GULLREKKE: Kvartetten Vibeke Skofterud (f.v.), Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marit Bjørgen har sikret norsk gulljubel i både OL og VM. De var heller ikke truet i dagens verdenscupstafett på Sjusjøen. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GULLREKKE: Kvartetten Vibeke Skofterud (f.v.), Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marit Bjørgen har sikret norsk gulljubel i både OL og VM. De var heller ikke truet i dagens verdenscupstafett på Sjusjøen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Norsk dobbeltseier på stafetten

Bjørgen lekte førstelaget inn til seier, mens Kristoffersen knekte Finland.

SJUSJØEN/OSLO (Dagbladet): Kvinnetrener Egil Kristiansen hadde et luksusproblem av de sjeldne da han skulle komponere de norske stafettlagene i verdenscupåpningen på Sjusjøen.

Med seks løpere blant de sju beste, sju blant de ni og ni blant de 13 beste på gårsdagens 10 kilometer, var alternativene med andre ord mange med bare fire etapper.

Kristiansen valgte å holde fast på en velkjent suksessoppskrift, og etter den første av bare to stafetter denne sesongen, er konklusjonen at stadig ingen virker i stand til å kunne rive kvartetten Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen ned fra tronen med de første.

Avgjort på åpningsetappen Norges gullag fra siste OL og VM avgjorde langt på vei allerede på åpningsetappen da Skofterud distanserte fremste utenlandske utfordrer Sverige og Ida Ingemarsdotter inn mot veksling, og sendte Therese Johaug ut med ei luke til Frankrike, Norges andre-, tredje- og fjerdelag og Finland.

Sterke Aino-Kaisa Saarinen hentet sekunder på Johaug på den første 2,5-kilometersrunden, men 23-åringen disponerte løpet sitt godt og gikk langt mer avslappet enn på gårsdagens individuelle distanse og vekslet med Steira 14,5 sekunder foran Finland og Norges andrelag, hvor Ingvill Flugstad Østberg gikk en god klassisketappe.

- Hun hang litt med nebbet da hun så forholdene i løypa i går. Hun ble gående å kave oppå snøen. Vi hadde en liten prat, og i dag var det mindre stress, sier trener Kristiansen om Johaugs opptur etter en småskuffende gårsdag.

- Jeg var mer offensiv i dag, og klarte å være mer fokusert. Det ble nok litt mye nerver og press i går. Jeg hadde kanskje litt for lyst til å vise meg fram, sier Nansen-løperen selv til Dagbladet.

UTEN KONKURRANSE: Marit Bjørgen trengte ikke bruke særlig med krefter på ankeretappen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UTEN KONKURRANSE: Marit Bjørgen trengte ikke bruke særlig med krefter på ankeretappen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Steira hadde god kontroll på avstanden ned til Tora Berger og Riita-Liisa Roponen, og dermed trengte ikke gårsdagens suverene vinner, Marit Bjørgen, å brenne av særlig med krutt på ankeretappen.

Likevel doblet hun forspranget ned til Marthe Kristoffersen Riikka Sarasoja-Lilja, som gjorde opp om annenplassen. Det var en kamp Kristoffersen avgjorde i motbakkepartiene mot slutten, og dermed ble det norsk dobbeltseier på Sjusjøen.

- Jentene gjorde en fantastisk jobb, og jeg ble sendt ut med 15-16 sekunder. Det var litt rart å gå ut med Norge i hæla, så det ble en litt annen opplevelse, sier Bjørgen, som i likhet med lagvenninnene understreker at selv om det ser lett ut hver gang de går stafett, innkasserer de aldri seieren på forhånd.

- Vi har et sterkt lag, men vi tar ikke seirer som noen selvfølge. Vi må være skjerpet hele veien. Dersom vi begynner å ta ting som en selvfølge, ramler vi raskt nedover på listene, minner Bjørgen om overfor NRK.

Skremmeskudd fra Kowalczyk Charlotte Kalla gikk Sverige inn til en fjerdeplass, Frankrike ble nummer fem, mens Astrid Øyre Slind holdt unna for tvillingsøster Silje og tok Norges tredjelag inn til sjetteplass, mens fjerdelaget ble nummer sju.

Mye av diskusjonen i etterkant av gårsdagens individuelle øvelse gikk på hvorvidt den fullstendige norske dominansen var skadelig eller ikke for internasjonal langrennssport.

På tross av at det ble norsk dobbeltseier på stafetten, viste iallfall både Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla at det fysiske grunnlaget er på plass, og da i særdeleshet polakken, som var suverent raskest på klassiskdelen, tross at hun ennå har en lang vei å gå før teknikken sitter som den skal.

Også Kalla gikk en god etappe, og noterte en etappetid ti sekunder bedre enn Bjørgen, men så tok også Norges ankerkvinne seg god tid til å takke det tallrike publikummet på skistadion for støtten på sin vei mot målstreken.

- Det var bra innsats over hele linja i dag. Og det var kanskje spesielt artig med andrelaget, oppsummerer Kristiansen overfor Dagbladet.

- Vi tar aldri lett på stafetter. Vi ser ikke på oss selv som store favoritter, men holder fokus på den jobben vi skal gjøre. Slipper vi oss ned, er det nasjoner bak som slår oss, legger han til.