DRAR TIL JAMAICA: WADA-direktør Rune Andersen skal inspisere Jamaicas antidopingarbeid. Andersen og to kolleger starter arbeidet allerede til uka. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DRAR TIL JAMAICA: WADA-direktør Rune Andersen skal inspisere Jamaicas antidopingarbeid. Andersen og to kolleger starter arbeidet allerede til uka. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Norsk dopinginspektør skal granske Jamaica

Starter på mandag.

(Dagbladet): Jamaicas lite imponerende antidopingarbeid har vært mye omtalt de siste ukene, og nå har landets antidopingbyrå (Jadco) åpnet for at Verdens antidopingbyrå (WADA) skal kunne inspisere forholdene på idrettsøya.

Det skriver Jadco i en pressemelding.

Allerede førstkommende mandag vil representanter fra WADA dra til Jamaica for å inspisere landets antidopingarbeid. Byrået sender tre inspektører for å se nærmere på forholdene i landet. En av dem er nordmannen Rune Andersen.

«Etter invitasjonen gitt til Wada av statsminister Portia Simpson-Miller i august, ønsker Jadco å bekrefte at tre medlemmer av WADA-teamet er ventet å ankomme 28. eller 29. oktober. Formålet med Wada-besøket er å gjennomgå status for Jadcos virksomhet, inkludert antidopingprogrammet, bemanning, styring, utdanningsprogram, og aktuelle tilfeller av funn mot noen av våre utøvere», skriver Jadco i pressemeldingen.

Lillehammer-sjef WADAs Jamaica-team vil bestå av Rob Koehler, direktør for utdanningsprogrammet og utvikling, Kerwin Clarke, sjef for utviklingsprogrammet og norske Rune Andersen, som er direktør for standardisering og harmonisering.

Bærums-mannen Andersen var ansvarlig for doptestingen under OL på Lillehammer og har vært direktør i WADA siden 2002.

Kilden til mediesakene rundt Jamaicas antidopingarbeid den siste tida er den tidligere sjefen for Jamaicas antidopbyrå (Jadco), Renee Anne Shirley.

Hun avslørte nylig at Jadco nærmest ikke testet utøverne fra Jamaica i det hele tatt det siste halvåret (!) inn mot OL i London i fjor. WADA varslet umiddelbart en ekstraordinær undersøkelse av Jadcos testrutiner.

- Det er et ekstraordinært tiltak. Jamaica er på radaren vår, og de prioriteres høyt, sier WADA-sjef David Howman ifølge The Guardian.

- Ingen blodtester Forrige uke lettet Renee Anne Shirley på sløret nok en gang, da hun røpet at, såvidt hun kjenner til, så har Jadco aldri (!) utført en eneste blodtest. Flere ulovlige preparater, som veksthormonet HGH, kan ikke oppdages gjennom urintesting.

- Jeg vet at 30 sett med blodtesteutstyr ble kjøpt, men de ble aldri brukt. Etter det jeg kjenner til har Jamaica fortsatt ikke begynt å blodteste nå, åtte måneder seinere, sa hun til engelske Telegraph.

WADA varslet forrige uke at det ønsker å ta fatt på den ekstraordinære undersøkelsen umiddelbart, men at Jadco opprinnelig ytret et ønske om at undersøkelsen kunne gjennomføres neste år.

Det fikk WADA-president John Fahey til å tenne på alle pluggene.

- Deres nåværende holdning er ikke akseptabel. Vi legger oss ikke flate og aksepterer den, sa Fahey i et intervju med The Guardian.

- Der er ikke tilfredsstillende å fortelle oss at de ikke har tid til å møte oss før en gang ut i neste år. Vi kommer til å ta noen passende forholdsregler, sa Fahey videre.

OL-utestengelse Som Dagbladet skrev denne uka, kunne den ultimate straffen være å utestenge Jamaica fra alle store mesterskap - inkludert OL - fram til det foreligger bevis på at Bolt og Co ikke har gjort noe ulovlig.

Den trusselen har tydeligvis Jadco tatt på alvor.

• Usain Bolt - som testes svært ofte - aldri har feilet en dopingtest. Men det har, som kjent, flere av landsmennene hans, blant annet tidligere verdensrekordholder på 100 meter, Asafa Powell, og verdensmester på samme distanse, Veronica Campbell-Brown.

TESTET POSITIVT: Sprinterne Veronica Campbell-Brown (t.v.) og Sherone Simpson er to av de jamaicanske utøverne som har testet positivt i år. Her under VM i 2011. Foto: AFP / KIM JAE-HWAN / NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Sprinterne Veronica Campbell-Brown (t.v.) og Sherone Simpson er to av de jamaicanske utøverne som har testet positivt i år. Her under VM i 2011. Foto: AFP / KIM JAE-HWAN / NTB Scanpix Vis mer