Norsk deltaker trosser arrangørens advarsel: «Du kan dø om du deltar»

Er klar for verdens tøffeste og lengste hesteløp i Mongolia.

EVENTYRLYSTEN. Cathrine Fodstad sier at dette bare er et eventyr hun ikke kan gå glipp av. Nå venter 100 mil på hesteryggen i Mongolia. Foto: Arnt Stavne
EVENTYRLYSTEN. Cathrine Fodstad sier at dette bare er et eventyr hun ikke kan gå glipp av. Nå venter 100 mil på hesteryggen i Mongolia. Foto: Arnt Stavne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre barnsmora Cathrine Fodstad (40) er i hvertfall ikke skvetten. Onsdag setter hun seg på flyet for å delta i Mongol Derby. 1000 kilometer på mongolske stepper venter. På halvville hester som foretar seg uventede sprell og kaster av ryttere. Ti dager med galopp under brennende sol og vanvittige regnskyll.

Med truende mongolske villhunder og ulveflokker som selskap.

Løpet er lagt etter postsystemet til Djengis Khan. Og hvordan brev ble fraktet via hest og hestebytter over lange distanser.

37 deltakere Fodstad er en av 37 søkere som arrangørene mener har de kvalitetene som skal til for å kunne greie å gjennomføre det harde ti-dagersrittet.

Arrangøren advarer mulige deltakere mot farene som truer.

Her er teksten som står på egenmeldingskjemaet hver deltaker må undertegne. At de er klar over farene, og at de deltar på eget ansvar:

«Det er høy risiko for å bli alvorlig skadd eller dø. Det har vært tidligere deltakere som har blitt svært ødelagt eller mistet livet. Dette er ikke noen ferietur. Dette er eventyr, og derfor også svært risikabelt.»

- Ja, det er faktisk så farlig som vi skriver, sier Kathy Willings i arrangørselskapet The Adventures.

Men hun tillegger at det er satt litt på spissen for å skape en ekstra vekker.

Overdriver litt - Det er ingen som har dødd direkte av en ulykke i løpet. Men mange har blitt alvorlig skadet. I fjor brakk to deltakere nakken, sier Kathy Willings.

Hun forteller at det har vært en norsk deltaker tidligere som forsøkte lykken i løpet. Men hun punkterte lungen allerede på den første etappen.

- Jeg tør ikke å tenke så mye på alle farene. I fjor skal 17 av 35 deltakere ha brutt løpet, og det er nok på grunn av skader, sier Cathrine Fodstad til Dagbladet.

Hun sier at hun velger å se på dette som et eventyr hun bare må oppleve.

Cathrine Fodstad er ei tøff dame. Hun begynte å ri da hun var ni år. Nå driver hun gardsbruk sammen med mannen Nils Dacke 700 meter over havet, like ved Tynset. Her avles det på islandshester. Cathrine er på hesteryggen hver dag.

Triks Hun mener at hun har et godt øye for hester. Hun har lært seg noen triks, blant annet av en annen hestekjenner på Island.

Triks hun kan få god nytte av under det krevende løpet.

Reglene er slik at deltakerne bytter hester for hver mellomstasjon etter en etappe på tre til fire mil. Hestene står oppstilt på rekke. Da er det bra å få en sprek hest, men som ikke er for vill og sprek heller.

- Jeg vil se nøye på øynene. Har hestene utadvendte øyevipper, er det tegn på at de har et bra lynne. Jeg vil ikke velge en hest med rynkede øyne. En verv i panna er også bra, sier Cathrine om sine små triks.

En plan Hun har også en plan klar under selve rittene.

- Jeg har fått tips fra to mentorer, en engelsk tidligere deltaker og en som er fra Mongollia.

- Hestene er ikke som vestlige hester. Her dresserer vi. Det gjør man ikke i Mongolia. Hester er til for å forflytte seg raskt framover i rett linje. Derfor skal jeg la hestene få bestemme mye selv. Minst mulig pirking, sier Cathrine.

Hun forteller om hester som har tråkket i de mange jordrottehullene på steppene og slått kollbøtte.

- Det er ingen spøk med en hest på 500 kilo. Jeg tror vi kan unngå dette med at hestene mest mulig selv skal få bestemme hvor de skal sette ned beina. Jeg tror de vet best hvordan de skal unngå farene, sier hun.

Cathrine hadde ambisjoner om å ri for å vinne, da hun meldte seg på. Men etter hvert har respekten for oppgaven steget kraftig.

Hun hadde tanker om å overnatte på steppene under åpen himmel. Men hun har hørt historier om villhunder som har angrepet dristige deltakere.

Da er det ikke greit å være ensom på en mongolsk steppe i svarte natta. Selv om alle deltakerne er utstyrt med en satelittsender og en nødknapp, vil det ta arrangørene en stund å nå dem. Ubehagelig lenge å tenke på.

Det blir å overnatte på campene underveis.

Hestefolk Det mongolske folket på steppene er hestefolk. De stiller med 1000 hester som skal benyttes under rittet. Arrangørene betaler nesten en årslønn til de som stiller med hester. Det er bra betaling for to uker. Det er også et strengt veterinærregime under løpet.

- Etter hver etappe er det full veterinærsjekk av hestene og pulsen blir målt. Det blir ilagt straffetid, om hestene er drevet for hardt og pulsen er for høy, forteller den modige norske deltakeren.

Arrangørene har en sterkt miljøvennlig profil. Deltakerne skal betale 5000 kroner til prosjektet «Cool Earth» og de må skaffe det samme beløpet til et selvvalgt veldedig formål.

- Jeg valgte SOS Barnebyer i Ulan Bator, forteller Cathrine Fodstad.

Nøye veiing Det er bare tillatt med fem kilo oppakning. Maksimumsvekt for rytter og oppakning er 85 kilo. Det er intet problem for Cathrine.

- Jeg har heller forsøkt å spise meg opp, slik at jeg skal ha litt å tære på underveis, forteller hun.

Den lille oppakningen har hun veiet gang på gang og luket ut forskjellige gjenstander hun gjerne skulle hatt med seg.

- Solkremen må bli med. Men den får også duge som skosmøring. Det blir med et multiverktøy og en samekniv i beltet, forteller hun.

Spesialtruser og nylonstrømper Cathrine har kjøpt inn spesialundertøy.

- Jeg skal bruke polstrede truser, ler hun.

Og den gode gamle strømpebuksa i nylon kommer til sin rett under ridebuksa. Det sammen med en bevisst rett ridestilling skal bidra til å unngå svære gnagsår på innsiden av beina.

- Jeg har hatt en skjev ryggstilling og har fått rettet den opp. Jeg har også trent skikkelig og føler meg i god form.

- Jeg rir ikke for seier. Greier jeg gjennomføre, er det som å vinne, sier Cathrine Fodstad.

VRIEN HEST. Mongolske hester har spesielle meninger. Foto: Adventures.com.
VRIEN HEST. Mongolske hester har spesielle meninger. Foto: Adventures.com. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer