Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kravene russiske utøvere må oppfylle for OL-deltakelse

Norsk dopingjeger om panelet som kan utestenge Ustjugov fra OL: - De bør spørre oss om hjelp

Rune Andersen håper IOCs dopingpanel spør IAAF om hjelp med kriteriene for OL-deltakelse for russiske utøvere.

UTESTENGT: Enkelte russiske utøvere kan få mulighet til å delta i OL, om de kan bevise for et panel utvalgt av blant annet IOC og WADA om deres uskyld. Her poserer flere av utøverne i Sotsji sammen med Vladimir Putin og livstidsutestengte Vitalij Mutko. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV/NTB Scanpix
UTESTENGT: Enkelte russiske utøvere kan få mulighet til å delta i OL, om de kan bevise for et panel utvalgt av blant annet IOC og WADA om deres uskyld. Her poserer flere av utøverne i Sotsji sammen med Vladimir Putin og livstidsutestengte Vitalij Mutko. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det klart at den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte å utestenge Russland fra de kommende olympiske lekene i Pyeongchang. Hittil har 25 russiske utøvere blitt diskvalifisert fra lekene i Pyeongchang.

Russiske utøvere kan fortsatt få muligheten til å delta i mesterskapet, under nøytralt flagg. En av mennene som startet opprullingen av Russlands systematiske doping var Rune Andersen. Han ledet kommisjonen som anbefalte å utestenge alle russiske friidrettsutøvere fra OL i Rio ifjor, på oppdrag fra det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Andersen mener det er viktig at panelet som nå er blitt satt ned for å avgjøre utøvernes deltakelse består av sterke personligheter.

- Jeg håper kommisjonens sammensetning er bra med sterke personligheter som kan antidoping. Det som den nå skal gjøre er veldig viktig i forhold til å påse at de utøverne som skal til Sør-Korea ikke har vært en del av dette systemet, sier Andersen til Dagbladet.

Panelet ledes av Valerie Fourneyron, tidligere sportsminister i Frankrike, som nylig ble valgt til leder av det nyopprettede antidopingbyrået ITA (International Testing Authority). Med seg har hun tre personer fra Pre-Games Testing Task Force (PTFF), gruppen som skal sørge for at alle utøvere i OL er rene.

- Det må gjøres en skikkelig vurdering av denne komiteen som går på hva som har skjedd tidligere og hva som har skjedd nå nylig i forhold til hvilke dopingtester som er blitt gjennomført på de utøverne som da potensielt skal delta i Pyeongchang, sier Andersen.

Kravene fra IOC

Den anerkjente norske dopingjegeren mener kriteriene som blir lagt til grunn for deltakelse for de russiske utøverne er det aller viktigste for at panelet skal lykkes.

IOC-leder Thomas Bach la på pressekonferansen tirsdag frem disse punktene for at russiske utøvere skal kunne delta:

* Russiske utøvere som vil til OL under «Olympic athlete from Russia (OAR)» må betraktes som rene av det ovennevnte panelet og må ikke ha blitt diskvalifisert for brudd på antidopingreglene tidligere.

* Vedkommende må også ha gjennomgått et omfattende testprogram i forkant av testene og andre testkrav spesifisert av panelet.

Norges IOC-medlem Kristin Kloster Aasen forteller til Dagbladet at panelet er selvstyrt under kriteriene som ligger til grunn for utestengelsene tirsdag.

- Panelet har fått full myndighet til å ta avgjørelser med grunnlag i de retningslinjene som er satt i avgjørelsen av IOC tirsdag. De retningslinjene går på om utøveren har vært utestengt, om utøveren har vært gjennom Pre-Games-testingen eller andre testgrunnlag som panelet fastsetter, sier Kloster Aasen.

Be om hjelp fra IAAF

Andersen, som i dag er spesialrådgiver i Antidoping Norge, var svært kritisk da Russland ikke ble total-utestengt fra Rio-lekene i 2016. Etter ham kom McLaren-rapporten fra WADA som konkluderte med et statsstyrt russisk dopingprogram.

Andersen mener at IOC bør ta kontakt med IAAF for å forhøre seg om hvilke kriterier de satte opp for at russiske friidrettsutøvere skulle få delta i OL og VM. Andersen var selv med på sette opp programmet som gjorde at kun 19 russiske utøvere deltok i årets friidretts-VM i London.

- Jeg håper panelet tar kontakt med IAAF og at de ikke forsøke å finne opp kruttet på nytt. Vi har allerede utviklet et system som ble benyttet før Rio-OL og VM i friidrett denne sesongen for hva russiske friidrettsutøvere må bestå for å kunne delta i mesterskap, sier Andersen.

- Jeg synes det Rune Andersen sier virker fornuftig og det ville sikkert være naturlig å ta kontakt der, sier Kristin Kloster Aasen.

Kloster Aasen, som ble valgt inn i IOC i september i fjor, sier at hun ikke kjenner like godt til IAAFs arbeids arbeid som hun gjør til de testene som nå gjøres av PTFF.

- Jeg har ikke like god innsikt i IAAFs arbeid som det jeg har på testene som blir gjort nå før OL. Målsetningen til Pre-Games Testing Task Force er å ta mange flere tester innen OL enn hva man gjorde før de forrige lekene. Det er tatt 7000 tester på 4000 utøvere fra 62 land fra april frem til november, forklarer Kloster Aasen.

På tirsdag sa dr. Richard Budgett, IOCs medisinske direktør og medlem av både PTFF og Fourneyron-panelet, at pre-testingen har en ambisjon om å ta 20 000 prøver før lekene starter.

Intern database

Forrige måned kom det frem at WADA hadde fått tak i en intern database som inneholder all testing av russiske utøvere mellom 2012 og 2015. På tross av russiske protester ble databasen lagt til grunn da Schmid-kommisjonen la frem sin rapport til IOC-styret, som igjen førte til utestengelsen av Russland fra de kommende olympiske lekene.

- Databasen som ble brukt i Schmid-rapporten inneholder informasjon fra laboratoriet i Sotsji og russerne bestrider informasjonen fra den databasen, sier Rune Andersen.

- WADA har tatt i bruk denne databasen allerede og jeg håper at den blir lagt til grunn når panelet skal avgjøre hvem som får delta i Pyeongchang. Databasen vil inneholde alle tester, både positive og negative fra en stor mengde utøvere.

Om databasen vil bli lagt vekt på av Fourneyrons panel er fortsatt uvisst.

- Det er et godt spørsmål. Databasen ble lagt til grunn som bevis i Schmid-rapporten. Om de vil bli tatt i bruk videre inn i denne undersøkelsen vet jeg ikke svaret på, sier Kloster Aasen.

Den tyske sportsjournalisten Hajo Seppelt sa torsdag til VG at det er forventet en nærmest full russisk tropp til OL. Kristin Kloster Aasen har ingen formening om hvor stor en russisk tropp i OL skal være.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor stor russisk tropp man kan forvente seg. Dopingbestemmelsene og WADA-koden er der for å beskytte rene utøvere og jeg håper rene russiske utøvere får sjansen til å stille i OL. Hvor mange det blir kan jeg ikke si noe om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!