Norsk bragdpoeng i VM

Hockeygutta rystet Finland.

(Dagbladet.no) Finland - Norge 3-2 etter sudden death.

De norske hockeygutta sto for en aldri så liten sensasjon i VM seint mandag kveld, norsk tid.

Før kampen var ikke Norge levnet rare sjansen mot sterke Finland, men spillerne leverte så absolutt varene i Canada.

Norge har aldri slått Finland i VM eller OL, men var veldig nære denne gangen. Roy Johansens menn får uansett med seg ett viktig VM-poeng, siden de holdt finnene til sudden death.

- Gutta gjør en kjempekamp, men jeg er selvsagt skuffet over at vi ikke vinner. Pål Grotnes sto fantastisk bra mellom stengene, og det var veldig viktig å få i gang han i dette mesterskapet, sier landslagstrener Roy Johansen til NTB. 

Slo tilbake to ganger

Roy Johansen har fått forfall fra flere sentrale spillere, deriblant Patrick Thoresen som spiller NHL-sluttspill med Philadelphia Flyers.

Norge er selvfølgelig ikke den eneste nasjonen som ikke kan stille med toppet mannskap - alle har spillere ute med skader eller stjerner som er opptatt i kampen om Stanley Cup. Men en såpass liten hockeynasjon som Norge er naturligvis mer sårbar og Johansen har færre toppspillere å ta av.

UTLIKNET TO GANGER: Anders Bastiansen og Per-Åge Skrøder jubler etter 2-2-scoringen - men Finland sikret seieren i sudden death. Foto: EPA
UTLIKNET TO GANGER: Anders Bastiansen og Per-Åge Skrøder jubler etter 2-2-scoringen - men Finland sikret seieren i sudden death. Foto: EPA Vis mer

Finland tok en oppskriftsmessig ledelse etter halvannet minutt, ved Jussi Jokinen. Morten Ask utliknet imidlertid kort tid etter. Ifølge NTB scoret ikke Norge en eneste gang i spill fem mot fem i forrige VM. Nå har Norge to slike scoringer allerede, etter Asks flotte mål.

Ville Peltonen sendte finnene i ledelsen igjen etter drøyt 16 minutter, i overtallsspill - som ved deres første scoring. Anders Bastiansen slo tilbake ni sekunder før første periodepause, da Norge spilte fem mot tre.

De to neste periodene endte målløse, til tross for flere gode sjanser til begge lagene. Grotnes spilte strålende, og holdt Norge inne i kampen helt til siste slutt.

- Finland er veldig, veldig bra og vanskelige å spille mot. Kollektivet har vært veldig bra og dette er en sterk prestasjon, sa Vålerenga-trener Espen Knutsen til NRK etter 60 minutter.

Tuomo Ruutu sikret finsk seier 1,27 ut i sudden death.

Reiste seg etter tap

Pål Grotnes hadde en imponerende redningsprosent på nærmere 93. 

- Det er på dette nivået jeg må ligge dersom vi skal vinne kamper. Ett poeng mot Finland må vi være veldig fornøyd med, sier Grotnes til NTB.

Norsk bragdpoeng i VM

Norge tapte åpningskampen mot Slovakia 5-1 i helga, men det var ingen stor overraskelse. Slovakia er en av verdens sterkeste hockeynasjoner, og vant VM-gull så seint som i 2002.

Finnene slo Tyskland med samme sifre i sin åpningskamp og de norske gutta avslutter gruppespillet mot tyskerne 7. mai.

Norges mål har hele veien å redde plassen i A-VM. Laget som kommer sist i gruppespillet skal ut i et best av tre-oppgjør mot sistelaget i gruppe B og taperen rykker ned.

Det norske håpet er nå større etter to kamper enn de fleste kunne drømme om.

AVGJØRELSEN: Pål Grotnes spilte en stor kamp mellom de norske stengene, men han klarte ikke stoppe Tuomo Ruutus vinnermål i sudden death.