Norsk brettseiler i haidrama

Jannicke Stålstrøm (33) fikk ufrivillig nærkontakt med en diger tigerhai under OL-trening i Australia.

Den norske brettseiler-veteranen trener for tida i sommervarme Australia, som et ledd i oppkjøringen fram mot Aten-OL seinere i år. Under ei treningsøkt like utenfor havna i Sydney opplevde hun nylig alle surferes mareritt: Nærkontakt med hai.

Jannicke Stålstrøm trodde først det var en delfin hun så i vannet like ved seg, men fikk sjokk da det gikk opp for henne at det var en livsfarlig tigerhai. Til alt hell klarte hun å slå over i slør og endre retning på seilbrettet, og både hun og de tre andre hun seilte sammen med unngikk å komme mellom de knusende kjevene.

- Jeg så haien komme mot meg. Da fikk jeg forandret retning i en fei, og den gled sakte forbi. Det var veldig ubehagelig, sier hun til Aftenposten.

- Fikk nesten panikk

Stålstrøm har seilt flere ganger langs Australias kyst, men hun har aldri tidligere sett et eksemplar av de livsfarlige rovfiskene. Hun tenkte derfor ikke særlig over at hun samme dag hørte på radio at noen hadde sett en tigerhai i området. Sjokket var derfor stort da hun skjønte at hun hadde en hai under brettet.

- Da jeg så en finne reise seg sakte opp i vannet, var jeg ikke i tvil. Det var hai! sier hun til Aftenposten.

Stålstrøm forteller videre at hun var nær ved å få panikk. En tigerhai kan bli like stor som hennes mer enn tre meter lange brett, og er beryktet etter flere angrep på mennesker. Den tigermøsntrete haien finnes i alle varme hav, men observeres oftest - i likhet med hvithai - i farvannene rundt Australia.

Etter episoden innrømmer Stålstrøm at hun følte angst for haiangrep, men at brettseilerne pratet sammen om episoden og fantt ut at det er liten sjanse for et nytt møte med tigerhaien. De har defor bestemt seg for å trene videre - på haiens hjemmebane.

OL-håp

Jannicke Stålstrøm er ikke tatt ut til Norges OL-tropp, men har likevel en mulighet til å konkurrere for Norge i Aten.

- Hun er ikke tatt ut til OL ennå, men hun har gitt Norge en kvoteplass, sier informasjonssjef Halvor Lea i Norges Idrettsforbund til Dagbladet.no.

- Det er ikke gitt at hun blir tatt ut, men hun har en fin mulighet om hun kan dokumentere gjennom prestasjonene sine framover at hun kan bli blant de åtte beste i OL. Vi har jo en plass ledig, avslutter Lea. Les mer om tigerhai:

Ingen badevenn: Tigerhaien er, sammen med hvithaien, den mest fryktede rovfisken i havet. Ingen har lyst å havne mellom tennene på en slik skapning.
MENNESKE-ETER: Fiskeren Bob Van Lawick kikker inn i gapet på en tigerhai som ble fanget 100 kilometer nord for Sydney i april 2000. Inni den tre meter lange og 370 kilo tunge haien fant man hodeskallen, en arm og andre rester etter et menneske.