Norsk dopingekspert tror nesten ikke det han hører om russerne: - Dette er voldsomt

Inggard Lereim.

(Dagbladet): I kveld smalt nok en gedigen dopingbombe i idretten. Laboratoriumssjefen under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov hevder nemlig at en rekke russiske dopingprøver under mesterskapet ble tuklet med. Det skriver New York Times.

Tidligere har det kommet fram at Russland har drevet systematisk doping av sine egne friidrettsutøvere, men nå skal det altså være snakk om at også russiske langrennsløpere har blitt dopet.

Ifølge den amerikanske avisa skal det dreie seg om 14 langrennsutøvere. Rodtsjenkov sier til avisa at blant annet femmilsvinner Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget skal ha vært dopet under lekene. Bobkjøreren Aleksander Zubkov og skeletonkjører Aleksander Tretjakov navngis også.

- Særdeles alvorlig Dopingjeger og lege Inggard Lereim synes avsløringen til New York Times er triste nyheter for idretten.

- Hvis dette er sant, så er det særdeles alvorlig. Det er stor sak, dette er voldsomt. Dette vil kunne ha store konsekvenser for statusen til den russiske idretten, og den er ikke akkurat på topp fra før, sier han til Dagbladet.

- Vi har jo tidligere fått høre om destruksjonen av 1417 prøver fra Sotsji-OL, men det er klart at dette vil ha enorme konsekvenser for mesterskapet. Det Internasjonale Antidopingbyrået (WADA) har en formidabel oppgave foran seg. Jeg sitter og leser nå at WADA kaller inn til et snarlig styremøte. De er opprørte, sier han videre.

- Ser du for deg at flere utøvere kan bli tatt fra medaljene sine?

- Ja, og det er det IOC som har rett til, som den sentrale arrangør. Det er de som har jurisdiksjonen sammen med Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Spørsmålet er hvordan de skal gå fram. Det er ikke sikkert det er lett å etterprøve dette gjennom etteranalyse ettersom prøvene allerede er blitt tuklet med.

Forstår det ikke Inggard Lereim har selv hatt det medisinske ansvaret for flere store mesterskap. Han forstår nesten ikke at det er mulig at russerne har klart å lure systemet i så stor grad som Radtsjenko hevder.

- Det skal jo være internasjonale observatører på plass som passer på at man ikke får til dette. Etter å ha vært «medical supervisor» i utallige mesterskap er jeg veldig overrasket over at de har lyktes med dette. Men er man profesjonell juksemaker, kan man få til det meste, sier Lereim til Dagbladet.

- Hva er ditt forhold til Grigorij Rodtsjenkov?

- Jeg har møtt ham ved mange anledninger og kjenner ham som en hyggelig, men upålitelig person. Han har servert så mange løgner at det er vanskelig å bedømme om dette stemmer.

- Kan få ettersendt medaljer - Ser du for deg at nordmenn kan få medaljer ettersendt i posten nå?

- Ja, det kan skje. Det har jo skjedd ved flere anledninger tidligere, som med Thomas Alsgaard og Frode Estil etter OL i Salt Lake City. Og det er ikke noe morsomt å få medaljen i posten etterpå, sier Lereim og legger til:

- Én ting er sikkert: Nå blir det spennende dager framover.

Legkov nekter Rodtsjenkov skal ifølge New York Times ha utviklet et ulovlig dopingmiddel, laget av tre forbudte stoffer blandet med sprit. Dette skal ha vært planlagt i flere år, og ble gjort for å sikre russisk dominans under lekene - hvor Russland ble den mestvinnende nasjonen.

- Vi var fullt utstyrt, kunnskapsrike, erfarne og godt forberedt foran Sotsji som aldri før, sier han til New York Times. 

Alexander Legkov, som vant femmila under Sotsji-OL, der Martin Johnsrud Sundby kom på 4. plass, sier dette til Sport Ekspress i kveld, ifølge VG:

OPPRØRT: Dopingjeger Inggard Lereim stoler ikke på Grigorij Rodtsjenkov, men sier at det vil ha store konsekvenser dersom opplysningene stemmer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
OPPRØRT: Dopingjeger Inggard Lereim stoler ikke på Grigorij Rodtsjenkov, men sier at det vil ha store konsekvenser dersom opplysningene stemmer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke sett denne saken. Men jeg kan si at jeg er 300 hundre prosent rolig, sier Legkov.

- Ring til trenerne mine Reto (Burgermeister) og Isabelle (Knauthe), og spør hvordan vi trente det året, fortsetter den russiske langrennsstjerna.

- Potensiell tragedie Trond Nystad, som var sjef for de norske langrennsherrene under OL i Sotsji, tar Grigorij Rodtsjenkovs utspill med stor ro - inntil videre:

- Dette er per nå beskyldninger. I våre liv må vi forholde oss til fakta, og vi stoler på at WADA gjør en god jobb med å finne ut hva som har skjedd. Når det er sagt, hvis dette stemmer er det en tragedie for idretten, sier Nystad til Dagbladet.

- Ser du for deg at gutta du var trener for i 2014 kan få ettersendt medaljer i posten?

- Vi kan ikke håpe på det. Vi håper at vi skal ha en idrettsverden uten doping og at disse beskyldningene ikke er basert på fakta. Men hvis det stemmer, må det få store konsekvenser.

I april skrev langrenn.com at Nystad var i ferd med å starte et samarbeid med Aleksander Legkov, men den norske eks-sjefen sier at det ikke stemmer.

- Jeg har lest de samme ryktene selv, men jeg har ikke hatt kontakt med Legkov. Jeg jobba med Legkovs trener Reto Burgermeister i Sveits, og han har jeg snakket mye med de siste 15 årene, men det har aldri vært snakk om et direkte samarbeid. Det har aldri eksistert og det kommer det ikke til å gjøre heller, sier Nystad.

• I november suspenderte Verdens antidopingbyrå (WADA) det russiske antidopingbyrået, etter at de skal ha brutt WADAs regler, og Rodtsjenkov ble identifisert som krumtappen bak den såkalte «statssponsede dopingen».

HOLDER HODET KALDT Trond Nystad var sjef for de norske langrennsgutta under OL i Sotsji, men han håper at beskyldningene mot de russiske utøverne ikke stemmer. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HOLDER HODET KALDT Trond Nystad var sjef for de norske langrennsgutta under OL i Sotsji, men han håper at beskyldningene mot de russiske utøverne ikke stemmer. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.