer. Den «ukjente» belgieren spolerer hjemmefesten med et imponerende byks.  

- Jeg var kanskje litt veldig offensiv. Jeg irriterer meg at jeg ikke gikk med han fra Wanty. Jeg var jo med på alt annet, sier en tydelig sliten Bystrøm.  

Først etter 100 kilometer våknet beina til den proffaktuelle Øster Hus-rytteren. Bystrøm, den kommende Katjusja-rytteren etter det procycling.no erfarer, la ikke skjult på delte lojaliteter på slutten.  

Håndsrekning til Kristoff

Etter toppen visste Bystrøm at hans egne sjanser til å vinne var sterkt svekket. Haugesunderen er sterk, men har ingen stor spurt. Derfor hadde han ingen vanskeligheter med å gjøre en innsats for Kristoff.  

- Ja, kanskje. Jeg prøvde selvsagt å kjøre avgårde selv, men jeg vet at Alex ikke er den første som kjører meg inn. Men utrolig bitter at han (Baugnies) fikk gå på slutten. Han var jo fra et belgisk lag, sier Bystrøm idet lokale fans omsvermer han i jakt på en autograf.  

- Vi hadde ingen avtale sånn sett, men hvis ikke jeg kan vinne, så unner jeg Alex seieren. Og jeg er sikker på at han unner oss det, hvis ikke Katjusja kan vinne.  

Det kan bli til stor nytte for Kristoff utover i rittet. Den 26 år gamle vinneren fra Milano-Sanremo satt nemlig isolert på vei ned den hektiske veien til Ulvik i finalen.  

- Vi prøvde å holde det samlet. Det var mye støting på slutten. Jeg må gå for å etapper videre. I dag ble det litt for svakt, sier Kristoff som tok flere føringer i front. 

SATT ALENE: Kristoff hadde ingen lagkamerater fra Katjusja på slutten av åpningsetappen i Tour des Fjords. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SATT ALENE: Kristoff hadde ingen lagkamerater fra Katjusja på slutten av åpningsetappen i Tour des Fjords. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer