Norsk bridgeproff varsler: - Dette er tidenes skandale

Anklager tidligere lagkamerater for juks.

VARSLEREN: Bridgeproff og Dagbladets bridgespaltist Boye Brogeland hevder å sitte på sjokkerende bevis som avslører juks i international bridge.
Foto: Tomm W. Christiansen
VARSLEREN: Bridgeproff og Dagbladets bridgespaltist Boye Brogeland hevder å sitte på sjokkerende bevis som avslører juks i international bridge. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bridgemiljøet rystes av det som omtales som sportens største skandale etter at den norske bridgeproffen Boye Brogeland (42) står fram og anklager to tidligere lagkamerater for juks.

- Hvis dette får fortsette, ødelegger det alt og truer bridgens eksistens, sier Brogeland til Dagbladet i kveld.

Brogeland er en av verdens mest meritterte spillere og Dagbladets bridgespaltist. Nå står han i sentrum i det som er den største bridge-snakkisen på lang tid. Saken har vakt oppsikt i blant annet britiske Telegraph og The Times.

42-åringen fra Moi i Rogaland varslet om juks etter en turnering i Chicago nylig - og etterspillet har vært voldsomt. Nå har Brogeland søkt tilflukt på en hemmelig adresse på sørlandet etter samtale med norsk politi.

Tjener millioner Bakgrunnen er Brogelands påstander om at de israelske spillerne Lotan Fisher og Ron Schwartz driver med systematisk juks. Nordmannen er tidligere lagkamerat med begge israelerne og omtaler de to som tidligere venner.

Lotan Fisher kommenterte påstandene på sin Facebook-profil tidligere i uka:

«Misunnelse gjorde deg syk. Gjør deg klar til å møte djevelen», skrev Fisher.

Brogeland sier følgende om Fishers spesielle utspill.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si om det. Hvordan hadde du reagert? Dette er snakk om noen av verdens beste spillere og at jeg går ut på denne måten setter levebrødet mitt på spill. Disse spillerne har tjent mange millioner kroner på juks. Dette er stor business og mange mektige personer kan bli tråkket på tærne, sier Brogeland.

JUKS?: Boye Brogeland mener det er klare beviser på juks i spill mellom Israel og Nederland i EM 2014. Her er israelske Lotan Fisher og Ron Schwartz i blått/svart. - Fisher ser i kortene til motstanderen. Motstander gir tillatelse fordi de er bekjente, sier Brogeland. Skjermdump: Youtube.
JUKS?: Boye Brogeland mener det er klare beviser på juks i spill mellom Israel og Nederland i EM 2014. Her er israelske Lotan Fisher og Ron Schwartz i blått/svart. - Fisher ser i kortene til motstanderen. Motstander gir tillatelse fordi de er bekjente, sier Brogeland. Skjermdump: Youtube. Vis mer

- Hvorfor kommer du med disse anklagene?

- Det var et enkelt valg. Dette er bridgens doping. Juks skal ikke være lov, og det er noe jeg brenner for. Derfor står jeg fram som «en varsler» - og ofrer mye for at juksere skal bli straffet, sier Brogeland.

Boye Brogeland driver til vanlig et bridgemagasin, er Dagbladets bridgespaltist og er profesjonell bridgespiller der han reiser over store deler av verden. Brogeland spilte seinest i april i år sammen med Lotan Fisher i en turnering i Shanghai.

- Dette er jo gutter som jeg vil omtale som venner. Vi reiste, spiste og spilte sammen, sier Brogeland.

- Hva skjedde?

- Det som skjedde var at jeg etter hvert skjønte at noe var galt. At de spilte ulogisk og vant. Jeg fant noen tvilsomme spill, men ikke nok til å beskylde dem for juks tidligere, sier bridgespilleren som spilte med israelerne i to år.

Lyd-juks I profesjonell bridge er det en vegg som skiller makkerne og de kan ikke se hverandre.

42-åringen fra Rogaland fortsetter:

- Jeg sitter på bilde- og videobevis som det er umulig å tolke feil. Dette er juks og bridgens doping. Det har vært så mange rykter i mange år. De har vunnet alt de har stilt opp i og muligens er dette bare toppen av isfjellet. Etter å ha gjort en del undersøkelser har det dukket opp så mange eksempler på at dette er juks og bedrag, sier Brogeland til Dagbladet.

LUKA ÅPNES: Luka mellom makkerne åpnes etter meldingssekvensen. Det betyr at spillerne kan se hverandre for en kort periode. Skjermdump: Youtube
LUKA ÅPNES: Luka mellom makkerne åpnes etter meldingssekvensen. Det betyr at spillerne kan se hverandre for en kort periode. Skjermdump: Youtube Vis mer

- Hvordan skjer dette?

- Bridge er et logisk spill. 100 toppspillere i verden hadde ikke spilt sånn som de to gutta gjør i enkelte situasjoner. Det handler om ulogiske valg. Verdens beste spillere gjør valg som lønner seg i lengden, som du vil tjene på i lengden. Israelerne gjør tvilsomme valg som utelukkende gir suksess. Sånne valg lukter det vondt av og alle skjønner at noe er galt, sier Brogeland.

- Hvordan mener du de jukser?

