Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk blodekspert: - Lance er rein

Tror dansk forsker tar feil når han mistenker syklisten for doping.

LAVE VERDIER: Lance Armstrong har blodverdier under gjennomsnittet av menn flest. Såpass lavt at det vanskelig kan være manipulert, understreker overlege Hans Erik Heier ved Blodbanken på Ullevål.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
LAVE VERDIER: Lance Armstrong har blodverdier under gjennomsnittet av menn flest. Såpass lavt at det vanskelig kan være manipulert, understreker overlege Hans Erik Heier ved Blodbanken på Ullevål.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

(Dagbladet.no): Etter å ha sett nærmere på Lance Armstrongs testresultater under årets Tour de France, gikk den danske bloddopingeksperten Jakob Mørkebjerg langt i å antyde at det lå juks bak den fabelaktige comebackprestasjonen som endte i 3.-plass sammenlagt.

- Det vi vet ut ifra egen forsking, er at under en periode med hardt arbeid, som Tour de France er, vil man se et markant fall i disse blodverdiene. Det ser vi ikke hos Lance Armstrong, sa Mørkebjerg i et innslag på Danmarks Radio.

Avdelingsoverlege ved Blodbanken i Oslo, professor Hans Erik Heier, synes også blodverdiene som ligger publisert på livestrong.org er oppsiktsvekkende.

Oppsiktsvekkende lave.

- Hemoglobinnivået er lavt til toppidrettsutøvere å være, poengterer Heier overfor Dagbladet.

STABIL: Lance Armstrongs blodverdier var på omtrent samme nivå to dager før Tour-start som etter den nest siste etappen opp til Mont Ventoux. Under Giro d'Italia falt imidlertid verdiene markant underveis.(Blodverdiene under Tour de France er merket med gult - Giro d'Italia med rosa). Den danske blodeksperten Jakob Mørkebjerg mener det er et tegn på blodmanipulering. Overlege ved Blodbanken på Ullevål universitetssykehus, Hans Erik Heier, er av en annen oppfatning.Faksimile: Livestrong.org
STABIL: Lance Armstrongs blodverdier var på omtrent samme nivå to dager før Tour-start som etter den nest siste etappen opp til Mont Ventoux. Under Giro d'Italia falt imidlertid verdiene markant underveis.(Blodverdiene under Tour de France er merket med gult - Giro d'Italia med rosa). Den danske blodeksperten Jakob Mørkebjerg mener det er et tegn på blodmanipulering. Overlege ved Blodbanken på Ullevål universitetssykehus, Hans Erik Heier, er av en annen oppfatning.Faksimile: Livestrong.org Vis mer

Under gjennomsnittet
Normalt hemoglobinnivå ligger mellom 13 og 17 gram per desiliter for menn og mellom 12 og 15,5 g/dl for kvinner. Det betyr at Armstrong, som lå mellom 13,7 og 14,5 g/dl på de 10 dopingtestene som ble tatt av ham under Tour de France, befinner seg under gjennomsnittet for normale menn.

- Jeg har selv vært på Mont Ventoux og fatter nesten ikke at det går an å henge med opp dit med så lave hematokritverdier, sier Heier.

Riktignok finnes det preparater som kan kamuflere blodmanipulering. Under VM på ski i Lahti i 2001 ble seks finner tatt for bruk av HES - et stoff som driver hemoglobinnivået kunstig ned. En annen mulighet er å tappe seg for blod. Heier mener imidlertid at begge disse formene for doping er så godt som utelukket i Lance Armstrongs tilfelle.

- Hemoglobinverdiene er alt for lave til at det er mulig å manipulere seg ned dit. Jeg tolker det dit hen at han må være rein, sier Ullevål-overlegen.

Væske
Mørkebjergs hovedargument er stabiliteten i målingene. Det har imidlertid en fysiologisk forklaring, påpeker Heier.

- Det avhenger av hydreringsgraden. Dersom man drikker mer enn det man svetter, vil verdiene synke, men dersom man ikke kompenserer fullt ut for væsketapet, vil de stige. Det er heller ikke påvist at fysiske anstrengelser ødelegger røde blodlegemer, understreker Heier.

TROR PÅ REIN ARMSTRONG: Overlege og professor Hans Erik Heier påpeker at det er nær sagt umulig å manipulere seg ned til så lave blodverdier som det Lance Armstrong har fått registrert. Han framhever dessuten at stabile blodverdier oppnås når væskeinntaket er like stort som værsketapet.Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
TROR PÅ REIN ARMSTRONG: Overlege og professor Hans Erik Heier påpeker at det er nær sagt umulig å manipulere seg ned til så lave blodverdier som det Lance Armstrong har fått registrert. Han framhever dessuten at stabile blodverdier oppnås når væskeinntaket er like stort som værsketapet.Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer

Uansett hva man måtte lese ut av testresultatene, mener Heier at de ikke har noen slagkraft. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som har tatt prøvene av Armstrong, har heller ikke uttrykt noen mistanke i etterkant av Tour de France.

- Det som er helt sikkert, er at disse resultatene ikke har noen bevisverdi. Dermed vil de ikke holde i noen form for vurdering av eventuell dopingbruk, avslutter han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media