Norsk dopingskandale

Norsk dopskandale

Vår egen manglende kontroll ble avslørt. Nå flykter de norske idrettssjefene fra ansvaret.

LANGVARIG SVIKT: Allerede våren 2021 visste idrettspresident Berit Kjøll og daværende kulturminister Abid Raja at den norske dopingkontrollen av unge utøvere hadde stoppet opp. Lite ble gjort for å rette opp denne skandalen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LANGVARIG SVIKT: Allerede våren 2021 visste idrettspresident Berit Kjøll og daværende kulturminister Abid Raja at den norske dopingkontrollen av unge utøvere hadde stoppet opp. Lite ble gjort for å rette opp denne skandalen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

NORSK idrett sliter fortsatt med å få på plass en troverdig testing av utøvere under 19 år. Halvannet år etter at NRK avslørte at alle mellom 15 og 18 år ikke kunne bli dopingtestet uten foreldrenes samtykke, er dette gapende hullet i den norske dopingkontrollen fortsatt like stort.

Topplederne i Idrettsforbundet skylder på Antidoping Norge for at hullet ennå ikke er tettet:

- Ansvaret i denne saken er ene og alene hos Antidoping Norge. Det er de som er ansvarlige for å sitte i førersetet for å gjennomføre det de skal gjøre, sa idrettspresident Berit Kjøll på et pressemøte sist uke.

Men idrettsledernes ansvarsfraskrivelse hjelper ikke norsk idrett noen ting:

  • Nå risikerer Norge heldigvis å bli utestengt fra de største internasjonale konkurransene om ikke Idrettsforbundet snart skjønner at dette mest av alt er deres egen sak.

Internasjonal idrett kan ikke reagere annerledes etter at den norske dopingtestingen av unge utøvere stoppet opp for rundt tre år siden.

Norge bli straffet som hvilken som helst annen jukse-nasjon, fordi vi ikke har noen som helst kontroll på hvordan de kommende sportsheltene våre bygger opp karrierene sine.

I FORVIRRINGEN etter at NRK forleden på nytt tok opp denne manglende kontrollen, er saken snudd trill rundt ved at idrettssjefene later som om dette bare har vært en systemsvikt hos Antidoping Norge:

  • Nå er det liksom de norske dopingjegerne sin skyld at norsk idrett ikke lenger tester utøvere mellom 15 og 18 år.

I virkeligheten er denne mangelfulle kontrollen en selvforskyldt norsk dopingskandale.

RENT formelt forholder Verdens Antidopingbyrå (WADA) seg til de nasjonale antidopingbyråene. Det er disse nasjonale byråene som straffes når det er noe feil med kontrollen, slik det russiske antidopingbyrået (RUSADA) tidvis er blitt suspendert på grunn av russisk svindel.

I praksis er det helt annerledes. Russerne svindlet fordi Putin og idrettsmyndighetene deres ønsket det. Og hos oss i Norge er Antidoping Norge et rent kontrollorgan med null makt over reglene.

Når Barne -og familiedepartementet nå mener at det ikke er mulig å dopingteste unge utøvere uten foreldrenes samtykke, er det altså idrettsbevegelsen selv som må utfordre denne rigide regelforståelsen.

DET har ikke skjedd med særlig kraft siden avsløringen våren 2021. Slik ligger ansvaret for dagens skandaløst dårlige dopingkontroll først og fremst hos ledelsen i Norges idrettsforbund:

  • De nasjonale idrettslederne har ikke forstått å ta vare på sin egen bevegelse.

Desto verre er det å se at sjefene i Idrettsforbundet nå prøver å skyve dette ansvaret over på Antidoping Norge; det uavhengige organet som bare har som oppgave å kontrollere at vi følger opp vårt løfte til resten av verden om å sikre en rettferdig konkurranse.

Det løftet er det norsk idrett som har brutt.

FOR det er hos oss selv at denne manglende kontrollen undergraver rettferdig konkurranse. Internasjonalt har vi bare et ansvar for å sikre at toppidrettsutøverne våre er troverdig kontrollert. Vår egen standard bør være atskillig høyere:

  • Norsk dopingkontroll må omfatte alle fra 15 år som driver konkurranseidrett.

Det er lett å finne eksempler på hvorfor vårt eget system er nødt til å være altomfattende.

I fotball går grensen for toppidrett mellom OBOS-ligaen og 2. divisjon. Dropper vi dopingtester for unge spillere fra 2. divisjon og nedover, gir det et smutthull for at talenter der kan bygge seg opp til en proffkarriere gjennom ulovlige midler.

DET samme gjelder i alle idretter. Forskning på ulike dopingmetoder viser lang effekt av svindelen. Frasier idrettsbevegelsen muligheten sin til kunne kontrollere de fleste av de unge utøverne, godtar norsk idrett i teorien en vedvarende urettferdig nasjonal konkurranse. Og ser i praksis også bort fra doping som et skummelt helseproblem.

Helt siden NRKs avsløring for halvannet år siden, har ledelsen i Norges idrettsforbund oversett denne åpenbare utfordringen mot vår egen idrett. Det speiler dessverre en manglende forståelse av hvorfor det er nødvendig for idretten selv å passe på dopingreglene.

Slik gjelder denne saken egentlig ikke bare sviktende dopingkontroll.

Men også mangelfull kunnskap om sin egen bevegelse.

blir det uansett idrettsbevegelsens ansvar å få myndighetene til å forstå at skandalen må stoppes umiddelbart. Det er fullt mulig. Det holder at myndighetene presiserer at disse unge utøverne har et selvstendig ansvar :

Vi må huske at barn er modne nok til å kunne straffes når de er 15 år, så det er mye som taler for at de selv kan bestemme om de skal kunne dopingtestes, sier barneombud Inga Bejer Engh til NRK.

Hun har bedt myndighetene klargjøre regelverket:

- Jeg tenker at dette er et område der barn bør få bestemme selv. De kan melde seg inn og ut av idretten selv, og da må de kunne være ansvarlig, ta de valgene, og forholde seg til de reglene som gjelder innenfor den idretten de skal være med på, slår barneombudet fast.

I DAG møtes myndigheter, Antidoping Norge og Idrettsforbundet. Da er det på tide at lederne i Norges idrettsforbund er tydelige på at det er idretten selv som har sviktet i denne saken.

Og at det er idrettsbevegelsen som framover tar ansvaret for å passe på at deres egen lek er så rettferdig og ren som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer