Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk bragd i alpint: - Det er rett og slett helt vilt

Kanonsterk norsk laginnsats i verdenscupåpningen i alpint, der norsk verdenscup-debutant imponerte stort.

IMPONERTE STORT: Verdenscupdebutant Thea Louise Stjernesund kjørte seg opp 15 plasser. På det meste var det tre norske kvinner på toppen av resultatlista i dag. Da var det ikke rart at de norske jentene smilte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE STORT: Verdenscupdebutant Thea Louise Stjernesund kjørte seg opp 15 plasser. På det meste var det tre norske kvinner på toppen av resultatlista i dag. Da var det ikke rart at de norske jentene smilte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÖLDEN/OSLO: Verdenscupen i alpint startet i østerrikske Sölden i dag, hvor Ragnhild Mowinckel var det store norske håpet etter det definitive gjennombruddet forrige sesong.

Men det var en annen norsk utøver som stjal oppmerksomheten. Og merk deg navnet Thea Louise Stjernesund, som debuterte i verdenscupen. For hun presenterte seg virkelig i kveld ved å kjøre seg opp 15 plasser til en 9. plass.

21-åringen hadde nest beste tid i andreomgang, kun slått av vinneren Tessa Worley.

Med seks utøvere igjen på toppen var det trippel norsk, med Stjernesund på andreplass, før de store slalåmkanonene en etter en ødela den norske moroa. Likevel var det en imponerende norsk laginnsats.

Ragnhild Mowinckel gjorde tidenes beste verdenscupåpning for sin egen del med delt femteplass. Samtidig fikk vi fire norske jenter på topp 10.

- Det er rett og slett helt vilt det de leverer, mente NRK-kommentator Thomas Lerdal om det norske laget.

- Det er helt fantastisk, mente Ragnhild Mowinckel om den norske innsatsen.

Tessa Worley vant rennet foran Federica Brignone og Mikaela Shiffrin.

BEST AV DE NORSKE: Ragnhild Mowinckel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST AV DE NORSKE: Ragnhild Mowinckel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Best etter første

Det var utfordrende forhold for kvinnene på startstreken i storslalåm. Starten ble blant annet flyttet ned på grunn av snøværet i første omgang, noe som gjorde at løypa ble litt kortere enn normalt.

Ragnhild Mowinckel lå 0,90 sekunder bak ledende Federica Brignonge etter første omgang, og jaget dermed sin beste sesongstart noensinne. For Mowinckel har aldri vært bedre enn nummer sju i sesongåpningen i Sölden tidligere.

I andre omgang fikk Mowinckel lik tid med ledende Stephanie Brunner, men kunne ikke gjøre noe med de som sto på toppen.

I Sölden-debuten ble Mowinckel nummer 38 tilbake i 2013. Det sier litt om hvor langt hun har kommet.

Den mest imponerende prestasjonen sto likevel verdenscupdebutant Thea Louise Stjernesund for. Hun lå som nummer 24 etter første omgang, men ga alt i finalen og endte til slutt på en imponerende 9. plass.

PRAKTOMGANG: Thea Louise Stjernesund kjørte en fantastisk finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRAKTOMGANG: Thea Louise Stjernesund kjørte en fantastisk finale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Oppgitt i førsteomgang

Kraftig nedbør gjorde at det lenge var usikkert om rennet kunne gå som normalt, noe det til slutt gjorde. Mowinckel hadde startnummer 4, men fikk det tøft i tåka samtidig som snøen lavet ned.

Hun var bare to hundredeler bak ved første passering mot ledende Federica Brignone, men så begynte tidelene å øke.

26-åringen ristet oppgitt på hodet etter målpassering i den første omgangen, hvor hun havnet hele 0,90 sekunder bak lederen etter at kun fire løpere hadde kjørt.

- Jeg startet veldig dårlig og merket jeg kom ut av rytmen allerede der. Det ble stressende videre og litt avventende. Det er litt rennnerver som skal ut. Det er greit, det er vanskelig. Du ser det på tidene som bare går mer og mer opp, uttalte Mowinckel til NRK etter rennet.

Mowinckel sa at det «klabbet» under skiene jo nærmere du kom målområdet etter hvert som tiden gikk, noe som gjorde det utfordrende for de som startet seint.

Sterk laginnsats

Kristin Lysdahl, Kristine Gjelsten Haugen, Mina Fürst Holtmann, Thea Louise Stjernesund og Maren Skjøld deltok også. Og det var en god laginnsats av de norske i dag, som hadde hele fire utøvere med til finalen.

Særlig Kristin Lysdahl imponerte fra startnummer 21, da hun kjørte inn til en sterk 8. plass i første omgang, 1,87 sekunder bak lederen. Hun var også den som tok ledelsen foran Stjernesund og endte på 8. plass. På det tidspunktet var det trippel norsk.

Thea Louise Stjernesund debuterte på sin side i verdenscupen i dag, og tok seg på imponerende vis til finalen (24 etter første omgang). I andre omgang imponerte hun mer ved å ta ledelsen med 0,80 sekunder, og fikk dermed den gode følelsen av å sitte i lederstolen i sitt første verdenscuprenn.

- Det er et utrolig friskt pust i et allerede voksende damelag i den norske leiren, mente NRK-kommentator Thomas Lerdal.

- Det er bare å ta av seg hatten for det, mente NRK-makker Marius Arnesen.

Stjernesund ga uttrykk for at hun ikke skjønte hva som skjedde da kameraene var på henne med 15 utøvere igjen på toppen.

- Det var uventet, men veldig gøy, sier Stjernesund til NRK.

- Jeg var veldig nervøs. Jeg var kvalm i førsteomgang. Jeg var sint etter første omgang fordi jeg var så passiv. Jeg tenkte at hvis jeg skulle ta dette nå så måtte jeg riske alt, sa hun videre.

DEBUTANT: Thea Louise Stjernesund imponerte stort i verdenscupdebuten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEBUTANT: Thea Louise Stjernesund imponerte stort i verdenscupdebuten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kjørte ut

Kristine Gjelsten Haugen (13 etter første omgang) tok seg også sikkert til finalen, og kjørte inn i mål rett bak Stjernesund i finalen og ble nummer ti. Det var tydelig at forholdene stadig ble tøffere for utøverne som kom bak.

Maren Skjøld kjørte på sin side ut i første omgang og Mina Fürst Holtmann var sju hundredeler og èn fattig plassering unna finale.

- Det var veldig, veldig kjedelig med Mina i dag. Vi kunne vært flere. Men det er det som er så kult, for da vet du at når det kommer flere renn så er vi enda flere som kan være med og kjempe, sier Ragnhild Mowinckel.

Mowinckels egen karriere skjøt for alvor fart med to OL-sølv og en verdenscupseier forrige sesong. Nå syns hun interessen rundt henne er voldsom. Det kan du lese mer om her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!