- Dette handler om avanserte metoder der spillerne kjenner hverandre godt. Jeg vet hvordan de jukser, og vil kalle det en «Pandoras eske».  Det er fingersignaler, hvilken hånd de spiller med, bruk av vannflaske. Men først og fremst: Dette handler om lyd. Lyder spillerne lager til hverandre og som spillet deres baserer seg på, sier Brogeland.

- Har du noen eksempler?

- Jeg sitter på videoer som jeg skal legge fram seinere. Noen eksempler handler om at én spiller beveger seg på stolen og det betyr at de skal spille hjerter. Andre eksempler viser at en spiller drar seg i genseren, noe som trolig omhandler at trumfen sitter skjevt. Ja, dette kan vise tidenes skandale i bridgens historie, sier Brogeland.

Får ros Brogeland har den siste uka startet et eget nettsted - BridgeCheaters.com - for å belyse saken. Han viser til eksempler i Spingold-turneringen i Chicago nylig og fra EM i Kroatia i fjor.

Han får støtte fra flere toppspillere:

- Jeg sitter her med hakeslepp. Kudos for et modig valg, sier bridgespiller Richard Lawson ifølge Telegraph.

DRAR I GENSER?: Videoen viser at Fisher drar i genseren etter at han har lagt kortene på bordet. - Dette er et av bevisene, sier Brogeland. Skjermdump: Youtube.
DRAR I GENSER?: Videoen viser at Fisher drar i genseren etter at han har lagt kortene på bordet. - Dette er et av bevisene, sier Brogeland. Skjermdump: Youtube. Vis mer

- Dette kan ikke ha vært en enkel avgjørelse. Jeg applauderer. Jeg håper dette bidrar til et renere spill som inspirerer andre, sier Geoff Hampson.

Nordmannen var en del av Schwartz-laget (kaptein Richie Schwartz) i 2013 - da Loton Fisher og Ron Schwartz ble en del av laget. Brogeland beskriver de to som to hyggelige gutter, men likevel svært forskjellige.

- De hadde en historie og ble allerede som barn utestengt i Israel for juks. Begge har tidligere sonet dommer for juks, men var tilbake. Jeg hadde lenge en litt dårlig følelse og hadde jo hørt en del rykter, sier Brogeland.

Etter at han gikk offentlig ut med opplysningene - etterlyser han reaksjoner fra både det norske og internasjonale bridgeforbundet.

- Jeg er skuffet. Noe av målet mitt er at israelerne ikke får delta i VM i Chennai om en måned. Jeg skulle ønske det ble et «dopingfritt» mesterskap. Jeg har forsøkt og oppfordret forbundene til å ta opp kampen og gjøre noe med dette problemet, men har fått dårlig respons, sier Brogeland.

Tar kontakt Konstituert generalsekretær i Norsk Bridgeforbund, Allan Livgård, forteller til Dagbladet:

- Norsk Bridgeforbund hadde et styremøte i helga. Der ble det besluttet at vi sender dette videre til Det europeiske bridgeforbundet og vi ber dem se ordentlig på saken. Det er alvorlige beskyldninger som Boye har lagt fram, sier Livgård til Dagbladet i kveld.

- Hva tenker forbundet om påstandene?

- Nå skal ikke jeg avgjøre om det er juks eller ikke. Men hvis beskyldningene stemmer kan det være veldig ille. Boye tok kontakt med oss for ei uke siden og varslet at det ville komme noe. Vi har ventet og registrert det før vi hadde møtet, sier Livgård.

Fakta:

• Bridge, kortspill for fire personer hvor to par spiller mot hverandre, et meget populært selskapsspill; også store mesterskap i turneringsbridge.

• Man benytter en vanlig kortstokk hvor hver spiller får utgitt 13 kort.

• Etter en meldingssekvens skal paret med den høyeste meldingen ta (minst) det antall stikk meldingen angir. Et stikk er en samling av ett kort fra hver spiller og vinnes av den som har lagt på kortet med høyest verdi i den utspilte fargen. Mangler man kort i fargen, kan man i trumfspill stikke over de tre andre fargene med trumffargen.

Kilde: Store Norske Leksikon

- Vi skal gi vår støtte til Boye i denne saken, sier generalsekretæren.

Boye Brogeland forteller:

- Bevisene ligger der. Det kan ikke bli stort mer håndfast enn dette. Nå ser jeg at flere spillere gjør opprør og stiller kritiske spørsmål. Hvorfor ble ikke dette tatt opp tidligere? Det får vi kanskje aldri vite, men jeg vil i hvert fall gjøre alt for å bli kvitt jukserne, sier Brogeland.

PS: Bridge er et kortspill for fire personer hvor to par spiller mot hverandre. Det brukes en vanlig kortstokk med 52 kort, der alle kort deles ut slik at hver spiller har 13 kort. Spillet består av to faser; en auksjon (meldedelen) og selve spilledelen, skriver Wikipedia.

PÅ HEMMELIG ADRESSE: Boye Brogeland har fått internasjonal interesse etter at han anklaget tidligere lagkamerater for juks. Nå er han av sikkerhetshensyn på en hemmelig adresse. 
Foto: Tomm W. Christiansen
PÅ HEMMELIG ADRESSE: Boye Brogeland har fått internasjonal interesse etter at han anklaget tidligere lagkamerater for juks. Nå er han av sikkerhetshensyn på en hemmelig adresse. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer