OFRET SEG: Sander Sagosen spilte med brudd i hånda mot Kroatia. Foto: Bjørn Langsem
OFRET SEG: Sander Sagosen spilte med brudd i hånda mot Kroatia. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Norsk drama: Ofret seg med «umenneskelige smerter» til ingen nytte

Norge tapte bronsefinalen mot Kroatia.

• Norge - Kroatia 24-31 (11-15)

KRAKOW (Dagbladet): Norges heroiske mannskap avsluttet et historisk godt europamesterskap med tap i bronsefinalen. Kroatia vant etter hvert komfortabelt med sifrene 31-24, i et oppgjør hvor den norske leiren uttrykte stor misnøye med dommerparet.

- Det ble veldig vanskelig. Vi kom bak og ble jagende hele tida. Vi får en del utvisninger og klarer ikke stå imot trykket, sier Berge til TV 3.

- Begge lagene er slitne. Vi får et greit grep halvveis i 2. omgang, men så brenner vi noen klare sjanser. Gutta har gjort et fantastisk mesterskap, sier Berge.

Det innebærer at Norge blir stående som EMs fjerde beste lag. Samtidig fikk Kroatia den viktige billetten til neste års VM, mens de norske gutta må ut i kvalifisering mot Slovenia.

Landslagssjef Christian Berge har likevel grunn til å være stolt over prestasjonene til spillerne sine. I dag ofret både en syk Bjarte Myrhol og en bruddskadet Sander Sagosen seg i kampen om den gjeve medaljen.

Trøblet offensivt I motsetning til tidligere kamper i mesterskapet, slet Norge med rytmen i angrepsspillet mot Kroatia. Kombinasjonene satt ikke. Det gjorde heller ikke skuddene.

BÆREBJELKE: Bjarte Myrhol mot Kroatia. Foto: Bjørn Langsem
BÆREBJELKE: Bjarte Myrhol mot Kroatia. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I stedet for å gå i nettet, endte de norske forsøkene enten i kroppen på Ivan Stevanovic, i stolpene eller til side for mål. Lenge var den eneste redningen et solid forsvar og keeper Ole Ereviks eminente prestasjoner.

På stillingen 6-6 raknet imidlertid Norge. Fra det 15. til det 18. minuttet banket kroaterne inn fem baller bak en hjelpeløs Erevik, mens null gikk inn i motsatt ende.

Det fikk en frustrert norsk landslagssjef til å ta timeout. Kampen var i ferd med å tapes. Noe måtte gjøres. Problemet var at Bjarte Myrhols spilletid var begrenset. Det norske kapteinsesset hadde slitt med sykdom i tiden etter semifinalen mot Tyskland og ble hvilende store deler av omgangen på benken.

GOD STEMNING: Norske fans på tribunen i Tauron Arena. Foto: Bjørn Langsem
GOD STEMNING: Norske fans på tribunen i Tauron Arena. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Til pause bidro det til at Kroatia ledet 15-11.

Opphentingen Da andre omgang startet var den norske lederen tilbake på banen. Umiddelbart, i Norges første angrep, startet Myrhol også opphentingen. Først scoret 33-åringen ett mål. Så ett til.

Den inspirerende innsatsen smittet raskt over på lagkameratene. Sander Sagosen spilte med brudd i hånda, men 20-åringen lot seg likevel ikke stoppe.

Med tekniske finesser, rå fysikk og presise avslutninger hamret Sagosen inn to raske mål. I angrepene som fulgte gjorde Kristian Bjørnsen det samme.

Plutselig var Kroatias femmålsledelse utlignet. 17-17. 20 minutter gjensto. Igjen var alt mulig. Bronsefinalen og VM-billetten til neste års mesterskap i Frankrike var innenfor rekkevidde.

- Umenneskelig smerte På samme tidspunkt forsvant Myrhol ut på benken igjen. Der ble han sittende med et håndkle rundt seg i nesten et kvarter. Som i første omgang ble det utslagsgivende for at Kroatia igjen opparbeidet seg en stor ledelse.

Heller ikke Sagosen klarte lengre å holde Norge inne i kampen.

- Å spille med et sånt brudd kan bare beskrives som en umenneskelig smerte. Alle bevegelser, alle støt hånda får, bare det å ta imot ballen - alt blir vondt. Det står respekt av det Sagosen gjør, sier imidlertid NRK-ekspert Håvard Tvedten om offeret unggutten gjorde.

Dessverre var det ikke nok til å sikre Norges første bronsemedalje gjennom tidene. Til det var Kroatia og storskytteren Domagoj Duvnjak for gode.