Norsk desemberfest

50000 tilskuere, øl, lederhosen og skiskytterseier. I går var det norsk desemberfest i Gelsenkirchen i Tyskland.

I 2006 skal Schalke Arena være VM-stadion i fotball, men i går ble den fylt med 50000 feststemte tilskuere som alle var kommet for å kose seg med skiskyting.

- Det var fantastisk moro, det er sånn det skulle vært hver gang. Jeg tror aldri jeg har opplevd maken til stemning, jeg fikk propper i øra mens jeg gikk, sier Ole Einar til Dagbladet.

Konsentrasjonsøvelse

Sammen med Gunn Margit Andreassen vant han showrennet i Gelsenkirchen overlegent, og innkasserte 84000 kroner.

- Det er ingen tvil om at skiskyting og Tyskland er en god kombinasjon, vi fikk sikkert samme opplevelse som de som spiller fotball her. Det var rett og slett imponerende, sier Gunn Margit til Dagbladet.

Tykserne Katja Beer og Michael Greis endte på andreplass, men var sjanseløse mot den norske duoen. For i går klarte de simpelthen ikke annet enn å skyte blink.

Og selv om rennet i Tyskland først og fremst var en gedigen reklame for skiskytingen, mener begge de norske at gårsdagens opplevelse kan bli utslagsgivende i VM i Oberhof om litt over en måned.

- Det er vanvittig bra trening, med så mye folk og trykk. Man klarer ikke skape slike rammer rundt en trening, sier Ole Einar.

- Dette var en fin trening i konsentrasjon. For når så mange tilskuere brøler, kreves det enormt mye å greie å konsentrere seg. Hvis man mestrer det i dette bråket, gjør man det i VM også, sier Gunn Margit.

En annen mentalitet

Til stor begeistring fra det feststemte publikummet, tok hun seg en liten seiersslurk fra et enormt ølglass på pallen etter løpet. Mens Bjørndalen nøyde seg med å blåse av øl-skummet.

- Jeg drikker ikke, og nøyde meg med å spytte i glasset, sier han.

- Jeg smakte så vidt på den, men det er ikke det beste jeg har smakt. Vi ga den videre til trenerne etterpå, forklarer Gunn Margit.

Men til tross for den enorme stemningen på fotballstadion i Schalke, synes hun det er vanskelig å ta stilling til om det også bør serveres alkohol på norske arenaer.

- Det er et veldig vanskelig spørsmål. Vi har en restriktiv alkohollov i Norge, og jeg vil ikke si at jeg er for å servere alkohol på arenaer. Tyskerne har en annen mentalitet når det gjelder dette, mens i Norge kommer tilskuerne uansett, mener hun.

VM-medalje vanskelig

Etter en treg sesongstart preget av skader, føler hun seg nå i god form og har høye mål for VM i februar.

- Blir medalje nyttårsforsettet ditt?

- Jeg kan vel ikke ha noe nyttårsforsett om å ta medalje i VM. Det er nok ikke et løfte som er vanskeligere å holde enn det er for de som sier de skal slutte å røyke. Men målet må jo være medalje, sier Gunn Margit Andreassen.

SPYTTET I GLASSET: Ole Einar Bjørndalen og Gunn Margit Andreassen fikk en stor øl på deling på pallen. Gunn Margit tok en liten slurk, mens Bjørndalen nøyde seg med å blåse i skummet.<P>
UTROLIG STEMNING: - Det var fantastisk moro, det er sånn det skulle vært hver gang. Jeg tror aldri jeg har opplevd maken til stemning, sa Ole Einar Bjørndalen om gårsdagens showrenn på fotballstadion Schalke Arena. Over 50000 tilskuere hadde samlet seg på stadion, og på indre bane nøt de øl og skiskyting i tradisjonelle tyske kostymer, mens nordmennene gikk forbi.